Puu taipuu moneksi

Jani Grönlund hurahti puunveistoon kertakokeilusta

Jani Grönlund tarttui ensimmäisiä kertoja moottorisahaan reilu vuosi sitten. Nyt hän valmistaa veistoksia, jotka pärjäävät myös kilpailuissa. Jani Grönlund

Anni Suomela

Jani Grönlundin työpajalla Mikkelin Hiirolassa syntyy toinen toistaan komeampia puuveistoksia.

Taidonnäytteiden perusteella ei voisi millään arvata, että mies tarttui ensimmäisiä kertoja moottorisahaan vasta reilu vuosi sitten.

–Ennen ensimmäistä veistostani olin käyttänyt moottorisahaa korkeintaan muutaman tunnin koko elämäni aika, hän sanoo.

Käsillä tekeminen on aina kiinnostanut Grönlundia, mutta harrastuksen aloittamiselle ei aiemmin tahtonut löytyä aikaa.

–Ajattelin pitkään aloittavani puunveiston joskus tulevaisuudessa paremmalla ajalla. Koronan mahdollistaessa etäopiskelut tajusin, että tämän parempaa aikaa ei tule, tuumaa Grönlund, joka opiskelee maataloustieteitä maisterivaiheessa Helsingin yliopistossa.

Grönlund on moottorisahaveistossa verrattain tuore harrastaja, mutta siitäkin huolimatta hän on yltänyt jo kilpailuihin saakka.

Veistä­misessä kiehtoo sen monipuolisuus.

Ilomantsin Karhufestivaaleilta elokuussa hän saavutti yleisöäänestyksen toisen sijan ja sai tuomaristolta kunniamaininnan. Viime helmikuussa Kerimäellä järjestetyssä Kerimaan Kalevala-aiheisessa veistokisassa mies sai sekä tuomariston kunniamaininnan että ensimmäisen sijan yleisöäänestyksessä.

Viime viikolla Grönlund osallistui moottorisahaveiston SM-kilpailuihin Suomussalmella.

–Menestystä ei tullut tällä kertaa, mutta olen tyytyväinen veistokseen. Metrin korkuisen ja 2,5 metriä pitkän veistoksen nimi on Kuningasjätkä. Veistos menee Ponssen pääkonttorille, joka on yksi veistokisan sponsoreista.

Innostus veistämiseen lähti puulusikasta, jonka Grönlund valmisti itselleen perinteisesti vuolemalla.

–Myöhemmin tein karahiomakoneella pienen pöllön, jonka jälkeen päädyin testaamaan moottorisahaa. Etsiskelin netistä jonkinlaiset ohjeet ja sain papan sahan lainaan. Siitä se sitten lähti.

Grönlundin muistelee, ettei hänen ensimmäinen veistoksensa ollut kovin kummoinen, mutta se koukutti ja innosti jatkamaan opettelua.

–Veistämisessä kiehtoo sen monipuolisuus. Moottorisahaveistäjän on ensinnäkin hallittava sahan turvallinen käyttö ja tunnettava veistettävä materiaali.

Materiaalina hän käyttää tuoretta havupuuta. Tähän mennessä Grönlund on veistänyt moottorisahalla pääsääntöisesti kotimaisia eläimiä ja lintuja.

Hän kertoo pyrkivänsä työssään hallittuun realistisuuteen.

–Ihmishahmotkin kiehtovat mieltä. Eniten olen tehnyt karhuja, sillä niitä ihmiset tuntuvat tarvitsevan. Haluan kuitenkin tehdä veistoksia laidasta laitaan.

Grönlundia on mahdollisuus nähdä tositoimissa heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna, kun Haukivuoren Pitkäahossa sijaitsevassa Olohuone Galleriassa järjestetään kolmipäiväinen veistostapahtuma.

–Veistän gallerian pihalla koko tapahtumaviikonlopun perjantaista sunnuntaihin gallerian aukioloaikoina. Kyseessä on myyntinäyttely, joten veistoksia voi myös ostaa. Lisäksi esillä on puukolla vuolemiani lastulintuja.

Tapahtuman päätteeksi viikonloppuna valmistuneet veistokset huutokaupataan, ja puolet tuotoista lahjoitetaan Haukivuoren yhtenäiskoululle nuorten käsitöihin ja taiteeseen.

Veistostapahtuma on saanut Kulttuurikannustin-apurahan Mikkelin kaupungilta.

Viikonloppuisin kello 12–18 avoinna oleva Olohuone Galleria esittelee Grönlundin teoksia koko heinäkuun ajan.

Lisäksi esillä on Jani Grönlundin äidin Päivi Grönlundin ikoninäyttely, helsinkiläisen taiteilija Elena Gabbasovan maalauksia sekä lahtelaisen Mirja Tontin keramiikkatöitä.

Jani Grönlundin veistotapahtuma Olohuone Galleriassa Haukivuoren Pitkäahossa 2.–4.7. kello 12–18.

Veistosten hyväntekeväisyyshuutokauppa Olohuone Galleriassa 4.7. kello 15 alkaen.

Kuka?

Jani Grönlund

24-vuotias

Kotoisin Mikkelistä

Opiskelee parhaillaan maataloustieteitä maisterivaiheessa Helsingin yliopistossa

Asuu Helsingissä yhdessä avopuolisonsa kanssa

Tekee puuveistoksia Mikkelin Hiirolassa vanhempiensa kotitilalla

Harrastaa käsitöitä, videoiden tekemistä, metsästystä ja kalastusta

Onnelliseksi tekee vapaus ja arjen onnistumiset

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka