Kolumni: Nautitaan sydänkesästä

Antero Heikkinen

Etelä-Savossa vähintään yhden koronarokotteen on saanut 70 prosenttia Essoten toimialueen asukkaista. Se on enemmän kuin missään muualla Suomessa. Rokotetiheys myötäilee Etelä-Savon väen keskimääräisesti korkeampaa ikärakennetta.

Merkitseekö suotuisa rokotekattavuus, että eteläsavolainen kesäkausi on palailemassa kohti normaalia? Vastaus on kyllä ja ei. Rajoituksia on onneksi purettu, mutta pandemia ei ole vielä selätetty. Se näkyy kansalaisten reaktioissa. Varttuneemmat suhtautuvat nuoria pidättyväisemmin nykymenoon. Tungosta tapahtumiin ei ainakaan toistaiseksi ole ollut. Ristiinan Kesäkemuissa on normaalivuosina käynyt 500–1000 ihmistä, viime perjantaina oli vain 300 kävijää.

Kesäteatterit ovat palanneet vuoden tauolta ainakin Mikkelin Naisvuorelle, Ristiinaan ja Mäntyharjulle. Kulttuuritarjonta on nautinnollista, ja turvallisuudesta terveys edellä pidetään hyvää huolta.

Mikkelin Musiikkijuhlat tuo tänä kesänä päivittäiset avauksensa Mikkelin torille yhteistyössä Torikauppiasyhdistyksen kanssa järjestämissä tapahtumissa. Se on hyvä merkki uudesta aiempaa avararammasta tapahtumakulttuurista.

Jalkapallon MP:n Ykkösen ja Pallo-Kissojen Kakkosen pelit siirrettiin viime viikolla. Syy oli vierasjoukkueiden koronatartunnat, jotka olivat seurausta Huuhkajien kannattajien Pietarin matkoista, joiden seurausten osalta viranomaisten syyttely olisi lopetettava. Hieno asia, että Suomi pelasi ja esiintyi mallikelpoisesti EM-turnauksessa 2021. Huuhkajien faniyhteisön toimintakulttuurissa ja vastuullisuudessa on paljon opittavaa.

Suomen ja erityisesti Järvi-Suomen matkailuyritykset kärsivät tämänkin sesongin aikana ulkolaisten matkailijoiden puuttumisesta. Se on valitettavaa. Suomen itäisen naapurin rokotekattavuus on valitettavan alhainen ja tilastot epämääräisiä. Ollaan edelleen aika kaukana valtakunnan rajojen normaalista liikkuvuudesta.

Sydänkesä on nyt parhaimmillaan. Nautitaan terveys ja turvallisuus muistaen Etelä-Savon runsaasta tarjonnasta: kesäteattereista, lavatansseista, torin hyvästä meiningistä ja puhtaasta luonnosta ja sen antimista.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka