Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylpeät suomalaiset

Mikkeliläiset Janne Blomerus ja Harriet Friman valmistautuvat viettämään viikonvaihteessa romanien kansallispäivää ja osallistumaan juhlakonserttiin satavuotiaan Suomen kunniaksi.

-Olemme ylpeitä siitä, että olemme suomaisia, mutta myös siitä, että olemme romaneja. Haluamme juhlistaa satavuotiasta Suomea omalla tavallemme ja näyttää, että olemme kiitollisia suomalaisuudesta, Janne Blomerus kertoo.

Blomerus sanoo, että pitkästä yhteiselosta huolimatta romanit ovat monelle verrattain tuntematon vähemmistö.

-Romanit ovat olleet Suomessa jo yli 500 vuotta. Romanit ovat olleet suuressa osallisuudessa Suomen historian eri vaiheissa. Talvi- ja jatkosodissa romanimiehet taistelivat itsenäisen kotimaamme puolesta.

Harriet Friman kuvailee romanien historiaa Suomessa vaikeaksi, mutta kertoo nykyisen tilanteen olevan hyvä.

-Romanit ovat olleet Suomessakin kiertävää kansaa. Osa kiersi vapaaehtoisesti, osa pakon edestä, sillä vihaisia kohtaamisia esiintyi paljon. Nyt olemme päässeet vankkureista lämpimiin olohuoneisiin, päässeet töihin ja saaneet koulutusta. Saamme olla todella kiitollisia siitä, että olemme syntyneet Suomeen, Friman kertoo.

Blomerus ja Friman ovat jäseninä paikallisessa Rom-Mikkeli -järjestössä, jonka tavoitteena on tuoda romanien historiaa ja kulttuuria kansan tietoisuuteen.

-Olemme järjestäneet ja tulemme järjestämään erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia, joissa pääsee tutustumaan kulttuuriimme. Romanikulttuurista tiedottamisen yhtenä tavoitteena on kielteisten luulojen ja uskomusten hälventäminen, Blomerus kertoo.

Friman jatkaa, että tasa-arvoiseen kohteluun on vielä pitkä matka.

-Ongelma piilee siinä, että meitä ei oteta tarpeeksi yksilöinä huomioon. Ajatellaan, että jos joku romaniperhe elää tai käyttäytyy väärällä tavalla, kaikki toimivat niin.

Friman toivoo, että yleistäminen loppuisi.

-Olemme ihan samanlaisia ihmisiä kuin kaikki muutkin. Käymme töissä ja lapsemme koulussa, kuten muillakin, Friman toteaa.

Ensi sunnuntaina kello 15 alkaen Mikaelissa on mahdollisuus päästä tutustumaan romanikulttuuriin ja kuuntelemaan perinteistä kansainvälistä romanimusiikkia Suomi 100-juhvavuoden merkeissä.

Yhdessä kuljettu –Suomi 100 -juhla huipentuu konserttiin, jossa esiintyvät kansainvälisestikin tunnetut Miritza Lundberg ja Jasmine Valentin.

-Luvassa on iloista ja menevää romanimusiikkia ja toivomme mahdollisimman paljon keskusteluja. Toivotamme kaikki tervetulleiksi tutustumaan kulttuuriimme ja nauttimaan hyvästä musiikista.

Anni Suomela