Lokin kunto huolena

Museojohtaja Matti Karttunen luottaa, että arvokohde saadaan kunnostettua lähivuosina

Dokumenttielokuvaa Viestikeskus Lokin historiasta viimeisteltiin vapuaattona Naisvuoren luolastossa. Mukana olivat Tapio Teittinen upseerina, Pia Tiilikka lottana sekä Hamid Al-Sammarraee kuvaajana. Tapio Honkamaa

Tapio Honkamaa

Mikkelissä Naisvuoreen louhitun Viestikeskus Lokin tulevaisuus huolestuttaa sotahistorian harrastajia. Lokki suljettiin alkuvuodesta yleisöltä toistaiseksi, koska kävijöiden turvallisuutta ei voitu taata.

Sulkemisen jälkeen on Lokin sisäkattojen ”rusnaus” eli kolistelu suoritettu tilojen turvallisuuden takaamiseksi. Tässä yhteydessä tyhjän luolan katosta putosi arviolta noin 800 kiloa painava lohkare.

Töiden yhteydessä ilmeni, että luolaston seinät ja katto ovat rapautuneet huolestuttavasti ja kiven laatu on huono.

–Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Lokin kunnostamiseksi on kallio käsiteltävä joko betonoimalla tai muulla tukirakenteella ja museo on rakennettava kokonaan uudestaan. Jos tällaiseen perusteelliseen korjaukseen päästään, niin se tulee maksamaan satoja tuhansia euroja, sanoo Kaakkois-Suomen Viestikilta ry:n puheenjohtaja Tapio Teittinen.

Mikkelin museojohtaja Matti Karttunen rauhoittelee pahimpia pelkoja. Hän sanoo, että kunnostamisen vaihtoehdot selvitetään ja kunnostuksesta tehdään kustannusarvio.

–Emme ole vielä saaneet urakoitsijan arviota kustannuksista. Rahaa pyritään samaan viimeistään kaupungin vuoden 2023 budjettiin.

Lokki on maailmanluokan harvinaisuus.

Karttunen ei pidä mahdollisena, että Lokkia ei saataisi uudelleen museokäyttöön. Hän huomauttaa, että Mikkeli profiloituu kaiken aikaan enemmän sotahistorian kautta.

–Lokki on keskeinen osa kansallisesti tärkeää päämajan kokonaisuutta. Rahoitus järjestyy tavalla tai toisella.

Jatkosotaan valmistunut Lokki avattiin museokäyttöön 1995. Entisöintiä hoitaneen Kaakkois-Suomen Viestikilta ry:n puheenjohtaja Tapio Teittinen sanoo, että Lokki on maailmanluokan harvinaisuus.

–Toisen maailmansodan armeijoiden ylijohdon viestikeskuksia on kunnostettu näyttelytiloiksi vain Englannissa ja Suomessa. Erityisesti ulkomaalaiset turistit ovat olleet kiinnostuneita Lokista.

Kaakkois-Suomen Viestikilta tuottaa parhaillaan dokumenttifilmin, jossa on Lokin koko historia rakentamisesta nykyhetkeen.

–Tämän filmin avulla Lokin historiaa ja rakenteita ja laitteita voidaan esitellä, vaikka itse tiloihin ei vuosikausiin pääsisi.

Filmin taloudellisena päätukijana on Viestikillan kunniajäsen Pellervo Pekkola. Kuvauksesta ja editoinnista vastaa Hamid Al-Sammarraee. Kertojaäänenä toimii Mikkelin Teatterin näyttelijä Aapo Oranen. Käsikirjoituksen on tehnyt Tapio Teittinen.

Puolituntisesta filmistä tulee myös lyhytversio Päämajamuseon ja Sodan ja rauhan keskus Muistin vierailijoita varten.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka