Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Otavasta ulkomaille

Merkkipäivä: Työ kuljetti Ari Valjakkaa Argentiinaan, Lontooseen ja Tukholmaan

Huomenna torstaina 80 vuotta täyttävältä Ari Valjakalta ei muisteltava lopu. Ikäisekseen hän on ehtinyt moneksi.

Nuoruus ja lapsuus sujuivat onnellisesti Otavassa, joka oli sodan jälkeen kehittyvä keskus. Noin 2500 asukkaasta moni sai elantonsa teollisuudesta. Kauppojakin oli puoli tusinaa, ja tietysti oli myös elokuvateatteri, jota Valjakan vanhemmat pitivät.

–Vanhemmat tekivät työtä aina. Se on juurtunut minunkin elämäntavakseni.

Oppikouluun Mikkelin lyseoon Valjakka meni vuotta muita nuorempana, koska vanhemmat veljet olivat luokkiensa priimuksia.

–Junaan nousi aamuisin Otavan asemalta sata lasta. Höyryveturi veti meidät kaupunkiin.

Valjakka itse otti koulun rennommin kuin veljensä.

Mikkeli on meille edelleen henkisesti erittäin tärkeä.

–Tein läksyt kopsaamalla junamatkan aikana.

Valjakka kertoo olleensa hyvä niissä asioissa, jotka kiinnostivat; niitä olivat esiintyminen ja laulaminen. Hänestä sukeutui Mikkelin läänin monikertainen lausuntamestari.

Nuoren miehen etsiskely vei Valjakan myös merille. Koko ylioppilaskesän hän vietti rahtilaivalla matkalla Argentiinaan ja takaisin.

–Lähdimme lakkiaisista Nuijamiehestä kaverini kanssa niin, että ehdimme yöjunaan, joka vei meidät Helsinkiin ja laivaan.

Kotikaupungissa työkokemusta kertyi muun ohessa ravintola Pillingin portsarina ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Mikkelin läänin uimakoulujen tarkastajana.

Sitten nuorukainen oli Synsiön koulussa sijaisopettajana, mikä tuntui mukavalta hommalta.

–Hyvä kaverini Kalle Holmberg meni Jyväskylään opiskelemaan viron kieltä. Minä seurasin perässä opiskelemaan kansakolunopettajaksi.

Opintojen jälkeen tie vei toimittajaksi. Valjakka oli mukana Ylen radiouutisia perustamassa, ja hän luki ensimmäisen lähetyksen syksyllä 1965.

Radiotyö vei hänet vuosiksi myös Ruotsin Radioon Tukholmaan ja BBC:lle Lontooseen.

–Ne olivat hienoja reissuja, joissa näki paljon maailmaa ja sai paljon kontakteja, sanoo Valjakka, jolla oli molemmilla komennuksilla mukana jo myös Anneli-vaimo.

Pian Suomeen palattuaan oli Valjakan edessä avoinna taas uusi ovi. Hän pestautui teollisuuden viestintätehtäviin.

–Metalliliiton pitkä lakko 70-luvun alussa oli minun tulikokeeni teollisuuden maailmaan.

Muistettavimman osan työuraansa Valjakka teki päätoimittajana alkaen vuodesta 1988, jolloin hän meni Uuteen Suomeen. Vain vuoden kuluttua oli edessä lähtö.

–Syyksi kerrottiin, etten pitänyt yhteyttä puolueen johtoon, kertoo Valjakka kokoomuksen pää-äänenkannattajasta saamistaan lähtöpasseista.

Hyvin kuitenkin kävi. Samana päivänä kävi kutsu Turun Sanomiin, kun hallituksen puheenjohtaja Mikko Ketonen soitti ja tarjosi töitä.

–Ketoset olivat parhaat pomot, joita media-alalla saattoi toivoa. Suoria, reiluja ja konstailemattomia, kiittää Turun Sanomien omistajaperhettä.

Emeritus päätoimittaja seuraa huolissaan, mikä on median tulevaisuus. Sanomalehtien 200-vuotinen perintö on murtunut.

–Verkko on muuttanut säännöt. Vielä ei ole ei ole löydetty tapaa, jolla journalismi pelastuu.

Mikkelissä Valjakat ovat viihtyneet kesät aina vuodeta 1970 alkaen, jolloin he ottivat hoitaakseen sukunsa Torpan Kalevankankaalla. Nyt on muutoksen aika; Torppa on kaupan.

–Mikkeliä emme jätä. Ostamme keskustasta kerrostaloasunnon. Mikkeli on meille edelleen henkisesti erittäin tärkeä, sanoo Valjakka, jonka vakinainen osoite on Helsingissä.