Poliisi korostaa vastuullisuutta

Koronarajoituksia noudatetaan hyvin, mutta liikennekäyttäytymisessä on parantamisen varaa

Ylikomisario Petri Isokortti luottaa kansalaisten vastuullisuuteen. Antero Heikkinen

Antero Heikkinen

Etelä-Savon poliisiasemien esimies, ylikomisario Petri Isokuortin mukaan eteläsavolaiset ovat pääsääntöisesti noudattaneet oikein hyvin valtiovallan antamia rajoituksia, suosituksia ja säädöksiä.

–Ainahan poikkeuksia löytyy, mutta suurin osa suhtautuu säädöksiin ymmärtäväisesti. Halutaan selkeästi, ettei aiheuta muille tartuntaa tai edes riskiä.

Hänen kokemuksillaan rajoituksista piittaamattomat myös ärsyttävät niitä, jotka niitä noudattavat.

–Tuollainen reaktio on varsin yleistä kaikkien rajoitusten ja sääntöjen osalta.

Liikennekäyttäytymisessä on hänen mielestään tapahtunut muutoksia. Etenkin viime keväänä oli yllättävän paljon kovia nopeuksia eli myös törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia. Kovien nopeuksien kokonaisvaikutus on ollut kuitenkin melko vähäinen.

–Nopeudet ovat valitettavasti kasvaneet myös kaupunkien ja taajamien alueilla. Kevään tulo tuo normiaikoinakin raskautta kaasujalkaan.

Säädöksiä

Parhaillaan eletään ensimmäistä uusien rengassäädösten kevätkautta. Miten poliisi toimii nyt tien päällä?

Isokuortti korostaa maalaisjärjen olevan keskiössä.

–Kevään kelit vaihtelevat suuresti. Vaihtelevilla tieosuuksilla voi olla hyvin erilaisia olosuhteita. Sakkojen jakaminen nyt keväällä on erittäin harvinaista. Mikäli selkeillä kesäkeleillä ajellaan nastoilla, saatetaan sakottaakin.

–Tosi hyvin autoilijat näyttävät hoitavan rengasasioita.

Hälytystehtävissä on Isokuortin mukaan sekä laskua että kasvua.

Säädöksiä

–Julkisten paikkojen häiriötehtävät ovat vähentyneet, mutta yksityisten paikkojen ns. metelikeikat ovat lisääntyneet. Perheväkivaltaan liittyvillä tehtävillä oli pientä nousua.

–Poliisillehan ei aina tule ilmoitusta, joten muilla toimijoilla voi olla niistä täsmällisempää tietoa. Tutkimusten mukaanhan keskimäärin vasta seitsemännestä perheväkivaltatapauksesta uhrit ilmoittavat viranomaisille.

Poliisin omassa arjessa noudatetaan säädöksiä tarkasti. Hälytystehtävillä käytetään maskia ja noudetaan mahdollisuuksien mukaa etäisyyksiä. Liikkumista poliisiasemien välillä ja talon sisälläkin on rajoitettu. Monin tavoin käytetään videoyhteyksiä.

Isokuortin johtama poliisialue koostuu Etelä-Savon kunnista, Varkaudesta, Joroisista, Leppävirrasta ja Heinävedestä. Kenttäpoliiseja alueella on 100, vuosikymmenen sitten oli 150.

Mikkelin poliisiasemalla työskentelee 130 henkilöä, joista 100 on poliiseja. Kenttätöissä liikennepoliisi mukaan lukien on noin 50. Poliisihallinnon muissa tehtävissä työskentelee tutkijoita, vartioita, lupahallinnon ja hallinnon osaajia.

Säädöksiä

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka