Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Wäkewä palaa näyttelytoimiin

Viikonloppuna esillä oleva kokonaisuus yhdistää taidetta kahdetta sukupolvelta

Kuvataiteilija Kirsimaria Törönen alkaa herätellä Mikkelin keskustan tuntumassa sijaitsevan taidestudionsa näyttelytoimintaa kesän kynnyksellä.

Studio Wäkewä on viettänyt näyttelyrintamalla hiljaiseloa jo pidemmän aikaa Törösen keskittyessä oman taiteensa tekemiseen. Viimeisen puolentoista vuoden aikana näyttelyitä on pidetty Wäkewässä satunnaisesti kutsuvieraille sekä pop up -luonteisesti.

–Olen saattanut päätökseen Modelling Poses -sarjan kuusivuotisen projektin, joten voin taas tarjota näyttelyitä hiukan enemmän käynnistellessäni samalla uutta teossarjaani, Törönen kertoo.

Ensimmäinen Studio Wäkewän alkukesän näyttelyistä on esillä tulevana viikonloppuna.

Harmonia-nimisessä näyttelyssä on Kirsimaria Törösen taiteen lisäksi teoksia kolmelta tekijältä.

Töitään tuovat esille nuoret, alalle hakeutuvat taiteilijat Jutta Hämäläinen, 19, ja Sanni Tirronen, 16, sekä Törösen tapaan pitkän linjan osaamista taiteen kentällä edustava mikkeliläiskuvataiteilija Pirita Lautala.

Näyttely on avoinna myös yöaikaan.

Syksyllä Savonlinnan taidelukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Jutta Hämäläinen tuo näyttelyyn kaksi värikylläistä teosta, joiden perustana hän on käyttänyt vanhoja mallinukkeja.

Nuket ovat saaneet pintaansa luontoaiheisia maalauksia. Toinen Hämäläisen teoksista, Harmonia, on näyttelyn nimikkoteos.

–Halusin testata maalaamista pinnalle, joka poikkeaa perinteisestä tasaisesta kanvaasista. Kummankin teoksen taustalla on ollut luonto ilman ihmistä -ajatus. Toinen näistä teoksista onkin nimeltään Koskematon, Hämäläinen kertoo.

Mikkelin lukiossa ja lasten ja nuorten kuvataidekoulussa opiskeleva Tirronen ripustaa näyttelyyn esille kolme teostaan.

Näyttelyn teoksissaan ”enemmänkin sarjakuvamaalariksi ” itseään kuvaava Tirronen on maalannut värejä säästelemättä omien sarjakuviensa hahmoja eli Suojelijoita.

–Nämä teoksissa esiintyvät Suojelijat ovat ikään kuin henkiä, joiden tehtävänä on suojella luontoa ja ihmisiä, Tirronen valottaa näyttelyteostensa hahmojen taustoja.

Lautala ja Törönen ovat puolestaan käyttäneet teostensa päämateriaalina tuhkaa.

–Ajattelin sillä tavalla hauskasti, että kun tässä kerta on yhteisnäyttely kahden eri sukupolven tekijöiltä, niin meillä vanhemmilla teokset perustuvat harmaaseen tuhkaan ja nuorilla on sitten vähän enemmän eloa ja väriä, nauraa Törönen.

Lautalalta tulee esille uusia teoksia Ash you wish – Tuhkaako haluat -sarjasta. Teosten tarkoituksena on laittaa katsojat pohtimaan taiteen elinkaarta.

Ash you wish -projektissaan Lautala on polttanut vanhoja teoksiaan ja laittanut niiden tuhkat käsin valmistamiinsa keraamisiin uurniin.

Teosten oheen on liitetty kuvat poltetuista teoksista ja tiedot niiden elinvuosista.

–Koko sarjan tarkoituksena on ollut herätellä keskustelua taiteen tekemisen merkityksestä. Eräässäkin näyttelyssä yleisöllä oli mahdollisuus pelastaa teoksia. Yksi teoksista pelastettiin, muut poltin. On ollut ihan mielenkiintoista tarkkailla taideteoksen arvoa tänä päivänä, Lautala sanoo.

Törönen on käyttänyt teostensa pohjana japanilaista paperia.

–Sitä samaa paperia, mitä japanissa käytetään paperiseinissä, sanoo taiteilija esitellessään muotoon leikattuja teoksiaan, jotka on pinnoitettu tuhkalla.

Inspiraatio teoksiin syntyi Ivalossa, jossa Törönen vietti taannoin seitsemän viikkoa.

–Siellä sain ajatuksen, että mitäpä jos taideteoksessa olisi käytetty vain vettä, paperia ja tuhkaa. Siinä missä Pirita pohtii taideteoksen elinkaarta, minä pohdin Ivalon metsäni elinkaarta, josta nämä teosten tuhkat ovat peräisin.

Harmonia-näyttely avautuu Studio Wäkewässä tulevana perjantaina. Näyttely on avoinna perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina kello 12:sta aina puoleen yöhön saakka.

–Kokeillaan nyt pitää näyttelyä avoinna yöaikaan. Nämä aukioloajat ovat ihan sen takia, jottei kukaan voi sanoa, ettei ehtinyt saunasta tai mökiltä näyttelyyn – nyt nimittäin ehtii, Törönen naurahtaa.

Harmonia-näyttely on esillä Studio Wäkewässä Tenholankadulla 7.–9. toukokuuta kello 12–24.