Saimaa Ilmiön hakukirja valmis

Opetus- ja kulttuuriministeriö saa asiakirjat tällä viikolla

Saimaa Ilmiön hankejohtaja Sari Kaasinen (kesk.) luovutti hakukirjat Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkiselle ja Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Haloselle. Antero Heikkinen

Antero Heikkinen

Saimaa Ilmiö 2026 on Savonlinnan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakuntien, keskuskaupunkien Mikkelin, Kuopion, Lappeenrannan, Joensuun ja 24 kunnan hakemus Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026.

–Kun voitamme, taide ja kulttuuri tuovat alueellemme työtä, kansainvälisiä yhteyksiä ja ennennäkemättömiä mahdollisuuksia, arvioi hankejohtaja Sari Kaasinen.

Hakemuksen keskeisenä asiana on laaja, Savonlinnasta maakuntiin leviävä taide- ja kulttuuriohjelma, joka on monipuolinen kokonaisuus korkeakulttuurista kaiken kansan kulttuuriin.

Veden voimalla, Yhdistävillä silloilla ja Itäisellä ilolla ovat ohjelman kantavat teemat.

Saimaa-ilmiö2026 on myös osallistumista ja osallisuutta, sillä siihen liittyy laaja vapaaehtoisohjelma sekä koko Itä-Suomen alueelle leviäviä tempauksia.

Euroopan kulttuuripääkaupungiksi haetaan ristiinalaisen kirjailijan Anne Leinosen kirjoittamalla satasivuisella hakukirjalla, jossa kerrotaan hankkeen sisällöistä, tavoitteista, organisaatiosta ja taloudesta. Saimaa-ilmiö2026 on saanut hakukirjan valmiiksi. Hakukirja julkistetaan tämän viikon perjantaina Saimaa-ilmiö2026:n verkkosivuilla:www.saimaailmio2026.fi.

Mikäli Savonlinna valitaan kesäkuun alussa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026, on Savonlinna varautunut perusbudjettiin kahdella miljoonalla euroalla ja keskuskaupungit kukin 500 000 eurolla.

Neljän maakuntaliiton osuus on yhteensä miljoona euroa jaettuna asukasluvun mukaan. Lisäksi 24 kuntaa lähtevät lisärahoituksella mukaan yhteistyöhön.

Hakemuksen keskeisenä asiana on laaja, Savonlinnasta maakuntiin leviävä taide- ja kulttuuriohjelma, joka on monipuolinen kokonaisuus korkeakulttuurista kaiken kansan kulttuuriin.

Savonlinnan kanssa tittelistä kilpailevat Tampere ja Oulu. Kilpailu jatkuu raadin vierailulla toukokuun lopulla, ja päätös Suomen vuoden 2026 kulttuuripääkaupungista julkistetaan 2. kesäkuuta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka