Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ikonit sydämenasiana

Olohuone Galleria esittelee mikkeliläisen Päivi Grönlundin maalaamia ikoneita

Tarja Forsblom on avannut Haukivuoren Pitkäahossa sijaitsevan kotigalleriansa ovet yleisölle tälle kesää.

Olohuone Galleria -nimisen gallerian kesän aloittaa mikkeliläisen ikonimaalari Päivi Grönlundin näyttely, joka tempaa katsojan heti kättelyssä hengelliseen tunnelmaan.

Esillä on iso joukko Grönlundin vuosien varrella maalaamia ikoneita, joista jokainen on tehty kärsivällisesti ja tarkasti pienintäkin siveltimenvetoa myöten. Esille ripustetut ikonit kuvaavat upeasti Raamatun tapahtumia, Kristusta, Jumalanäitiä ja pyhiä henkilöitä. Osa ikoneista on myös myynnissä.

–Olen maalannut ikoneita myös tilauksesta, Grönlund sanoo.

Viinijärveltä lähtöisin oleva Grönlund on ortodoksiperheestä.

Hengellisyys ja kirkko ovat kulkeneet mukana syntymästä saakka.

Tässä antaa itsestään niin paljon.

Ikonimaalauksen hän aloitti ortodoksisen seurakunnan ikonipiirissä Mikkelissä vuonna 2002.

Kun hän sai ensimmäisen ikoninsa valmiiksi, Grönlund tiesi olevansa oikealla tiellä.

–Muistan aivan elävästi, miltä tuntui saada ensimmäinen ikoni valmiiksi. Ikoni oli Jaroslavin Jumalanäiti. Sitä katsellessa kyyneleet alkoivat valua silmistäni. Tunne oli niin vahva, että se säilyy mielessäni loppuelämäni, Grönlund sanoo herkistyen.

–Tässä antaa itsestään niin paljon, sillä ikonit ovat minulle sydämenasia, Grönlund huokaa.

Ikonien maalaaminen kaikessa rauhassa on Grönlundille tärkeää. Lisäksi hän mieluusti jakaa oppejaan muille.

Hän on opettanut kymmenen vuoden ajan ikonimaalausta niin seurakunnan kuin myös Mikkelin kansalaisopiston ryhmissä. Hän on tehnyt myös Heinävedellä sijaitsevan Valamon luostarin kanssa yhteistyötä järjestäen siellä muutaman päivän kursseja vuosittain.

–Opettaminen rymissä on henkisesti palkitsevaa. Olen todella kiitollinen, että saan tehdä sitä.

Jo pelkästään ikoneita katsomalla voi päätellä, ettei valmista synny ihan hetkessä. Grönlund kuittaa aavistuksen oikeaksi ja sanoo, että yhden ikonin maalaamiseen kuluu aikaa kuvan koosta ja yksityiskohdista riippuen viikosta kuukausiin. Pikkutarkan työn valmistumiseen voi mennä maalareilla vuosikin.

–Tässä on niin paljon asioita, joita täytyy ottaa huomioon. Ei voi vaan sivellä isolla sudilla väriä tuonne ja toista tuonne. Sääntöjä on oikeastaan todella paljon.

Aikaa ottaa myös tutkimustyö ennen varsinaisen maalaamisen aloittamista. Grönlund sanoo, että kyse on alkuperäisen ikonin toistamiseta, vaikkakin jokaisella ikonimaalarilla on oma kädenjälkensä.

– Ikoniin ei voi lisätä elementtejä omasta päästään. Ennen maalaamista täytyy tutustua ikoniin tulevan henkilön elämänkertaan tai tapahtumaan perinpohjaisesti.

Maalarin signeerauksia valmiista ikonista on turha etsiä, sillä niitä ei laiteta ollenkaan. Ortodoksisessa maailmassa ajatellaan, että Jumala on myötävaikuttanut ikonin valmistumiseen maalarin käden kautta.

Grönlund sanoo, että toisin kuin monesti luullaan, Ikoneita ei palvota.

–Ikonit ovat rukouksen välikappaleita. Valmiin ikonin oikeellisuus tarkastetaan papin toimesta ikonin siunauksen aikaan.

Päivi Grönlundin ikonit ovat kuin luotuja kesäkuun näyttelytilaansa.

Tarja Forsblomin ja hänen puolisonsa kodin yhteydessä sijaitsevan Olohuone Gallerian näyttelytilana toimii juhlava ja tyylikäs sali, joka on menneisyydessä ollut kyläkoulun suuri luokkahuone.

Forsblom avasi taidegallerian kotinsa yhteyteen kesällä 2018. Esillä on ollut alusta alkaen taidetta helsinkiläiseltä Elena Gabbasovalta.

–Nyt esillä on Elenalta ihan uusia teoksia. Nämä Elenan työt ovat olleen todella suosittuja, Forsblom kehuu.

Lisäksi kotigalleriassa on ollut joka kesä vaihtuvia näyttelyjä myös paikallisilta taiteilijoilta.

Taidegallerian kyljessä toimii kahvila, jossa on tarjolla Forsblomin itse leipomia herkkuja.

Olohuone Galleria on avoinna elokuun loppuun saakka perjantaista sunnuntaihin kello 12–18 tai sopimuksen mukaan. Päivi Grönlundin Ikoninäyttely on esillä kesäkuun ajan.