Valotaituri seuraa unelmiaan

Mikkeliläinen Elisa Hillgen uudisti bisnestään ja laittoi kivijalkakaupan kiinni

Mikkeliläinen valaistussuunnittelija Elisa Hillgen panostaa jatkossa kaupunkiympäristöjen valaisemiseen. –Kaikki on hyvin juuri nyt, sanoo uuden yrityksen perustanut Hillgen. Anni Suomela

Anni Suomela

Mikkeliläinen valaistussuunnittelija Elisa Hillgen tervehtii iloisesti kotinsa ovella Mikkelin Otavassa ja toivottaa tervetulleeksi.

Synkähkö perjantaiaamu muuttuu aurinkoisemmaksi, kun Hillgen alkaa kertoa viime hetken kuulumisistaan.

–Oikein hyvää kuuluu. Kaikki on elämässä hyvin juuri nyt, hymyilee päivän ensimmäistä kahvikuppostaan siemaileva nainen.

Hillgen on mikkeliläisille tuttu etenkin Illumio-valotapahtumasta, toiminnastaan Mikkeli Art & Design Week -tapahtuman ympärillä sekä kivijalkakauppiaana. Vuonna 2018 hänet valittiin vuoden mikkeliläiseksi.

Nyt uralla puhaltaa uudenlaisia tuulia. Savilahdenkadulla toiminut Design Lab Luomon myymälä sulki ovensa tammikuussa, ja Hillgenin vuodet puodinpitäjänä ovat toistaiseksi ohitse.

Vanhan Valosilmä Ky:n tilalle hän perusti uuden osakeyhtiön. Se on nimeltään Hämärä Lighting Design Oy.

Elämä tekee minut onnelliseksi.

–Korona ei ollut syy puodin sulkemiselle, mutta se vahvisti päätöstäni. Halusin keskittyä omaan ydinosaamiseeni eli valaistussuunnitteluun, sanoo Hillgen, jonka toinen leipätyö on ollut jo useamman vuoden Jyväskylän kaupungin valaistuskoordinaattorina.

Hämärä Oy tarjoaa valaistussuunnittelua entistä napakammalla konseptilla. Jatkossa Hillgen tekee valaistussuunnittelua pääsääntöisesti kunnille ja kaupungeille.

–Olen tehnyt aiemmin töitä myös yksityisasiakkaille, toimistoihin tai esimerkiksi ravintoloihin. Nyt nämä jäävät pois.

Hillgen tekee valaistussuunnittelua avaimet käteen -periaatteella; asiakas tilaa työn, Hillgen suunnittelee, hankkii tarvittavat tekijät sekä kaluston ja lopuksi toteuttaa.

–Erityisesti pienten kuntien projektit kiinnostavat, sillä niistä löytyy monesti mielenkiintoisia puistoja, siltoja ja rakennuksia, joita voisi valaista.

Toinen uuden yrityksen peruskivistä on valotaide.

–Teen jatkossakin valotaideteoksia ja toteutan tapahtumia. Illumio on jäämässä pois tältäkin vuodelta, mutta jotain uutta jännää on tulossa Mikkelin syksyyn. Siitä paljastan lisää myöhemmin, nainen vinkkaa.

Entisen myymälänsä tilojen vuokralaisena Hillgen jatkaa edelleen.

–Jatkossa tilat toimivat minun toimisto- ja varastotiloinani. Valaistukseen liittyvää kalustoa on nimittäin kertynyt melkoisesti.

Hän kertoo, että näyteikkunaan on tulossa galleriatyyppisesti paikallisten taiteilijoiden ja tekijöiden töitä.

–Kaikki kannattaa ottaa hyötykäyttöön, etenkin kuin tilat sijaitsevan niin hyvällä paikalla. Minulle on aina ollut tärkeää olla osana katukuvaa. Tyhjiä liiketiloja ja näyteikkunoita pitäisi muutenkin hyödyntää paremmin.

Haloo, haloo, kuuleeko tulevaisuus? Minun kodistani löytyy vain tämmöisiä outoja valaisimia, nauraa tulevaisuuden kaikuja simpukkavalaisimestaan tiedustellut Elisa Hillgen. Anni Suomela

Hillgen humpsahti kunnolla valojen maailmaan vuonna 2008, jolloin hän osti Valo-silmä-valaisinliikkeen yritystoiminnan.

Mielenkiinto valoihin juontaa juurensa tosin aina lapsuusvuosiin saakka.

–Valo on aina kiehtonut minua. Rakentelin jo ihan pikkutyttönä valaisimia ja tutkailin elävää tulta.

Hillgenin kiinnostus valaistukseen on ollut siitä saakka ehtymätön, vaikka lapsena haaveammatteja olikin useampi. Lapsuuden urasuunnitelmista huolimatta hänestä ei tullut kuvaamataidonopettajaa, englannin kielen kääntäjää eikä maskeeraajaa.

–Lapsena halusin olla ihan kaikkea. Yläasteella päätin, että minusta tulee ohjelmoija. Suunta oli selvä läpi lukionkin, mutta kahden vuoden ohjelmistotekniikan opiskelujen jälkeen tajusin, että tämähän on ihan hirveää, nauraa Hillgen.

–Ei sekään oppi hukkaan mennyt. Näissä valaistusasioissa tarvitaan nimittäin todella paljon myös ohjelmistoja ja teknistä osaamista.

Millaisia ovat unelmasi?

–Haluan olla onnellinen, rikas ja omalla alallani kuuluisa. No ehkä ei ihan niin, mutta kuitenkin juuri niin, hän nauraa.

Eloonsa tässä hetkessä Hillgen kertoo olevansa hyvin tyytyväinen.

–Elämä on kokonaisuudessaan hieno asia. Se tekee minut onnelliseksi, hän sanoo ja herkistyy kyyneliin.

Kuka?

Elisa Hillgen

Mikkeliläinen valotaiteilija, valaistussuunnittelija ja Hämärä Oy:n yrittäjä

Jyväskylän Valon kaupunki -hankkeen koordinaattori

Aloitti yrittäjänä vuonna 2008, jolloin osti mikkeliläisen Valosilmä Oy:n liiketoiminnan

Etelä-Savon taidetoimikunnan jäsen

Valittiin vuonna 2018 vuoden mikkeliläiseksi

38-vuotias

Koulutukseltaan sisustusalan artesaani. Lisäksi lukuisia valaistukseen liittyviä täydentäviä koulutuksia. Mikkelin lukion ylioppilas vuodelta 2001

Lapsuus ja nuoruus Mikkelin Lähemäellä

Harrastaa maalaamista, itämaista tanssia ja satunnaista ulkoilua

Mielipuuha ystävien kanssa ajanvietto ja matkustelu

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka