Valo kruunaa lasitaiteen

Taiteilija Marjo-Riina Alhainen avasi navetta-ateljeensa ovet yleisölle

Marjo-Riina Alhainen löytää inspiraation lasitaiteeseen luonnosta ja sen väreistä. Vanhan kivinavetan suojissa sijaitsevassa ateljeessa on mukavan viileää työskennellä kesäpäivinä Sarita Piipponen

Anni Suomela

Ikkunoista tulviva auringonvalo maalailee kirkkaita juovia vanhan kivinavetan lattiaan. Ikkunasyvennykselle nostetut lasimosaiikkiteokset pääsevät luonnonvalossa oikeuksiinsa. Ne loistavat kaikissa väreissään kiinnittäen tulijan huomion heti ovella.

–Kesä on ehdottomasti lasitaiteen parasta aikaa, sanoo taiteilija Marjo-Riina Alhainen. Hän on avannut heinäkuun ajaksi Mikkelin Ihastjärvellä sijaitsevan ateljeensa ovet vieraille.

Voimakkaat värit ovat avainasemassa myös Alhaisen muissa teoksissa.

Lasitaiteen lisäksi 1930-luvulla rakennetun navetan seinille on ripustettu esille keiju- ja tonttuaiheisia maalauksia sekä kirpputoreilta löytyneistä pitsiliinoista tehtyjä tauluja.

–Lasitaide on ehdottomasti minulle sitä ominta omaa, mutta olen aina tykännyt myös maalata. Täälläkin vanhimmat esillä olevat maalaukset ovat vuodelta -97, sanoo Alhainen.

Marjo-Riina Alhaisen navetta-ateljeessa Mikkelin Hiirolassa pääsee seuraamaan kanojen ja kukkojen elämää. Sarita Piipponen

Luonto on suurin innostaja.

Navetta-ateljeen kanssa samassa idyllisessä pihapiirissä sijaitsee myös Alhaisen perheen kotitalo. Alhainen osti tilan itselleen vuonna 2015.

–Omaa taidettani esittelen täällä nyt ensimmäistä kertaa. Keväällä töitä syntyi todella paljon, jonka vuoksi minulle syntyi ajatus, että olisihan se kiva laittaa näitä myös esille.

Navetta puolestaan on ollut näyttelykäytössä aiemminkin.

–Ensimmäisenä kesänä täällä esiteltiin ystäväni taidetta. On aika hauska sattuma, että tuo näyttely kertoi kanojen sielunelämästä, sillä nyt täällä asustaa oikeasti kanoja ja kukkoja, Alhainen myhäilee.

Alhainen valmistui lasialan artesaaniksi 20 vuotta sitten. Navetta-ateljeessa esillä olevat työnsä hän on valmistanut pääsääntöisesti kolmella eri tekniikalla, jotka ovat mosaiikki-, Tiffany- ja lyijykiskotekniikka.

–Lasin kylmätyöstö on minun juttuni. Toki olen kokeillut myös lasinpuhallusta.

Luonto on taiteilijan paras innostaja.

–Inspiroidun luonnon väreistä ja muodoista. En koskaan tiedä tekovaiheessa, miltä lopullinen teos tulee näyttämään. Lopputulos selviää vasta silloin, kun nostan valmiin teoksen valoa vasten.

Mikä lasin kanssa työskentelemissä kiehtoo?

–Heijastavuus ja läpinäkyvyys samassa paketissa on jännittävä yhdistelmä, joka jaksaa aina ihmetyttää. On myös mielenkiintoista seurata, miten teokset muuttuvat päivän ja valon mukaan. Valo kruunaa lasitaiteen.

Marjo-Riina Alhainen kunnosti vanhan kivinavetan taideateljeeksi. Sarita Piipponen

Alhainen tekee taidetta oman yritystoimintansa lomassa. Lasiriinan Valosydän -niminen yritys tarjoaa muun muassa luontaishoitoja ja villiyrttiretkiä.

–Olen myös käynnistelemässä uudenlaista toimintaa. Ideana on, että tänne voi tulla ihmisiä yöpymään sähköttömään aittaan, nauttimaan luonnosta, retkistä ja maalaismiljööstä. Toiveissa on saada tällainen toiminta kunnolla vauhtiin ensi kesänä.

Kun Alhainen ei tee taidetta, viettää hän aikaa mieluiten perheensä kanssa, luonnossa liikkuen tai vapaaehtoistoiminnan parissa Saimaa ilman kaivoksia -nimisessä yhdistyksessä.

–Luonto ylipäätänsäkin on minulle rakas harrastus.

Marjo-Riina Alhaisen Valosydän navetta-ateljee on avoinna heinäkuun ajan tiistaista lauantaihin kello 12–18. Ateljee sijaitsee Ihastjärvellä osoitteessa Valkeajärventie 8.

Kuka?

Marjo-Riina Alhainen

Mikkeliläinen lasialan artesaani, luonnontuoteneuvoja ja yrittäjä

Syntyisin Kiteeltä

43-vuotias

Asunut Mikkelissä vuodesta 2003

Perheeseen kuuluu kaksi lasta ja eläimiä

Saimaa ilman kaivoksia -yhdistyksen hallituksen jäsen

Onnelliseksi tekee luonto, lapset ja kiitollisuuden aiheet jokaisessa päivässä

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka