Musiikin sanansaattajat

Mikkeliläinen muusikkopariskunta perusti oman ohjelmapalvelun. ”Kun korona on ohi, olemme iskussa.”

–Sinänsä ironista, että kaikki alkoi koronasta, naurahtaa uuden mikkeliläisen ohjelmapalveluyrityksen yrittäjä, viulisti Heidi Lehtoranta.

Lehtorannan ja hänen kumppaninsa Lauri Ronimuksen yritys Ohjelmapalvelu Heleä kauppaa sisältöä ja musiikillista ohjelmaa erilaisiin juhliin ja tapahtumiin.

Heleän tarjoamista musiikkielämyksistä ja muusta ohjelmasta vastaavat yrittäjät itse yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa.

–Palveluihimme kuuluu erilaisia ohjelmasisältöjä häihin, hautajaisiin, tapahtumiin ja muihin tilaisuuksiin. Ohjelma räätälöidään aina kunkin tilaisuuden luonteen ja tarpeen mukaan.

Lehtoranta sanoo, että päätös laittaa firma pystyyn juuri nyt koronan koetellessa kulttuurialaa, oli rohkea mutta harkittu.

–Olemme lähteneet liikkeelle pienin askelin tiedostaen, että nyt ei pääse keikkailemaan. Tämä alku on ollut ikään kuin valmisteluaikaa. Heleä perustettiin viime kesänä hieman sen jälkeen, kun minut lomautettiin. Minulla oli siis aikaa kehittää ja miettiä rauhassa yrityksen toimintaa.

Kaikki hoituu rockista lähtien.

Ohjelmapalvelun pyörittämisestä vetovastuun ottaneen Lehtorannan, 40, päivätyö on Mikkelin kaupunginorkesterin viulistina.

Ronimus, 41, puolestaan työskentelee Mikkelin musiikkiopistolla trumpetinsoiton lehtorina ja taitaa myös laulamisen. Päätoimensa lisäksi Ronimus tekee muusikontyötä freelance-trumpetistina.

–Lauri on sellainen multitalentti, että hän hoitaa myös juontajan, seremoniamestarin ja estradiviihdyttäjän hommia. Nämäkin palvelut saa siis kauttamme, Lehtoranta luettelee.

Lauri ja Heidi -duon lisäksi ohjelmapalvelu Heleästä pystyy tilaamaan esiintymisen jousikvartetilta, jossa soittavat Lehtorannan kanssa viulistit Inga Nikander ja Pirkko-Liisa Rautavirta sekä sellisti Heikki Hotti.

–Ja jos kaipaa muita soittajia, esimerkiksi saksofonistia tai pianistia, hoituu sekin.

Tänä aikana, jolloin tapahtumat ovat pannassa, on Heleässä keskitytty valmistautumaan koronan jälkeiseen kulttuuribuumiin.

–Meillä ei ole käytännössä mitään kiinteitä kuluja, joten voimme keskittyä harjoitteluun ja toiminnan kehittämiseen. Kun tämä korona loppuu, ihmiset ovat kulttuurinnälkäisiä. Silloin me olemme täydessä iskussa ja valmiina keikkailuun.

Pariskunta painottaa, että heidän ohjelmistonsa ei suinkaan rajoitu vain klassiseen musiikkiin.

–Vaikka soittimemme ovat klassisia, soitamme musiikkia ihan laidasta laitaan. Käytännössä kaikki onnistuu näilläkin soittimilla.

Lähteekö rock?

–Kyllä, ehdottomasti. Viime viikollakin harjoiteltiin kvartetin kanssa Apulantaa. Laurin kanssa olemme soittaneet muun muassa Frederikin Harva meistä on rautaa, naurahtaa Lehtoranta, joka taitaa myös kappaleiden uudelleen sovittamisen.

He haluavat murtaa ajatuksen siitä, että klassisilla soittimilla soitetaan vain ja ainoastaan klassista musiikkia. Samalla he haluavat näyttää, ettei klassinen musiikki itsessäänkään ole jäykkää.

–Jotkut sanovat, että eivät voi tulla kuuntelemaan klassista musiikkia, koska eivät ymmärrä musiikista mitään. Mitä siitä tarvitsee ymmärtää? Kunhan kuuntelee, naurahtaa Lehtoranta.

–Klassinen musiikki on viihdettä siinä missä kevytkin musiikki. Ei se ole sen kummoisempaa. Musiikki on tarkoitettu ihan jokaiselle.

Musiikki on kulkenut sekä Lehtorannan että Ronimuksen matkassa lapsuusvuosilta saakka. He aloittivat soittoharrastuksen kumpikin alle kouluikäisinä.

Myös pariskunnan yhteinen matka alkoi musiikin johdattama vuonna 2011.

–Minut kutsuttiin solistiksi yhteen Mikkelin kaupunginorkesterin konserttiin. Sitä kautta tutustuimme ja aloimme soittelemaan yhdessä, muistelee Ronimus, joka muutti Mikkeliin musiikkiopiston lehtorin pestin perässä vuonna 2010.

Pariskunnan koti sijaitsee Mikkelin Rantakylässä. Arkea vauhdittavat kolme tytärtä.

Saadaanko tyttäristänne uusia muusikkoja Mikkeliin?

–Vielä kukaan lapsistamme ei ole hurahtanut musiikkiin. Jää nähtäväksi, että herääkö kiinnostus myöhemmin, he sanovat.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka