Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Vaalit toivat toivoa

Mikkelissä saatiin sunnuntain kuntavaaleissa yllättävänkin suuria muutoksia. Se antaa toivoa kaupungille, joka on aiempien päättäjien ratkaisujen jäljiltä hankalassa jamassa.

Suurin voittaja oli perussuomalaiset, jotka nostivat kannatustaan liki kymmenen prosenttiyksikköä. Edellä ovat yhä suurimmat ryhmät keskusta, kokoomus ja Sdp, mutta niiden keskinäinen järjestys muuttui.

Uusia kasvoja saatiin etenkin kokoomuksen valtuustoryhmään. Uusia on peräti seitsemän kaikkiaan 11-henkisestä ryhmästä. Uusia kasvoja ovat myös vihreitten 20-vuotias Katriina Janhunen sekä Liike nytin Anna Reponen.

Sdp edustaa toista ääripäätä. Kolmella hengellä kutistuneessa demariryhmässä ei ole ainuttakaan uutta tulokasta.

Kuntavaalien opetus Mikkelissä on, että kaupunkilaiset haluavat vekselivetoisen taloudenpidon päättyvän. Parhaan tuloksen saivat puolueet, jotka kannattavat suun laittamista säkkiä myöten.

Julkisen talouden velkaantumiseen huolettomasti suhtautuvat sen sijaan kärsivät enemmän tai vähemmän menetyksiä.

Demarit putosivat rökäletappion myötä kuskinpenkiltä kolmanneksi. Puolueen ääniosuus pieneni 6,5 prosenttiyksikköä edellisvaaleista.

Päättyneen vaalikauden Mikkelin ykköspuolueena häärinyt Sdp on tehnyt politiikkaa, jossa ovat riidelleet sekä ihmiset että asiat. Tulokset ovat kaikkien nähtävillä.

Toivottavasti vaalitulos antaa aihetta mietteisiin, jotka tuovat myös vasemmistodemarit aidosti yhteisiin pöytiin.

Nyt pallo on uudella ykköspuolueella keskustalla. Kärkinimiä ovat suurimman äänisaaliin koonnut Pirjo Siiskonen ja Laura Hämäläinen, jotka edustavat kokemusta ja nuoruutta. Nouseeko heistä jompikumpi kaupunginhallituksen johtoon, se nähdään lähiviikkoina.

Valtuuston puheenjohtajaksi luontevin lienee kokoomuksen ääniharava Oskari Valtola, jonka harkitseva tyyli voisi osaltaan saattaa kaoottiseksi äityneen valtuustotyön uomiinsa.

Mikään tai kukaan ei yksin kampea Mikkeliä jengoilleen. Urakka on iso, ja siihen tarvitaan jokaisen uuden kaupunginvaltuutetun täysi panos.