Kolumni: Sielunmaisema

Tapio Honkamaa

Puulan Pakosaaressa kelpaa näillä säillä. Päivä paistaa olipa loma tai etätyöpäivä. Sadekin on lämmintä.

Aurinkoiset päivät ovat auvoisia. Parhaita ovat silti ehkä hellepäivän aamut ja illat.

Heräävä aamu antaa lupauksen lämmöstä, joka ei kuitenkaan ole vielä tukalaa. Aamiaiset mökkiterassilla ovat tapahtumia, joita voi muistella läpi seuraavan talven.

Illalla voi nähdä kolmen joutsenen upean iltalennon. Käen kukunta vähenee kohti juhannusta, mutta vielä tällä viikolla sitä kuulee. Kuikka soutelee yksin tai pareittain lahdella.

Vuosia jatkunut rummutus kaupungistumisesta ja keskittämisen välttämättömyydestä on tehnyt tehtävänsä. Vain muutama suuri kaupunki saa lisää asukkaita. Muu maa on näissä piirustuksissa tuomittu kuihtumaan.

Tarvittiin maailmanlaajuinen pandemia, että saatiin peli ainakin hetkeksi poikki. Ilahduttavan moni suomalainen on havainnut, että luonnosta nauttiminen kuuluu kaikille.

Havainto ei yllätä meitä eteläsavolaisia. Meille Saimaan, Puulan ja muiden kauniiden järviemme tienoot metsineen ovat sielunmaisemaa.

Sama viesti kuuluu nyt joka suunnalta. Pandemiasta alkanut asuntokauppabuumi ei ole hellittänyt koronan toisenakaan vuonna, päinvastoin. Suomalaiset haluavat nyt väljyyttä ja turvallisuutta.

Viime vuonna Etelä-Savossa tehtiin 582 kauppaa vapaa-ajanasunnoista. Se on liki 70 prosenttia enemmän kuin viime vuosina keskimäärin.

Viime viikolla julkaistu OP Suur-Savon asuntomarkkinakatsaus kertoo, että toukokuun loppuun on pankista nostettu asuntoluottoja 15 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Mikkelissä on jo pulaa perheasunnoista.

Nämä ovat mahtavia uutisia. Mikkeli on taas muodissa.

Palvelutkin pelaavat. Essoten digilääkäri palvelee joka päivä aamukuudesta puolen yöhön.

–E-resepti hoitui neljässä minuutissa apteekkiin, kertoi tiistaina torilla muuan rouva, joka ei saanut punkinpuremasta kärsinyttä miestään lääkäriin.

Toistaiseksi digilääkäri palvelee kanta-asukkaita, toivottavasti pian myös mökkiläisiä.

Hyvää juhannusta Kaupunkilehden lukijoille ja asiakkaille!

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka