Koronalaulajan kodit

Lotta-Sofia Saahko julkaisee toisen kirjansa lokakuussa

Kirjailija, näyttelijä ja tubettaja Lotta-Sofia Saahko vierailee usein vanhempiensa luona Mikkelissä. Sarita Piipponen

Sarita Piipponen

Tapaan aurinkoisen Lotta-Sofia Saahkon Mikkelin torin kupeessa, jonne hän saapuu suoraan vanhempiensa muuttotalkoista. Hän tervehtii minua iloisesti kesäisessä mekossa ja hatussa – en ikinä olisi uskonut hänen olleen muuttoapuna juuri ennen tapaamistamme.

Mikkeli on siis Saahkolle tuttu ja tärkeä paikka monestakin syystä. Erityisesti Mikkelin tori ja lörtsyt ovat lähellä sydäntä. Lisäksi hänen perheellään on mökki Mäntyharjulla.

–Sen myötä kun vanhempani ovat asuneet täällä, olen ollut täällä usein pitkiäkin jaksoja.

Niin pro gradu -tutkielma kuin Saahkon kaksi kirjaa ovat valmistuneet Mikkelin rauhassa.

–Olen ollut kirjoittamassa tulevaa kirjaa pariinkin kertaan täällä Mikkelissä ja viime viikolla kirjoitin sen täällä valmiiksi.

Tällä hetkellä kirjailija, näyttelijä ja tubettaja Lotta-Sofia Saahko, 28, asuu isänisänsä Jorma Saahkon, 85, kanssa Valkeakoskella. Kuitenkin elämänsä aikana hän on ehtinyt asua noin 35 eri osoitteessa ympäri maailmaa.

Minun oli tarkoitus viettää Suomessa vain pari kolme viikkoa.

Lontoo, missä hän vielä vähään aikaa sitten opiskeli näyttelijäksi, on viimeisin paikka, josta Saahko palasi Suomeen koronaevakkoon. Ulkomaille paluu saa kuitenkin odottaa, sillä hänellä ja papallaan riittää yhteisiä projekteja.

–Minulle on avautunut uramahdollisuuksia Suomessa, jotka ovat syntyneet koronalaulu-projektistamme.

Korona-aikana Saahko ryhtyi isoisänsä kanssa laulamaan ja videoimaan papan nuoruusvuosien lauluja yhdessä.

–Minun oli tarkoitus viettää Suomessa vain pari kolme viikkoa ja keksiä yhteistä tekemistä ajankuluksi papan kanssa.

Pappa kertoi laulamisen yhteydessä muistoja lapsuuden evakkoajoista, jolloin Saahkolle selvisi ensimmäistä kertaa tämän evakkomenneisyys, josta esikoiskirja Papan kanssa kahvilla kertoo. Kirja ilmestyi vuoden 2020 marraskuussa.

–Olimme laulaneet noin kolme viikkoa, kun tarjosin kirjaideaa ja näytettä kustantamoille ja sain kustannussopimuksen.

Lotta-Sofia Saahko on Mikkelissä käydessään kaupunginkirjaston suurkuluttaja. Sarita Piipponen

Pappa alkoi laulamisen myötä kertomaan tarinoita lapsuudestaan Karjalan evakkona ja kirja on Ikään kuin papan elämänkerta.

–Lyhykäisyydessään kirja käsittelee sota- ja evakkoaikaa pienen pojan näkökulmasta ja kertoo karjalaispojan kasvutarinan.

Lähes heti ensimmäisen kirjan ilmestyttyä Saahko alkoi kirjoittamaan jo seuraavaa kirjaansa. Ensimmäisen kirjan kirjoittaminen vain lisäsi Saahkon kiinnostusta Karjalaa kohtaan.

–Karjala on iso ja alueita on paljon. Varsinkin kun ensimmäinen kirja kertoi pojan tarinan, niin aloin miettiä, että entäs sitten naiset, miten tyttöjen ja naisten kävi?

Saahkon seuraava kirja Kahvia ja karjalanpiirakoita kertoo kuudesta karjalaisnaisesta ja heidän polustaan evakkomatkan jälkeen kohti unelmiaan. Lisäksi kirjassa sivutaan, miten papan evakkokokemukset näkyvät Lotta Saahkon omassa elämässä.

Seuraava kirja ilmestyy lokakuun 26 päivä, mikä on sattumoisin myös kirjamessujen ensimmäinen päivä. Tulevaisuudenhaaveissa Saahkolla olisi kirjoittaa vielä jonain päivänä lastenkirjoja.

Huippusuositut koronalaulut

Lotta-Sofia Saahkosta ja hänen papastaan Jorma Saahkosta tuli lähes yhdessä yössä laajasti tunnetut kasvot, kun he päättivät ladata yhteisiä lauluvideoitaan Facebook-sivulleen.

–Meillä on ollut papan kanssa todella paljon mahdollisuuksia, esimerkiksi yhteistyövideoita ja esiintymisiä, mm. itsenäisyyspäivän lähetyksissä sekä YLEllä että MTV3n studiossa.

Koronalaulut saavuttivat suuren suosion nopeasti, ja kaksikolla oli esimerkiksi Kuopion Kaupunginteatterissa viime vuonna oma keikka. Sosiaalisessa mediassa he laulavat yhdessä papan nuoruudenmusiikkia, kuten esimerkiksi vanhoja karjalaisia lauluja ja nykyään yhä enemmän iskelmää ja tanssimusiikkia.

Toukokuussa 2020 perustetulla Lotta ja Pappa- Youtube-kanavalla on nyt jo yli 15 tuhatta tilaajaa ja Facebookissa jopa 107 000 seuraajaa. Lisäksi kuukausi sitten luodulla TikTok-tilille seuraajia on kertynyt lyhyessä ajassa liki 50 tuhatta.

–En osaa kuvitella, että minä pappaa nyt jättäisinkään. Olen ollut Mikkelissä nyt viikon ja pappa soittaa minulle kaksi kertaa päivässä, että ”millos ootte tulossa”.

Kuka?

Lotta-Sofia Saahko

Ikä: 28

Synnyinkaupunki: Valkeakoski

Koulutus: filosofian maisteri

Työ: kirjailija, näyttelijä ja tubettaja

Harrastukset: lukeminen, musikaalit, kirpputorit, juokseminen ja käsityöt

Mielipuuha: tilkkutyöt ja äänikirjojen kuunteleminen samalla

Perhe: isä, äiti, veli ja sisko

Mikä tekee onnelliseksi: musiikkiteatteri

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka