Pesulalaajennus valmis

Jesse Silvan, Päivi Pöyry ja Katariina Liisanantti kiittävät Mikkelin Pesulan uuden mankelin tehokkuutta.
Maria Vironen ja Kari Rämö tutkivat pakkauslistaa Mikkelin Pesulan uusissa tiloissa.

Asiakaspalvelupäällikkö Tiina Pulkkinen ja toimitusjohtaja Kari Rämö ovat tyytyväisiä Mikkelin Pesulan uusiin tiloihin.

Mikkelin Pesulan iso investointi on valmistunut. Noin 4,5 miljoonaa euroa maksanut rakentaminen nostaa Mikkelin Pitkäjärvellä toimivan laitoksen tehoa lähes kolmanneksella 3,5 miljoonaan kiloon vuodessa.

Elokuussa vuosi sitten alkanut rakentaminen kasvatti pesulan tiloja kolmanneksella runsaaseen 6000 neliöön. Myös konekantaa uudistettiin.

–Uusi tila tulee tarpeeseen. Tulemme laajennuksen myötä panostamaan voimakkaasti kasvuun ja myyntiin, sanoo toimitusjohtaja Kari Rämö.

Rämö sanoo, että Mikkelin Pesulan tilat ja koneet ovat nyt huippuluokkaa. Myös lähes 90-päinen henkilöstö on iskukunnossa.

–Olemme Suomen mittakaavassa suurten pesuloiden joukossa sekä tilojen ja laitteiden puolesta etunojassa. Tämä investointi mahdollistaa tuotannon kasvattamisen sekä henkilökunnan lisäämisen.

Essoten ja Mikkelin kaupungin omistaman pesulan liikevaihdosta yli puolet tulee oman maakunnan ulkopuolelta.

–Toimimme Etelä-Savon lisäksi Uusimaalla, Päijät-Hämeessä, Etelä-Karjalassa sekä Kymenlaaksossa. Tämä investointi mahdollistaa nostaa liikevaihtoa edelleen ja laajentaa toiminta-aluettamme.

Tänä vuonna 55 vuotta täyttävä yritys on laajentanut toimintaansa myös hotellitekstiileihin. Osuuskauppa Suur-Savon hotellit tulivat mikkeliläispesulan asiakkaiksi vuoden alusta.

–Sillä puolella on varmasti kasvunäkymiä, Rämö uskoo.

Pesula pesi kasvonsa

Toimitusjohtaja Kari Rämö esittelee tyytyväisenä Mikkelin Pesulan juuri valmistunutta laajennusta. Pinta-ala kasvoi kolmanneksella ja kapasiteetti lähes kolmanneksella runsaan vuoden kestäneessä remontissa.

–Saamme paljon kaivattua lisätilaa sekä mahdollisuuden hankkia uusia asiakkaita ja kasvaa. Muutokset parantavat myös tuottavuutta, koska voimme järkeistää prosesseja, sanoo Rämö 4,5 miljoonaa euroa maksaneesta uudistamisesta.

Rämön mukaan Mikkelin Pesula on investoinnin valmistuttua Suomen puhtain pesula. Teknologia on uusinta uutta, mikä mahdollistaa ympäristöystävällisen ja energiatehokkaan tuotannon.

–Uusissa puitteissa on mahdollista turvata nykyisille ja tuleville asiakkaille kilpailukykyinen hintataso. Meille on tärkeää, että henkilöstö saa nykyaikaiset ja teknisesti toimivat tilat.

Pesulabisnes on erittäin kilpailtua ja matalakatteista toimintaa. Kaikissa suurissa naapurikaupungeissa on omat yksikkönsä, mutta sen sijaan Virosta Suomeen suuntautuva kilpailu muun muassa sairaalapyykissä on vähentynyt.

–Sairaalat ovat päätyneet siihen, että kotimainen hygieniataso vaatii kotimaisen pesulan. Myös merimatka on toimintavarmuuden kannalta havaittu riskiksi.

Mikkelin Pesula on pärjännyt viime vuodet hyvin. Liikevaihto on kasvanut ja tulostakin on syntynyt. Tänä vuonna liikevaihto kipuaa 6,8 miljoonaan euroon. Tuloshuippu oli toissa vuoden 400 000 euroa.

–Nyt tulostaso ja omavaraisuusaste laskevat investoinnin takia.

Edellisen laajennuksen Mikkelin Pesula teki kymmen vuotta sitten. Silloinkin toimitusjohtajana ollut Rämö muistelee, että yhtiö otti tuolloin paljon suuremman riskin kuin nyt.

–Rahallinen panos oli tuolloin kaksinkertainen nyt valmistuneeseen investointiin verrattuna. Lainat tuli silti maksettua vuosikymmenessä.

Lainat on nytkin tarkoitus hoitaa seuraavien kymmenen vuoden aikana. Rämö uskoo, että uudistunut pesula pystyy jatkamaan hyvällä kehitysuralla.

–Sitten lienee vuorossa taas uudet investoinnit, mutta se on sitten ihan oma juttunsa, naurahtaa vuodesta 2003 Mikkelin Pesulaa johtanut Rämö.

Pesulayritys työllistää vajaat 90 henkilöä, joista 70 prosenttia on naisia. Rämö sanoo, että uusille työntekijöille on tarvetta.

–Työvoimaa lisätään sitä mukaan, kun saadaan lisää pestävää. Onneksi Mikkelissä vielä on tekevää työvoimaa tarjolla toisin kuin etelässä.

Mikkelin Pesula juhlistaa laajennustaan 6. marraskuuta, jolloin uudistuneen pesulan ovet ovat avoinna kaupunkilaisille.

Tapio Honkamaa

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka