Kalvitsa kutsuu kylpemään

Petri P. Pentikäinen (vas.) ja Jouko Pilkkakangas virittelevät heinäkuisia saunailtoja, joita he järjestävät Kalvitsan aseman pesu- ja leivintupaan rakennetussa saunassa.

Mikkeliläisellä Kalvitsan kylällä on tarjolla harvinaista herkkua, kun aseman yleinen sauna avaa ovensa heinäkuun tiistai-illoiksi. Kalvitsassa on muutakin eloa, sillä Aseman kesäkahvila palvelee taas matkustavaisia.

Kalvitsan kylää vauhdittaa kaksi junantuomaa miestä. Toinen heistä, toimittaja, kirjailija Petri P. Pentikäinen osti 10 vuotta sitten Kalvitsan vanhan rautatieaseman, jota hän sitten kävi Helsingistä käsin viikonvaihteisin kunnostamassa.

Kaksi vuotta sitten Pentikäinen muutti vakinaisesti asumaan Kalvitsaan. Miksi Pentikäinen osui juuri Kalvitsaan, on sattumaa.

– Tämä asema oli kiinnostavin niistä vanhoista asemista, joita oli tuolloin myynnissä, sanoo Pentikäinen, jolla on itäsuomalaisia sukujuuria Pohjois-Savosta ja Karjalassa.

Pentikäinen on harrastanut rautateitä pienen ikänsä. Kalvitsan asemalla on vaikuttava 50- ja 60-luvun rautatiemiljöö, johon Pentikäinen on koonnut satoja esineitä 40:ltä eri asemalta.

Kalvitsan asemarakennus on 130 vuotta vanha. Junat lakkasivat pysähtymästä asemalla 1983. Kesäkahvia on nyt avoinna toista kesää.

– Ihmiset ovat löytäneet hyvin tänne, rohkenee aseman isäntä sanoa viime kesän perusteella.

– Tunnuslauseemme muuten on, että emme ole uudistuneet, naurahtaa Pentikäinen.

Kylätoimikunnan puheenjohtaja Jouko Pilkkakangas muutti Kalvitsaan neljä vuotta sitten Tampereen keskustasta.

– En ole kaivannut Tampereelta mitään. Työt hoituvat täältä hienosti, sanoo Keskon palveluksessa K-markettien kehityspäällikköä työskentelevä Pilkkakangas

Kalvitsan aseman yleinen sauna aloittaa kautensa 2. heinäkuuta. Saunominen jatkuu tiistai-iltoina koko heinäkuun kello 17-19. Saunalla on naisten ja miesten vuorot. Kylpemään pääsee vitosen pääsymaksulla. Myynnissä myös lähimakkaraa.

Sauna on alkuperäisessä, Savon radan arkkitehtuuria noudattavassa pesu- ja leivintuvassa vuodelta 1889. Kalvitsan rautatieläiset käyttivät sitä yhteisenä pesutilana.

– Eipä näitä yleisiä saunoja paljon maaseudulla varmaakaan ole, miehet arvelevat.

Tapio Honkamaa

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka