Yrittäjillä on mahdollisuus työmarkkinatukeen

Väliaikaisen tuen mahdollisuus koskee kaikkia aloja ja yritysmuotoja

Toimialoista ja yritysmuodosta riippumatta yrittäjät voivat saada työmarkkinatukea. Antero Heikkinen

Antero Heikkinen

Yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronan aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Tuki on voimassa kesäkuun 2021 loppuun saakka.

Etelä-Savon TE-toimiston johtaja Hanna Makkulan mukaan työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että yrittäjän päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti.

–Työmarkkinatuen maksaminen edellyttää, että yrittäjä ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon. TE-toimisto antaa Kansaneläkelaitokselle (Kelalle) työvoimapoliittisen lausunnon yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen, Makkula täsmentää.

Lakimuutoksen nopean valmistelun ja määräaikaisen voimaantulon vuoksi TE-palvelujen verkkoasiointipalvelua ei ole ollut mahdollista korjata vastaamaan muuttuneita edellytyksiä.

–Tämän vuoksi ilmoittautumislomakkeella on vielä kysymyksiä, joihin yrittäjän on vastattava samalla tavoin, kuin muusta syystä työnhakijaksi tulevien. Ilmoittautumisen jälkeen yrittäjä saa vastaanottoilmoituksen, jossa kerrotaan hakijan tilannettasi koskevat asiointiohjeet.

Kansaneläkelaitos voi maksaa yrittäjän työmarkkinatukea enintään sen kalenterikuukauden loppuun, jonka aikana työnhakija täyttää 65 vuotta.

Määräaikaisen työttömyysturvalain muutoksen aikana työnhakijaksi ilmoittautuneen on etuutta saadakseen oltava työnhakijana TE-toimistossa, mutta sen aikana ei edellytetä haettavan kokoaikatyötä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka