Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aake kurvaa sähköllä

Aake Kalliala kurvailee Mikkelin katuja huippuhienolla hybridibemarilla.

-Pari kertaa olen käynyt tankilla sen jälkeen, kun otin auton käyttöön alkuvuodesta. Sähköllä mennään.

Kalliala, 67, on autoista innostuva mies. Hän sanoo, että viisi viimeisintä autoa on pitänyt olla viimeisiä, mutta niin vain on aina löytynyt uusi peli alle.

Tuorein hankinta tuli tehtyä alkuvuodesta, kun Kalliala yhytti BMW X5:n hybridiversion. Hulppeaa 310 hevosvoiman konetta elähdyttää sähkö ja bensiini. Kallialan tapauksessa siis lähes pelkästään sähkö.

Kalliala sanoo, että hän ajelee enimmäkseen kotikulmilla, jolloin kertalatingin antama runsaan 30 kilometrin toimintasäde piisaa.

-Olen eläkeukko, ja ajan harvoin pidempiä matkoja, sanoo nyt puolitoista vuotta synnyinkaupungissaan Mikkelissä viihtynyt taiteilija.

Jos asiaa on Helsinkiin tai Kainuuseen metsälle, tulee asiaa myös tankille. Kovin usein ei siis ole tullut, sillä Kalliala sanoo tankanneeseen alkuvuodesta käyttöön otetun auto pari kertaa.

Kalliala on ajanut jo pitkään isoilla maastureilla, jotka ovat turvallisia ja joihin on hyvä mennä ja tulla pois.

Merkkejä ovat olleet Land Rover ja VW sekä viimeksi ennen nykyistä autoa BMW X3, johon ehti tulla kolmessa vuodessa 60 000 kilometriä mittariin.

Kaikki aiemmat autot ovat olleet polttomoottorikoneilla, mutta Kalliala sanoo päättäneensä jo edellisen vaihdon jälkeen, että jos vaihtoja vielä tulee, seuraava menopeli on ympäristöystävällinen.

-Kyllä meidän kaikkien hyvä tätä ilmasto-asiaa jo ajatella.

Varusteita on sadan tonnin vaiheilla maksavassa kaunottaressa riittävästi. Kuljettaja sanoo, ettei hänellä ihan kaikista ole vielä selkoakaan.

-Se on hyvä, että se lataa jarruttaessa ja rullatessa.

Kuljettajana Kalliala sanoo olevansa rauhallinen. Hän ajaa paljon vakionopeudensäätimellä, mikä säästää sakoilta.

X5 hyrrää hienosti Emolassa. Vaihtoa bensalle ei juuri huomaa, sillä ääni on edelleen hyvin pehmeä. Kalliala kopaisee hiukan kaasua.

-Kyllä erkanee, hän sanoo ja näyttää malliksi, miten auto kiihtyy, kun nollasta sataan kestää kuutisen sekuntia.

Tapio Honkamaa