Paluumuuttaja puikkoihin

Ekin Partion kasvatti Jarmo Salo tarttuu Savcorin ruoriin

Savcorin uusi toimitusjohtaja Jarmo Salo näkee yhtiönsä kasvun siltojen kestävyyden parantamisessa. Kirkonvarkauden siltakin on aikanaan suojattu Savocorin menetelmin. Sarita Piipponen

Tapio Honkamaa

Mikkeliläisen Savcorin toimitusjohtajana on aloittanut Jarmo Salo, 49. Kesäkuussa uudessa tehtävässään aloittanut Salo on paluumuuttaja, jonka juuret ovat vahvasti Mikkelissä.

Savisalon perheen omistama, ympäri maailmaa toiminut Savcor koki jokunen vuosi sitten maailmalla hankalia vuosia. Mikkelissä toiminta on kuitenkin koko ajan ollut voitollista. Keventyneen Savcorin tulevaisuuteen Salo uskoo.

–Uuden nousun eväät ovat taas koossa.

Toimitusjohtajan mukaan yhtiön perinteiset vahvuudet ovat niin lujat, että niiden varaan voi rakentaa tulevaa kasvua.

–Selluteollisuuden ja teräsrakenteiden korroosionsuojaus on yhä kestävä tukijalka, joka on 80-luvulta saakka kantanut läpi Savcorin kaikkien muutosten.

Salo arvioi, että siltojen ja satamarakenteiden suojaus on selkeästi kasvava toimiala.

Savcorin tavoitteena on taas selvä ja kestävä kasvu.

–Se on globaalia bisnestä, jonka kasvu tietää lisää töitä Mikkeliin.

Pääkaupunkiseudulla pitkään asunut ja työskennellyt Salo sanoo katselleensa Savcoria jo aiemminkin mahdollisena työpaikkana paluumuutto mielessään. Kotiseudun veto oli voimakas, mutta muualle sisämaahan hän ei pääkaupunkiseudulta mieluillut.

–Jos vaikka Seinäjoelta olisi avautunut vastaava tilaisuus, en olisi siihen tarttunut.

Nyt Salon viisihenkinen perhe pohtii tosissaan muuttoa Mikkeliin. Varmuudella vielä seuraavan talven perheen ykköskoti pysyy omakotitalossa Helsingin Konalassa. Mikkelissä vetoaa varsinkin kesä.

–Kesä on Mikkelissä tosi hurmaavaa aikaa. Innostuin viime talvena murtomaahiihdosta, joten myös talvi taittunee entistä luistavammin, sanoo Salo, jonka loma-asunto on vuosia sijainnut Mikkelissä.

Teknologiayhtiö Savcor tähtää uuteen nousuun uuden toimitusjohtajansa Jarmo Salon vetämänä.

Salo on pitkään it-jätti IBM:n Suomen yhtiön leivissä työskennellyt maa- ja metsätaloustieteen maisteri. Uraan on osunut lukuisia konsultti- ja päällikkötehtäviä isojen hankkeiden parissa.

Salo saapuu Savcoriin vaiheessa, jossa Savcor ryhmällä on takanaan 40-vuotinen historia, johon kuuluvat 30 vuotta nopeaa kasvua ja vielä nopeamman laskun vuodet. Sydneyn pörssiin listautuessaan 2007 yhtiö oli arvokkaampi kuin silloinen metsäteollisuuden suuryritys M-real.

Vaikeudet alkoivat vuonna 2014 aikoihin maailmanlaajuisen finanssikriisin takia ja etenkin ison asiaakaan Nokian alamäen myötä. Tällä hetkellä Savcor työllistää 30 henkeä, joista 20 työskentelee Mikkelissä. Pienet yksiköt on myös Venäjällä, Kanadassa ja Brasiliassa.

–Pitkään on ollut haastetta, mutta nenä on pinnalla. Vaikeaa on ollut monilla muillakin Nokian alihankkijoilla, Salo kommentoi.

Nykyisin tukijalkana ovat yhtiön perustajan Hannu Savisalon ja Martti Pulliaisen 1980-luvun alussa tekemät keksinnöt sähköisestä korroosionsuojasta. Salo sanoo, että ne ovat yhtiön ydin, joka ovat kestäneet kaikki nousut ja laskut vuosikymmenien aikana.

Nyt Savcorin tavoitteena on taas selvä ja kestävä kasvu. Esimerkiksi isojen siltojen värähtelymonitorointi on tärkeää sekä talouden että luonnon kannalta.

–Sillan kestävyyden mittaaminen jatkaa elinkaarta ja säästää rahaa ja ympäristöä.

Kasvun myötä luvassa on lisää työtä Mikkeliin, missä yhtiön kaikki suunnittelu tehdään. Insinöörinkadulla on myös kokoonpanoa.

Salo on alunperin Tuppuralan poikia, jonka opinnot ja työ houkuttelivat etelään. Yhteys Mikkeliin on pysynyt kesämökin, sukulaisten ja kavereitten ansioista.

Muutto pääkaupunkiseudulta Mikkeliin on perheen suunnitelmissa. Matka on nykyisin niin sujuva, ettei se ole esteenä.

Salon vaimo on kasvatustieteen maisteri, jonka juuret ovat Mikkelissä Lehmuskylässä.

–Olen edelleen Ekin Partion ja Mikkelin klubin jäsen, Salo kehaisee.

Rakas harrastus on järvipartion peruja. Perhe seilaa merellä liki 37-jalkaisella purjeveneellä.

Kuka?

Jarmo Salo

Syntynyt Mikkelissä 1972

Asui ensimmäiset 20 vuottaan Tuppuralassa

Ylioppilas Mikkelin yhteiskoulusta

Maa- ja metsätaloustieteen maisteri

Työskennellyt yliopistolla, Metsä Groupissa sekä IMB:llä 2003–2020

Vaimo Marita os. Pylvänäinen, kolme kouluikäistä lasta

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka