Nuorena nukkunut

Suru on yhä läsnä Marja ja Seppo Jantusen viihtyisässä kodissa Mikkelin Tuppuralassa. Heidän nuorempi poikansa Miika Behm kuoli elokuussa 2016. Hän oli kuollessaan 35-vuotias.

Miika oli nuoresta lähtien rohkea ja musikaalisesti lahjakas.

– Lahjat eivät tulleet meiltä vanhemmilta, vaan minun unkarilaiselta isoisältä, sanoo Marja Jantunen.

Miika halusi soittaa ja laulaa alle kouluikäisestä asti. Hän hommasi itselleen soittotunteja jo pienenä. Opiskelu jatkui musiikkiluokalla, konservatoriossa ja ammattikorkeakoulussa. Hän valmistui oopperalaulajaksi 2010.

Savon prikaatissa armeijavuonna Miika halusi ja pääsi joukko-osaston ensimmäiseksi varusmieslaulajaksi. Keikkoja kertyi armeija-aikana 60.

Miika viihtyi hyvin Itävallassa. Hän oli vaihto-oppilaana Wienissä, ja sinne tie vei usein myöhemminkin. Nuori taiteilija suunnitteli kansainvälistä uraa.

– Musiikki vei hänet aivan kokonaan. Miika otti sukunimekseen isoäitinsä tyttönimen Behm, koska halusi luoda uraa saksankielisessä maissa, sanoo Seppo Jantunen.

Musiikin rinnalla Miikan elämässä kulki myös sairaus ja kipu. Selässä oli synnynnäinen vika, jonka oireet pahenivat 2010 teatteriharjoituksissa sattuneen rasituksen vuoksi.

Toistuvat leikkaukset, sairaalat ja lääkitykset tulivat nuorukaiselle tutuiksi. Vuonna 2014 selkäsärky yritettiin saada asioihin kipupumpulla, jonka asennus kuitenkin epäonnistui.

Nuorukaisen sairauskierre paheni, ja hän joutui jälleen kerran heinäkuussa 2016 Mikkelin keskussairaalaan. Käynti jäi hänen viimeisekseen.

Kivut, tulehdukset sekä sahaava kuume pitivät Miikan osastolla pari viikkoa. Elokuun alussa hänet kuitenkin kotiutettiin, vanhempien mukaan vasten tahtoaan ja vasten hoitavan lääkärin määräystä.

Marja Jantunen muistaa, miten Miika tuli kotiin kello 17. Vaikka olo oli vaikea, käytti hän koiraansa ulkona ja pyysi herättämään aamulla – oli otettava lääkkeet ja peruttava Wienin lennot.

– Menin aamulla herättämään, mutta Miika ei herännyt. Hän oli kuollut omaan vuoteeseensa, kertoo Marja Jantunen kyynelehtien.

Vanhempien surutyötä on rasittanut se, että he kokevat Miikan viimeiset vaiheet toisin kuin viranomaiset. Kotiutus tehtiin, vaikka potilas koki itsensä puolikuntoiseksi.

Pahalta tuntuu sekin, että Jantuset kokivat kohtelun keskussairaalassa tylyksi ja epäasialliseksi. Kotiutuksen määrännyt erikoistuva lääkäri oli kirjannut, että ”potilas kotiutuu tyytyväisenä ja toivonut kotiuttamista”.

Marja Jantunen sanoo, ettei lausunto pidä paikkaansa. Miika oli soittanut sairaalasta äidille itkien, koska joutuu pois hoidosta.

– Tapahtui hoitovirhe, joka johti osaltaan Miikan kuolemaan, Marja Jantunen sanoo.

Pahaksi ja oudoksi kokivat vanhemmat myös hoitaneiden lääkäreiden kohtaamisen kuoleman jälkeen.

– Se oli erittäin loukkaavana tapaaminen. Näitä kuulemma tapahtuu, eikä tullut lainkaan myötätuntoa vainajan vanhempia kohtaa, sanoo Seppo Jantunen.

Jantusten juristi Harri Jussila tutki Miikan tapausta, mutta yhteistyö keskussairaalan kanssa on ollut työlästä. Yhteydet ja paperit olivat hakusessa.

– Selvittely on ollut hidasta, eivätkä kaikki asiaan osalliset hoitohenkilökunnan jäsenet ole palanneet asiamiehen toistuviin asiaa koskeviin yhteydenottoihin, kirjoitti Jussila Valviraan suunnatussa kantelussa.

Valvira päätös oli Jantusille yllätys ja pettymys. Virasto ei havainnut Miikan hoidossa virheellisyyksiä tai laiminlyöntejä.

Jantuset eivät mielestään saaneet oikeutta, mutta heidän puolestaan asia on loppuun käsitelty.

– Me emme jaksa enää taistella. Tuntuu, että lääkärit suojelevat lääkäreitä.

Lohtua Jantuset ovat löytäneet 50-vuotisesta parisuhteestaan ja vanhemman poikansa perheestä.

Lisäksi molemmat ovat vielä työelämässä, vaikka eläkeikä on hyvinkin käsillä. Kumpikin tekee kolmipäivistä työviikkoa.

– Työ on ollut meille molemmille erittäin tärkeää. Se on antanut paljon lohtua ja muuta ajateltavaa. sanoo Marja Jantunen.

Myös Miikalta jäänyt koira, Milo, tuo iloa arkeen.

Essote ei halua kommentoida Miika Behmin tapausta. Terveyspalvelujen johtaja Jarmo J. Koski toteaa, että Valvira on tehnyt asiassa ratkaisunsa eikä kuntayhtymä voi kommentoida yksittäisen henkilön asiaa julkisuudessa.

Tapio Honkamaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka