Mansikasta jämät jäljellä

Helteet tekivät satokaudesta lyhyen ja napakan

Pitkä hellejakso kypsytti mansikat hyvin nopeasti. Osalla marjatiloista tavallisesti myöhäisemmin kypsyvät lajikkeet ovat nekin pian kerätty. Viimeisiä mansikoita viedään parasta aikaa.

Mikkelin torilla kojua pitävä Marjatila Teittisen isäntä Jarkko Teittinen sanoo, että jos haluaa kotimaista mansikkaa pakastimeen, kannattaa toimia nopeasti.

–Meidän osaltamme myynti on Polkan osalta taputeltu. Myöhäislajikkeista Magnusta ja Malwinaa saa vielä elokuun alulle.

Pääsatokausi on ollut 13 vuotta marjatilaa pyörittäneen Teittisen mukaan normaalia lyhyempi.

Teittisen tilalla on paiskittu tänä kesänä hommia 20 kesätyöntekijän voimin.

–Satoa jäi tänä vuonna myös peltoon, kun kaikkea ei ehditty keräämään. Helle kypsytti mansikkaa jopa liian nopeasti.

Nyt on viimeiset hetket säilöä mansikoita.

Juvan Kuosmalassa sijaitsevan Teittisen marjatilan mansikkaa myydään Mikkelin torin lisäksi suoramyyntinä tilalta ja Punaisen piipun kievarin edustalla.

Itsepoimintamahdollisuus on tilalta tältä kesää juuri päättynyt.

Mikkeliläisen Raijan Aitan tilan Pauliina Loponen kertoo, että mansikat alkavat hupenemaan myös heidän pelloiltaan.

Tilalta on mahdollista vielä käydä itse poimimassa mansikoita talven varalle.

–Meiltä voi poimia auringon kypsyttämää mehu- ja hillolaatuista mansikkaa. Nyt on kuitenkin viimeiset hetket säilöä mansikoita.

Loponen sanoo, että poikkeuksellisen kuuman kesän vuoksi sato kypsyi hyvin nopeasti, jonka takia kerääminen tuotti vaikeuksia.

–Keräämme nyt enää pieniä määriä Polkaa ja Faithia. Mansikoita voi ostaa suoraan tilalta, tienvarsimyyntipaikalta sekä K-Market Kaukolasta ja Anttolan Salesta.

Myös Mikkelin Vitsiälässä sijaitsevan Sattilan Marjatilan yrittäjä Marja-Leena Bilund sanoo, että marjakesä on ollut poikkeuksellinen.

Kuuma kesä sotki mansikkakautta, sillä marjan kypsyminen on ollut jatkuvaa. Riittävästä kastelusta on pitänyt huolehtia päivittäin.

–Jatkuva kuumuus vaikutti myös mansikoiden kokoon ja makuun. Tarvitaan viileitä öitä, jotta marjoista tulee makeita. Muutama viileämpi yö on tehnyt makeutta marjoihin. Marjat ovat nyt myös pehmeämpiä ja mehustuvat helpommin.

Sattilan Marjatilalla poimitaan vielä satotaimia ja myöhäisiä lajikkeita.

–Pääsatokausi on ohitse. Mansikoita löytyy, mutta nyt alkaa olla jo kiire, jos haluaa itse pakastaa marjat talvea varten. Tällä hetkellä poimitaan Magnusta ja pieniä määriä Polkaa.

Marjatilan itsepoiminta on mansikoiden osalta tältä kesää ohitse.

–Puumustikan ja mustaherukan osalta itsepoimintaa voi tiedustella koko kesän ajan. Mansikkaamme myydään Ristiinassa S-Marketin edessä ja vielä jonkin aikaa K-Super Market Karikon tiloissa sekä S-Marketin edessä Rantakylässä.

Kaija ja Jukka Ahosen kojussa Mikkelin torilla riittää vielä mansikoita, mutta suuret viiden kilon laatikot ovat tältä kesältä loppumaisillaan.

–Mikäli vielä haluaa ehtiä säilöä mansikoita talven varalle, on syytä toimia pikaisesti, Ahoset huomauttavat.

Ahosen mansikat tulevat Jari ja Jaana Takkisen Lahtelan tilalta Haukivuorelta. Marjakauppa on käynyt vilkkaana.

–Mikä on pellolta poimittu, niin se on myös mennyt.

Ahoset sanovat, että kuuman kesän takia mansikan maku on ollut hieman kirpeämpi kuin tavallisesti.

–Kahta ihminen ei valitettavasi saa – kuumaa kesää ja makeita mansikoita.

Asiakkaat maksaisivat säilöntään tulevista mansikoista Ahosten mukaan mieluiten maksimissaan 40 euroa viittä kiloa kohden.

Kuitenkin mehustus- tai hillotarkoituksiin sopivat mansikat ovat tänä vuonna olleet vähissä.

Litrahinnat on Ahosen kojussa muutettu kilokaupalle. Kilosta mansikoista saa pulittaa tällä hetkellä 12 euroa, joka vastaa noin kahta litraa tilavuudeltaan. Lajikkeena on Malwina.

–Polkaa tai muita lajikkeita voi tulla pieniä määriä, mutta loppukesän myymme pääasiassa Malwinaa. Malwina-lajike on hyvä naposteluun ja tuoresyöntiin sopiva mansikka. Se sopii myös hyvin koristeeksi ja jälkiruokiin.

Ahonen vinkkaa, että mansikka on todellinen C-vitamiinipommi tuoreena ja sisältää paljon kivennäis- ja hivenaineita.

–Suosittelen mansikoiden syömistä ihan päivittäisenä tapana. Kun kehoon kertyy helteellä nestettä, on mansikka todella hyvä aineenvaihduntaa edistävä marja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka