Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hulluna hapanjuureen

Leipäkokeilu teki mikkeliläisestä Mimmi Tickistä yrittäjän

Vahingossa se tapahtui, sen kummemmin suunnittelematta. Sattumalla tai kohtalolla oli sormet pelissä tai taikinassa. Näin kuvailee mikkeliläinen Mimmi Tick hyvään kiitoon hupsahtaneen leipuriuransa alkusysäystä.

Tickin piskuisen leipomon leipiä myydään jo useammassa paikallisessa kahvilassa ja kaupassa.

–Kaikki lähti oikeastaan koronasta, kun oli aikaa leipoa. Leipä on aina kuulunut ruokapöytään, mutta siitä tuli maha kipeäksi. Aloin miettiä, että voisiko vaaleaa leipää tehdä ilman hiivaa, muistelee Tick.

Viime vuoden kesällä Tick aloitti empien kokeilun, jonka hän kertoo muodostuneen jopa pienimuotoiseksi ihmiskokeeksi. Tick selvitti hapanjuuren taustatiedot lukemalla ja katsomalla videoita.

Ensimmäisillä kerroilla tuloksena oli kasa syömäkelvottomia, mutta kuitenkin leivän näköisiä asioita.

–Sitten istuin alas ja opiskelin lisää. Tärkein oppi oli, että älä hötkyile. Oma hapanjuuri syntyi elokuussa. Viikon verran kestänyt synnytys vaati hellää hoivaa, tasaista lämpöä, epätoivoa ja epämiellyttäviä hajuja, mutta lopulta se kellui ja oli valmis.

Oma hapan­juuri syntyi elokuussa.

Sitkeän testaus- ja maisteluoperaation jälkeen Tick sai lopulta aikaan leivän, joka oli hänen mielestään parasta, mitä oli koskaan maistanut.

–Se leipä oli aivan jumalaisen hyvä. Siitä alkoi hulluus.

Tick opetteli perusleivän teon toistamalla samaa reseptiä satoja kertoja. Leipävuori kasvoi, eikä Tick ehtinyt syömään kaikkea itse.

–Ensin uhreina olivat kaverit, sitten aloin kuskata leipiä harrastusporukoille pientä korvausta vastaan. Ja sitten sitä haluttiin jo ostaa minulta. Myynti tuntemattomille alkoi viattomasti REKO-ruokapiirin kautta.

Tick perusti Tiny Sourdough Bakery -nimisen yrityksen vuodenvaihteessa.

Nyt pienen artesaanileipomon leipää myydään Kirjalan kahvipaahtimossa, K-Supermarketeissa Rantakylässä, Rokkalassa ja keskustassa, torikahvila Toripulussa sekä Maaherrankadun Vuoripulu-kahvilassa, jonka alakerrassa ovat sijainneet toukokuun alusta myös Tickin leipomotilat.

–Huhtikuussa homma karkasi käsistä. Leipää meni, mutta paistotiloja ei ollut. Painelin surkeana Toripuluun kahville, jossa yrittäjä Mikko Romo kysyi, mikä mieltäni painaa. Kerroin tilanteeni, ja Mikko tarjosi tilojaan käyttööni.

Tällä hetkellä Tick leipoo ja paistelee kymmeniä leipiä päivässä yhdessä tyttärensä Vilma Hämäläisen kanssa.

–Vilma on minulla kesätöissä, ja tässä kuussa yrityksessä aloittavat myös leipuriharjoittelija sekä kesäpoika, joka polkee polkupyörällä leipiä myyntipaikkoihin, Tick kertoo.

Tiny Sourdough Bakeryn tuotteisiin kuuluu hapanjuurileipää monessa muodossa.

Vuoripulun suojissa paistellaan muun muassa siemenleipää, vehnäleipää ja ranskalaista maalaisleipää. Lisäksi tuotteisiin kuuluu artesaaniruisleipä.

–Lähiaikoina laajennamme tuotetarjontaa vähähiilihydraattisiin leivonnaisiin. Myös hapanjuuri-tuoteperhettä on suunnitelmissa kasvattaa leivonnaisiin.

Millaisia ovat yrittäjyysunelmasi?

–Unelmahan olisi, että saisin työllistettyä tällä itseni. Vielä toistaiseksi teen töitä sivutoimisena. Nyt kuitenkin tuntuu siltä, että tästä on tulossa jotain isompaa.