Asuntokauppa ilonaiheena

Jari Himanen.

Asunto- ja mökkikauppa oli viime vuonna vilkasta Etelä-Savossa koronasta huolimatta. Suur-Savon Osuuspankissa myönnettiin selvästi enemmän luottoja vapaa-ajan asuntoihin kuin edellisvuonna.

Pankin liikevoitto oli edellisvuotta heikompi. Merkittävin tekijä pudotukseen oli luottojen arvonalentumisten voimakas kasvu, jolla luontaisesti on yhteys koronan aiheuttamiin yksityishenkilöiden ja yritysten vaikeuksiin.

– Kun asiakkaillamme on vaikeampaa, on luontaista, ettei pankkikaan tee niin hyvää tulosta kuin normaaliaikana, sanoo toimitusjohtaja Jari Himanen.

Liikevoitto heikkeni 11,7 miljoonaan euroon, kun se vuonna 2019 oli 17,8 miljoonaa. Heikentymisen merkittävin syy oli luottojen arvonalentumisten kasvu. Kyseessä eivät ole lopulliset luottotappiot, vaan asiakkaiden luottojen hoidossa ilmenneet vaikeudet.

Pankin omat varat kasvoivat noin 396 miljoonaan euroon, ja vakavaraisuus on vahvalla 38,2 prosentin tasolla.

Asunto- ja mökkikauppa kävi Etelä-Savossa vilkkaana koronasta huolimatta vilkkaammin kuin kertaakaan sitten vuoden 2013. Eniten kasvoi vapaa-ajan asuntojen kauppa.

–Kaupan vilkkaus yllätti. Asuntojen hinnat ovat nousseet monin paikoin Suomessa, ja myös Mikkelissä sanoo pankinjohtaja Maija Skön.

Käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat Mikkelissä lähes 2 prosenttia, mutta laskivat Pieksämäellä ja Savonlinnassa. Uusien asuntoluottojen kysyntä oli edellisvuoden tasolla.

Yritysasiakasliiketoiminnassa vuosi oli poikkeuksellinen, kuvailee pankinjohtaja Mikko Antikainen. Kaikkien yritysluottojen uusmyynti laski edellisvuodesta 21 prosenttia.

Luottojen lasku kohdistui ennen kaikkea asuntoyhteisö- ja julkisyhteisörahoitukseen. Positiivista oli, että varsinaisten yritysluottojen kysyntä kasvoi peräti 18 prosenttia.

–Tämä osoitti, että yritykset suhtautuvat tulevaisuuteen suhteellisen luottavaisesti koronasta huolimatta. Vaatimaton yritysluottojen kokonaiskysyntä johti siihen, että yritysluottokanta supistui hieman edellisvuodesta.

Alkuvuoden 2021 aikana yritysluottojen kysyntä on jatkunut suhteellisen hyvänä. Erityisesti asuntoyhteisörahoituksen kysyntä on Antikaisen mukaan ollut poikkeuksellisen vahvaa.

–Taloyhtiölainat putosivat viime vuonna lähes puoleen, koska remontit viivästyivät, kun yhtiökokouksia ei voitu pitää.

Antikaisen mukaan kaikki taloyhtiöitten remontit saavat rahoitusta tavalla tai toisella. Jos yhtiö ei suoraan saa rahaa, voi remontti toteutua osakkaitten henkilökohtaisin lainoin.

Etelä-Savossa uutta yhtiömuotoista rankentamista on nykyään vain Mikkelissä.

–Positiivista on, että Mikkelissä on nyt paljon hankkeita liikkeellä, sanoo Himanen.

Sijoitusmarkkinoilla nähtiin alkuvuonna 2020 voimakas korjausliike koronapandemian ja sen taloudellisten seurausten pelossa.

–Keskuspankkien poikkeuksellisen voimakkaiden elvytystoimien tukemana markkina kuitenkin rauhoittui melko nopeasti ja vuoden loppuun mennessä noustiin yli alkuvuoden tason, toteaa varallisuudenhoidosta vastaava pankinjohtaja Mikko Paattimäki.

Varallisuudenhoidon ratkaisuja myytiin 77,9 miljoonalla eurolla, mikä on noin 16 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Suur-Savon Osuuspankki tuki eteläsavolaisten liikunta- ja kulttuurimahdollisuuksia yhteistyösopimusten kautta yhteensä lähes 200 000 eurolla.

Pankki oli vahvasti mukana synnyttämässä Etelä-Savon pääomasijoitusrahastoa antamalla 400 000 euron sijoitussitoumuksen.

Tapio Honkamaa

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka