Vaalivoittajat: Talous kuntoon

Valvojaisissa pohdittiin jo tulevan valtuustokauden yhteistyötä

Perussuomalaisten Raimo Heinänen peukutti puolueensa Mikkelin ääniharavaa Jaana Strandmania vaalivalvojaisissa sunnuntaina. Tapio Honkamaa

Antero Heikkinen29Tapio

Hilpeä tunnelma ravisteli Mikkelin perussuomalaisten vaalivalvojaisia sunnuntai-iltana. Jo alkuillasta oli menossa nousukiito, joka päätyi lopulta kuuteen lisäpaikkaan.

Perussuomalaisten ääniosuus Mikkelissä on 16 prosenttia, missä on kasvua edellisistä kuntavaaleista 9,3 prosenttiyksikkö. Valtuutettuja puolue saa uuteen valtuustoon yhdeksän, mikä tekee siitä neljänneksi suurimman ryhmän.

Edellä ovat keskusta 12 valtuutella sekä kokoomus ja Sdp, joilla kummallakin on 11 valtuutettua. Lisäksi vihreillä on viisi, KD:llä kaksi ja Liike nytillä yksi valtuutettu.

Suurvoiton ottaneiden perussuomalaisten puheenjohtaja Raimo Heinänen näkee uuden valtuuston tärkeimmäksi tehtäväksi saattaa Mikkelin talous kuntoon. Samalla saadaan hänen mukaansa kuntoon myös yhteishenki.

–Henki saadaan päälle, kunhan saadaan taloutta parempaan asentoon.

Katriina Janhunen ja Jukka Saikkonen tutkailivat tulosta vaalivalvojaisissa sunnuntaina. Janhusen äänet riittivät valtuustopaikkaan. Antero Heikkinen

Kaupungin kaikki suuret ryhmät menettivät kannatusta. Vähiten hävisi kokoomus, 0,7, ja eniten Sdp 6,5 prosenttiyksikköä. 3,1 prosenttiyksikköä hävinnyt keskusta menetti kaksi paikkaa, mutta päättyi valtuuston suurimmaksi ryhmäksi.

– Oli hyvä, että pääsimme lopulta myös tapaamaan äänestäjiä toreille ja kaduille. Meillä oli kampanjassa erinomainen yhteishenki, selitti kohtuullista tulosta kunnallisjärjestön puheenjohtaja Laura Hämäläinen vaalivalvojaisissa.

Keskustan vaalivalvojaissa oli helpottunut tunnelma. Puolue ponnisti Mikkelin ykköseksi. Antero Heikkinen

Kokoomus hävisi suurista puolueista vähiten. Iso rooli oli Valtolan perheellä, josta uudessa valtuustossa istuvat Oskari Valtola, Pirkko Valtola ja Suvi Kähkönen-Valtola.

–Nyt on energiaa hoitaa myös kaupungin asioita. Talous on pakko saada tasapainoon, sanoi vuodenvaihteessa eläkkeelle jäänyt Pirkko Valtola, jolla on aiempaakin kokemusta kuntapolitiikasta.

Kähkönen-Valtola on ensi kerta mukana politiikassa. Hänen toiveensa on saada kaupunkilaiset liikkumaan enemmän, mikä vähentäisi myös painetta terveyspalveluissa.

Valtolan perhe kokosi kokoomukselle yhteensä 1218 ääntä. Oskari Valtola, Suvi Kähkönen-Valtola ja Pirkko Valtola viettivät sunnuntaina iltaa puolueensa vaalivalvojaisissa. Antero Heikkinen

Sdp:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja Kari Ojala ei ollut tulokseen tyytyväinen. Ehdokasasettelu ei täysin toiminut, kun lista jäi vajaaksi.

– Parempaa toivottiin mutta demokratia on toiminut. Nyt tarvitaan hyvää yhteistyötä eri puolueiden kanssa asioiden eteenpäin saamiseksi.

Sdp:lle vaalit toivat Mikkelissä selvää takapakkia. Vaalivalvojaiset vietettiin Tempossa. Antero Heikkinen

Vihreitten valvojaisissa oli suuri ilonaihe Katriina Janhusen, 20, läpimeno. Hän on tulevan valtuuston kuopus.

–Ajan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Haluan Mikkeliin esteettömän leikkipuiston, linjaa tulevan valtuuston kuopus ensialkuun.

KD.n valvojaisissa Liisa Ahonen piti vaalien siirtoa puolueensa kannalta hyvänä.

–Saimme selvästi täydennettyä listaamme jatkoajalla.

Kristillisdemokraattien vaalivalvojaisissa oli vielä alkuillasta toiveikas tunnelma. Lopputulos ei kuitenkaan ollut odotettu. Antero Heikkinen

Eniten ääniä

Satu Taavitsainen

989 (-188 ed. vaaleista)

Oskari Valtola

716 (-75)

Jaana Strandman

484 (+360)

Tomi Sikanen

460 (-)

Jarno Strengell

456 (+49)

Pirjo Siiskonen

427 (-)

Eero Aho

387 (+125)

Veli Liikanen

380 (-425)

Pekka Pöyry

376 (-207)

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka