Kolumni: Kuumuudesta saa todellakin valittaa

Sarita Piipponen

Heitin vitsillä kavereilleni, että ”mun kesästä tulee sitten hot girl summer, kun menen kesätöihin sinne Mikkeliin”.

Tästä kesästä tuli kuuma ainoastaan sillä ei-toivotulla tavalla.

Muutin Mikkeliin yksin, enkä tuntenut kaupungista ainoatakaan ihmistä. Välillä minun on täytynyt pakottaa itseni nauttimaan kesästä ja tekemään asioita, joita yleensä tekisin vain seurassa.

Ajattelin itsekseni, että tämähän voi olla kesän viimeinen lämpöinen päivä.

Kuten me kaikki tiedämme, on hellerajoja rikottu niin maailmalla kun täällä Suomessa. Eikä loppua näy.

Viime aikoina sosiaalisessa mediassa on puhuttu ilmastonmuutoksesta, valittamisesta ja kesän tuomista paineista. Saako jäädä mieluummin sohvannurkkaan suoratoistopalvelun ääreen, kun mennä nauttimaan väkisin auringonpaisteesta ja paahtavasta kuumuudesta, joka ei ota loppuakseen?

Itse voin myöntää kokevani uupumusta näistä mahdollisista kesän viimeisistä hellepäivistä. Uuvun jo pelkästä oleskelusta erinäisissä sisätiloissa. Edes ulkoilma ei tarjoa pakokeinoa.

Oleskelen hetken pidempään kaupan kylmähyllyllä, jotta voisin viilentää itseäni varastoon ja sairastun.

Näillä säillä saa ja pitää todellakin valittaa. Jos olet onnistunut hamstraamaan itsellesi tuulettimen, niin on enemmän kuin suotavaa olla kotona ja katsoa lempisarjaa ja vetää verhot kiinni, jotta lämpötila pysyy edes siedettävänä.

Uutisotsikot ovat täyttyneet lämpöennätyksistä ympäri maailmaa, Elokapina-mielenosoitus on ollut otsikoissa lähinnä poliisin resurssien tuhlaamisen takia ja mediassa voivotellaan suomalaisten haluttomuutta kuluttaa muotia.

Voi olla, että mikäli keskitymme lämpötilojen päivittelyyn ainoastaan iltapäivälehtien otsikoissa, tämä ennennäkemättömän tukala kesä on kylmin kesä tähän mennessä.

Toivon todella, että keskiluokalle naljaileva meemi, ”ihan kun olisi ulkomailla”, ei ole tulevaisuuden Suomessa arkipäivää.

Ei oteta stressiä kesän suorittamisesta, vaan mieluummin siitä, miten hidastamme ilmaston lämpenemistä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka