Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näköaloja | Koronavuoden opetuksia

Taas yksi kouluvuosi on takana. Aikuisten maahanmuuttajien peruskouluopettajana olen nähnyt etäopetuksen hyvät ja nurjat puolet.

Korona hiipii luokan ovesta sisään! Yhden päivän varoajalla etäillään viikkoja. Kouluvuosi on ollut sirpaleinen lähi-etä tilkkutäkki.

Etäkouluna on ollut reaaliaikainen virtuaalinen nettiluokka. Sähköpostit, puhelut ja Whatsapp-viestit virtaavat edestakaisin. Kuormittavaa!

Etäopetuksen huonona puolena on ollut tavoitettavuus. Opiskelija on läsnä, mutta onko?

Reaaliaikainen etäopetus on riippuvainen toimivista nettiyhteyksistä. Liian usein kuulin ”Opettaja, kuva ei näy!”. Nettipohjaiset sovellukset jumivat, tuttua myös monille Teamsin käyttäjille.

Oppilaiden ja opettajien erilaiset laitteet, nettiyhteydet sekä digiosaamisen puute vaarantavat koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuuden toteutumista.

Toiset opiskelijat pärjäävät aina ja toiset putoavat kyydistä. Tulevaisuuden kriiseistä ei ole vielä tietoa, mutta kuinka voisimme varautua paremmin? Siinä riittää työtä.

Vihreät ovat aina pitäneet koulutusta tärkeänä, kaikille on turvattava yhtäläiset oppimismahdollisuudet normaali- ja poikkeusoloissa.

Poikkeusoloissa on ollut pakko tinkiä. Ensimmäinen loikka etäopetukseen oli järkytys, toinen helpompi, kolmas kerta jo tuttua. Aina opittiin lisää.

Nämä opitut asiat vain täytyy siirtää opetuksen työkalupakkiin. Opimme myös näkemään lähiopetusta uusin silmin.

Opetushallituksen julkaisemassa selvityksessä opiskelijat ovat arvioineet etäopetuksen toteutumista, loppujen lopuksi poikkeustilanteesta on selvitty kohtuullisen hyvin. (Etäopetuksen tilannekuva koronapandemiassa vuonna 2020).

Iloiten katson oppilaitani, jotka ovat jaksaneet ja venyneet tosi paljon. Iso kiitos myös työyhteisölle!

kuntavaaliehdokas opettaja, Otavan Opisto