Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Peräpään valvoja: Supersankareille olisi Mikkelissä töitä!

75 vuotta täyttävä Suur-Savon Sähkö valmistautuu ensi viikon tiistaina pidettävään yhtiökokoukseensa lievästi epävarmoissa tunnelmissa.

Toki juhlavuoteen on mahtunut hyviä uutisia kuten sähkömyynnin laajeneminen Loiste-kaupan myötä. Toisaalta on koettu kovistelua korkeista siirtohinnoista ja omistajien keskinäistä kähinää.

Iso ongelma Suur-Savon Sähkölle on, ettei Mikkelin kaupunki osaa päättää, mitä tehdä omistukselleen maakunnallisessa voimayhtiössä. Yhtiö näyttää joutuneen pelinappulaksi, kun kaupunki yrittää ratkoa kroonista rahapulaansa.

Suur-Savon Sähkön parin vuoden takaiselle tarjoukselle ostaa ESE kaupungilta eivät Mikkelin päättäjät ole mainittavasti lämmenneet. Yhtenä esteenä on pidetty äänileikkuria, joka rajaa isonkin omistajan äänivallan 10 prosenttiin.

Plussaa olisi se, että kaupassa kaupunki saisi summan, jonka turvin rahahuolet väistyisivät. Samalla maakuntaa syntyisi vahva yritys, jolla olisi rahkeita valtakunnalliseen kasvuun.

Valtuustossa on kaiketi eniten kannatusta mallilla, jossa kaupataan osa Suur-Savon Sähkön osakkeista. Useimmat mikkeliläiset päättäjät haluavat silti pitää Suur-Savon Sähkön osakkeet maakunnallisessa omistuksessa.

Mutta on valtuustosalissa myös niitä, joiden mielestä paras koti osakepotille olisi kansainvälisen pääomasijoittaja Capmanin määräysvallassa oleva Savonrannan Sampo. Yllättäen vahvinta Capmanin kannatus on valtuuston vasemmalla laidalla.

Demareitten myötämielisyys suurpääomaa kohtaan voi johtua siitä, että yksi Savonrannan Sammon rahoittajista on edistysmielinen osuuskunta Tradeka. Suora yhteys löytyy myös Mikkelin valtuustosaliin, missä istuu Tradeka edustajiston jäsen Raine Lehkonen (sd).

Mikkelin eikä Suur-Savon Sähkön kannalta ei ole lainkaan yhdentekevää, keitä yhtiön hallintoon valitaan. Hallintoneuvoston jättää ikäpykälän nojalla ensi viikon kokouksessa vahva mikkeliläinen demarivaikuttaja Arto Seppälä, 66.

Kaupunginhallitus päättää ensi viikolla, kuka nousee Seppälän seuraajaksi.

Myöhemmin kesällä hallintoneuvosto täyttää kolme erovuorossa olevan jäsenen paikkaa Suur-Savon Sähkön hallituksessa.

Hallituksen puheenjohtajana istuva Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine halunnee jatkoa. Tiettävästi seuraksi mielii toinen kuntajohtaja, Juvan Mervi Simoska.

Sitä jännitetään, joko hallituspöydästä löytyy vihdoin tuoli myäös yhtiön suurimmalle kuntaomistajalle eli Mikkelin kaupungille.

Liike Nytillä on 500 kuntavaalien ehdokasta 80 paikkakunnalla. Mikkelissä on viisi ehdokasta, jotka kaikki ovat ensi kertaa ehdolla.

Nyt Mikkelin puheenjohtaja Anna Reponen haluaa uuden valtuuston paneutuvan kautensa alusta alkaen talouden kuntoon saattamiseen.

Käytännön toimista tärkeintä on hänen mielestään elinvoiman terävöittäminen, uusien ja nykyisten yrittäjien toimintaedellytysten ehostaminen ja monipaikkaisen asumisen edistäminen.

Nyt Liikkeen perustaja, kansanedustaja Harry Harkimo vieraili viime perjantaina Mikkelissä vauhdittamassa puolueensa kuntavaalikampanjaa.

Lopuksi synttärionnittelut Olavi Siposelle, joka vietti viisivuotisjuhliaan hoitokavereiden kanssa leikkipuistossa.

Teemana olivat supersankarit, joista paikalle olivat lennähtäneet muun maussa supermies, kilppari ja leppissankari sekä merirosvosankari.

Ohjelmaa oli junailemassa Vekkulan väki, joka paikalla olleiden mukaan onnistui hyvin. Vaan kaikki halukkaat saivat osallistua: oli temppurataa, merirosvon aarteen etsintää, langan alitusta ja ylitystä, hernepussien heittoa, saippuakuplien metsästystä ja keppihevosratsatusta.

–Oli Ihana katsoa lasten liikkumisen riemua ja iloa sankareista. Lähes joka päivä on muisteltu, mitä kaikkea kivaa juhlissa tehtiin, summasi päiväsankarin äiti Mia Ilkka.