Peräpään valvoja: Lista lyhyt, kokous pitkä

Nuorten leijonien mitallimiehet Henri Nikkanen ja Mikko Kokkonen piipahtivat ensivisiitillään Mikkelin klubilla viime torstaina. Lounasisäntä oli urheilun monitoimies Hannu Korhonen. Klubilaisista samana pöytään osuivat Mikko Pöyry ja Leo Tarssanen.

Ikävä aina urputtaa, mutta kyllä Mikkelin valtuustoa kuunnellessa tulee suru puseroon, käytännössä joka kerta.

Maanantaina turistiin taas kerran periaatteella lista lyhyt, istunto pitkä. Viidessä tunnissa aikaansaannokset olivat mitättömät.

Puolueet eivät tietenkään olleet löytäneet sopua sen enempää Launialan koulun kuin energiaomistuksenkaan kohtaloon. Niinpä ne heivattiin kuntavaalien jälkeiseen aikaan toukokuulle.

Launialan koulun asiaa puitaessa tunteen nousivat pintaan. Kovinta kieltä kuultiin, kuinkas muuten, vasemman laidan kulkijoilta.

Etenkin Raine Lehkosen (sd) verbaliikka on hyvässä vireessä vaalikenttiä varten. Hän ripitti virkakuntaa ja lautakuntia, jotka olivat osallistuneet vuodesta 2018 alkaen valmistelussa olleeseen Launialan ratkaisuun.

–Asian valmistelua ei voi millään lailla kehua. Se on pitkän valtuustokauteni ehkä kaikkein huonoin valmistelu, Lehkonen totesi.

Muu valtuusto seurasi äimistyneenä Lehkosen saarnaa. Parhaiten tunnelman puki sanoiksi Lehkosen puolentoveri Tapani Korhonen.

– Olen erittäin pahoillani, että tässä syyllistetään virkamiehiä ja myös valtuutettuja. Nyt on tällaista huonoa henkeä, vaikka meidän pitäisi yhdessä toimia Mikkelin hyväksi.

Vielä pidempään pohdittiin, annetaanko energiatyöryhmälle jatkomandaatti. Tuntien hautomisen jälkeen valtuusto päätti, että kaupunki jatkaa Suur-Savon Sähkö Oy:n osakkeiden omistusjärjestelyjen selvittämistä.

Energiakeskustelussakin vasemmistodemarit ampuivat tykimmin. Nyt sai kunniansa kuulla maakunnallinen energiayhtiö, joka vasemmiston mukaan riistohinnoittelee sähkönsä.

Vasenlaita olisi innolla lähdössä yhteistyöhön pääomasijoittaja Capmanin kanssa, vaikka siitä monikin valtuustossa varoitteli.

Kukaan kun ei tiedä, mihin pääomasijoittaja seuraavaksi kauppaa energiaosakkeensa; ne saattavat aivan hyvin löytää tiensä kansainvälisten pelureitten salkkuun.

Demareitten kiinnostus pääomapiireihin oli silmiinpistävän kova. Pekka Pöyry (kesk) kysyikin, vaikuttaako asiaan se, että Capmanin vanavedessä ui osuuskunta Tradeka.

Tradekan edustajistossa punalippuaan heiluttaa vanha tuttu eli Raine Lehkonen.

Iltamyöhään riitti vielä porinaa maankäytöstä. Jaakko Väänänen (kesk) sai lähes koko valtuustolta kiitosta sinnikkäästi ajamastaan aloitteesta, joka parantaa rantatonttien saatavuutta Mikkelissä. On mahdollista saada uusia asukkaita Mikkeliin.

Vain vihreille ei Väänäsen aloite sopinut. Ympäristö, virkistys ja maanomistajien saama arvonnousu vilahtivat vihreitten kritiikissä.

Saimaalla ja lähes tuhannella muulla järvellä on Mikkelissä noin 11 000 kilometriä rakentamatonta rantaviivaa, vihreille muistutettiin.

Tässä yhteydessä lienee luontevaa onnitella Suur-Savon Sähköä, joka ensi sunnuntaina täyttää 75 vuotta.

Noin miljardin euron arvoisessa energiayhtiössä on kiinni 140 miljoonaa euroa mikkeliläisten veronmaksajien rahaa.

Sitä Mikkelin päättäjät ovat nyt kauppamassa 70 miljoonalla eurolla. Eiköhän sillä hinnalla kauppa käy.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka