Kolumni: Rohkeita vetoja

Jarmo Salo aloitti kesäkuussa Savcorin toimitusjohtajana. Sarita Piipponen

Tapio Honkamaa

Tomi Heimonen on tutustunut perusteellisesti Savon maakuntien kehitykseen. Eteläsavolaisille pohjalaissyntyinen tohtori toivottaa Kaupunkilehden haastattelussa lisää rohkeutta.

Itä-Suomessa hyvän vaikutuksen Heimoseen ovat tehneet Iisalmen seudun vahvat vientiyritykset kuten Olvi, Genelec, Ponsse ja Normet. Niiden takana on ollut rohkeita teollisuusmiehiä kuten Einari Vidgren, Ilpo Martikainen ja Jaakko Sarvela.

Totta kai meillä on omassakin maakunnassa paljon aikaansaavia ihmisiä elämän eri aloilla. Yksi näkijä on poissa, kun kauppaneuvos Matti Toivakka, 91, kuoli juhannuksen aikana. Hän oli kaupanalalla maan johtavia yrittäjiä, ja hänen työnsä näkyy Mikkelissä edelleen.

Entäpä sitten Jukka Tikka, joka oli 30 vuotta sitten perustamassa Seppo Heikinheimon kanssa Mikkelin musiikkijuhlia. Tikka jätti tänä keväänä erittäin vastuullisen puheenjohtajan tehtävän Suur-Savon Sähkön toimitusjohtajalle Markus Tykkyläiselle.

Rohkean liikkeen tekee myös mikkeliläissyntyinen Jarmo Salo, joka palaa synnyinkaupunkiin. Hän kertoo Kaupunkilehden haastattelussa halunsa nostaa Savcoria uuteen nousuun.

Lisää mikkeliläisiä menestyjiä hiukan toiselta alalta. Mikkelin Nyrkkeilijöiden Vilma Viitanen voitti 22-vuotiaiden EM-kisojen hopeamitalin viime viikolla Italiassa. Lämpimät onnittelut nuorelle naiselle, joka on kertonut rohkeasti tähtäävänsä olympiakultaan.

Onnitelut myös Mikkelissä varttuneelle Ida Hulkolle, joka runsas kuukausi sitten otti EM-hopeaa 50 metrin rintauinnissa. Mitalistille tukevaa myötäaaltoa Tokion olympialaisiin.

Mitä se rohkeus oikein on? Heimonen määrittelee sen mielestäni hyvin: Etelä-Savossa tarvitaan rohkeutta tehdä yhdessä paremmin ja rohkeutta tarttua asioihin. Joskus menee pieleen, mutta silloinkin vähintään oppii uutta.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja, joka lomailee heinäkuun. Hyvää kesää kaikille lukijoille ja asiakkaille!

Kommentoi