Suutarinen investoi

70 vuotta täyttänyt yhtiö laajentaa tehdastaan ja rakentaa Mikkeliin halleja

Juho (vas.) Timo ja Markus Suutarinen johtavat menestyvää eteläsavolaista yritystä.

Tapio Honkamaa

Juhlavuottaan viettävä Suutarinen Yhtiöt valmistelee merkittävää rakentamista Mikkeliin. Ohjemassa on tehdaslaajennus Suomenniemellä sekä Pursialassa ja Tikkalassa yhteensä 10 000 neliön laajuiset hankkeet.

–Suomenniemen betonielementtitehtaalla valmistuu parhaillaan 5000 neliön laajennus. Investoinnin arvo on lähes viisi miljoonaa euroa laitehankintoineen, sanoo toimitusjohtaja, teollisuusneuvos Timo Suutarinen.

Tikkalan risteysalueilla konserni omistaa 3,3 hehtaarin tontin, jolla louhinta ja pengerrystyöt alkavat heinäkuun puolivälissä.. Suutarisen mukaan Viitostien varressa olevalle tontille rakennetaan ensi tai viimeistään seuraavana vuonna 2000 neliön rakennus.

–Neuvottelut vuokralaisten kanssa ovat käynnissä, mutta enempää en voi vielä sanoa.

Pursialassa Suutarisella on tyhjillään entisen betonitehtaan tontti, jonka koko on runsas hehtaari. Rakennusoikeutta on noin 7000 neliötä.

Suutarisella on halu rakentaa tontille, mutta Mikkelin kaupungin ajatuksista hän ei ole päässyt perille.

Neuvottelu tontista kesti kahdeksan vuotta.

–Meillä sanottiin aikanaan, että teollisuus halutaan sieltä pois. Nyt näyttää, että muutamat teollisuusyritykset ovat siellä kuitenkin laajentamassa.

Suutarinen on valmis rakentamaan Pursialaan joko liike- tai teollisuustilaa, kunhan kaupunki saisi päätettyä oman kantansa.

–Olisi hyvä nopeasti saada selvyys, mitä Pursialassa on tarkoitus tehdä.

Suutarinen Yhtiöt on betoniteollisuuden ja talonrakentamisen sekä maarakentamisen yritysryhmä, jonka perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Mäntyharjussa ja tehtaat Mikkelin Tikkalassa ja Suomenniemellä.

Timo Suutarisen, 68, ensimmäiset muistikuvat liittyvät perheyrityksen toimintaan. Viisivuotiaan mieleen piirtyivät tapahtumat 1950-luvulta.

–Isäni Väinö osti ensimmäisen Mersun 1952 ja sitten neliveto-Mersun 1957. Päivät hän ajoi puuta, yöt aurasi tai kunnosti teitä, teollisuusneuvos muistelee.

Sen jälkeen on mäntyharjulaisen perheyrityksen talleissa Mersuja riittänyt. Poikkeuksen tekivät kaksi Bedforfia, jotka olivat aikanaan käytössä, Suutarinen muistaa.

Vuonna 1951 perustetun perheyrityksen juuret ovat puunkuljetuksessa, josta liiketoimet laajenivat soranajoon sekä maanrakennukseen. Oma soramonttu ja betoniasema ilmaantuivat 1970- ja -80-luvulla.

Heti laman jälkeen 1994 alkoi talorakennus, jota vetämään tuli Pertti Sairanen.

–Pentin piti olla talossa alun perin viisi päivää, mutta hän oli yli 22 vuotta eläkepäiviinsä saakka, Suutarinen naurahtaa.

Betonielementit astuivat kuvaan 1990-luvun lopulla, kun Suomenniemen tehdas aloitti toimintansa. Konserniin Matrellalta ostettu Pursialan tehdas on lakkautettu ja purettu.

Suutarinen Yhtiöitten lippulaiva on Tikkalan betonielementtitehdas, joka avattiin 2014. Perustamisessa oli omat mutkansa, kun neuvonpito Mikkelin kaupungin kanssa otti aikaa

– Neuvottelu tontista kesti kahdeksan vuotta. Suurena apuna oli silloinen valtuuston puheenjohtaja Olli Nepponen.

Suutarinen on kasvanut yhdeksi Etelä-Savon kannattavimmista yrityksistä. Liikevaihtoa on noin 50 miljoonaa euroa ja työntekijöitä on noin 200. Yhtiö on erittäin vakavarainen, omavaraisuusaste on yli 80 prosenttia,

–Kaikkein yhtiöidemme luottoluokitus on AAA eli paras mahdollinen.

Suutarisen 70-vuotisesta historiasta on ilmestynyt myös kirja ”Kivinen kyyti”, jonka on kirjoittanut Vesa Tompuri.

Teollisuusneuvos Timo Suutarinen lehteilee Suutarinen Yhtiöistä ilmestynyttä kirjaa. Tapio Honkamaa

Timo Suutarisen oma ura perheyhtiössä alkoi kesätyössä 11-vuotiaana vuonna 1964. Hän laskee, että nyt on siis menossa 58 kesä yhtiön leivissä.

Työvuodet katkaisi opinnot Kuopion teknisessä opistossa 1970-luvulla. Hyvän opintomenestyksen avaama opiskelupaikka teknillisessä korkeakoulussa jäi käyttämättä.

–Piti valita työ tai opiskelu. Valitsin työn perheyrityksessä, jossa vedin rukkaset käteen ja haalarit päälle, Suutarinen sanoo

Suutarisen tavoitteena on edelleen maltillinen kannattava kasvu. Usein katse kääntyy maakunnasta pois, sillä elementtitoimituksista liki yhdeksän kymmenestä menee Etelä-Suomeen.

–Uudet kuntapäättäjät toivottavasti etsivät kiivaasti kasvunavaimia, joilla saadaan asukkaita ja työpaikkoja myös Mikkelin seudulle.

Suutarinen tunnetaan maakunnassa määrätietoisena ja jopa kovana yritysjohtajana, joka vie tahtoaan läpi vaikka harmaasta kivestä. Teollisuusneuvos ei myönnä, ei kiellä.

–Nahka on kova, mutta sisus herkkä. Varmasti olen myös jo iän myötä pehmentynyt.

Perheyrityksen perustajapari, Timo Suutarisen vanhemmat, viettävät eläkepäiviä Mäntyharjussa. Toimitusjohtajuus on vielä Timo Suutarisella, mutta perheen pojat Juho, 39, ja Markus 36 ovat jo vahvasti mukana yhtiön toiminnassa.

–Menestys ei ole yhden henkilön ansioita. Kiitos kuuluu edellisille polville, vaimolleni Vuokolle, pojille sekä koko henkilöstölle.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka