Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pitkän linjan urheilumies maalaa rakkaudesta lajiin

GalleriAriin tulee esille juvalaisen Keijo Horkaman debyyttinäyttelyn lisäksi taidetta Viivi ja Wagner -sarjakuvan tekijältä

Voimakkaat värit ovat minulle tärkeitä, kuten näetkin, sanoo juvalainen Keijo Horkama esitellessään huomenna torstaina GalleriArissa avautuvan näyttelynsä teoksia.

Ei ole epäselvää, mistä Horkaman Värien lämpöä -näyttely on saanut nimensä. Hänen abstrakteissa teoksissaan ei ole nimittäin ainuttakaan mustavalkoista kohtaa.

Näyttely on miehen ensimmäinen. Maalausharrastusta on tosin jo takana vuositolkulla.

–En ole oikeastaan edes ajatellut pitää näyttelyä ennen tätä. Toin maalauksiani tänne kehystettäväksi ties kuin monetta kertaa, ja galleristi sitten sanoi, että näistähän saisi aikaan näyttelyn. Niinhän niistä sai, Horkama nauraa.

Kun katselee näyttelytilaa, ei ihan ensisilmäyksellä hoksaa, mistä valtaosa Horkaman maalauksista on saanut inspiraationsa.

Kun mies alkaa avata näyttelynsä taustoja, palaset loksahtavat paikoilleen. Moni teos kuvaa urheilua, joka on henkeen ja vereen urheilumieheksi tunnustautuvalle taiteilijalle rakas aihe.

Kaikilla tauluillani on oma tarina.

–Jokaisella taulullani on oma tarinansa. Niin kuin esimerkiksi tämä, jossa kuvaan Usain Boltia. Ja tuo tuossa on saanut ideansa Henry Ronosta, joka on yksi kaikkien aikojen kovimpia kestävyysjuoksijoita, mies selittää.

Helsingistä Juvalle seitsemän vuotta sitten muuttanut, nyt jo eläkkeellä oleva Horkama teki uransa insinöörinä ja pikajuoksuvalmentajana.

Yleisurheilun monet muodot ovat edelleen lähellä sydäntä – ja golf, siitä mies ei luopuisi. Taiteesta Horkama on pitänyt nuoruudestaan saakka ja aloitti itse maalaamisen 80-luvun lopussa.

Kiinnostus ja into maalaamiseen syventyi entisestään vuosina 2013 ja 2014, jolloin Horkama asui Yhdysvalloissa.

–Vapaa-ajalla ei oikein ollut mitään muuta tekemistä, yksin kun asuin, joten käytin aikani maalaamiseen ja golfiin. Jenkeissä oikeastaan vasta oivalsin, miten tärkeää maalaaminen minulle on. Silloin ajattelin, että tämä on minua varten.

Horkamalta on ripustettu esille parisenkymmentä teosta. Lisäksi kolmanteen näyttelyhuoneeseen tulee esille Horkaman nykyisen elämänkumppanin edesmenneen puolison, Juvalla asuneen taiteilijan Taisto Karvisen pastelliteoksia, joista parissa näkyy myös Horkaman siveltimen jälki.

–Taistolta oli jäänyt kesken muutama teos. Kysyin kumppaniltani lupaa jatkaa niistä kahta, ja nyt teokset ovat valmiita.

Keijo Horkaman Värien lämpöä -näyttely on esillä GalleriArissa huhtikuun ajan.

Herrasmiessika ja muita kommelluksia

GalleriArin ensimmäisen näyttelyhuoneen ovelta avautuu näkymä suomalaisten tuntemien sarjakuvahahmojen maailmaan.

Esillä on toistakymmentä helsinkiläisen Jussi ”Juba” Tuomolan teosta Viivi ja Wagner -sarjakuvan hahmoista.

–Eräs helsinkiläinen galleristi soitti ja kysyi, kiinnostaisiko minua Juban taide ja yhteistyö. Kiinnostus heräsi, koska meillä ei koskaan aiemmin ole ollut Juban näyttelyä esillä. Ja onhan nämä hauskoja, virnistää galleristi Ari Hänninen pidellessään Herrasmiessika- nimistä teosta.

Koronan koettelema GalleriAri on kehittänyt näyttelytoiminnan ja kehystyspalveluiden rinnalle myös uutta verkossa tapahtuvaa toimintaa.

Taidetarvikkeet ja teokset pystyy muun muassa hankkimaan GalleriArin verkkokaupasta.

Myös gallerian joulukuussa aloittamat verkkokurssit pyörivät täydellä teholla. Kursseilla taiteen tekemistä opettavat ammattilaistaitelijat Emmi Mustonen, Katri Niemi, Urpo Martikainen, Mika Törönen ja Urho Kähkönen.

–Verkkokursseja on ostettavissa hamaan tulevaan, aina niin kauan kuin kysyntää riittää. Taiteen huutokauppoja järjestämme myös verkossa, Hänninen sanoo.