Korona vei poissaolot

Mikkelin kaupunginvaltuusto on ollut lähes täysilukukuinen kaikissa korona-ajan etäkokouksissa. Kahdeksassa teams-ohjelman välityksessä järjestetyssä kokouksessa kirjattiin yhteensä vain yhdeksän poissaoloa.

Koko 2017 alkaneen valtuustokauden poissaolotilastoa johtaa kokoomuksen Elina Hölttä. Hän on ollut poissa 11:stä valtuustokauden tähän asti järjestetystä kokouksesta. Kaikkiaan kokouksia on ollut 33.

Hölttä kertoo terveydellisten ja elämäntilanteeseen liittyvien pulmien vaikeuttaneen osallistumista valtuustotyöskentelyyn. Hänen työpaikkansa on ollut viime vuodet Lahdessa, eikä työtä Mikkelistä ole etsinnästä huolimatta löytynyt.

– Olen ollut sairauden takia poissa useaan otteeseen tällä valtuustokaudella. On ollut pakko rajoittaa osallistumista kokouksiin, ja mennä terveys edellä.

Hölttä viittaa myös Mikkelin kaupunginvaltuuston hyvin pitkiä kokouksia suosivaan työtapaan. Työpäivän päälle tuleva toinen mokoma kokousta ei aina ole mahdollinen.

– Kokoukset ovat tupanneet venyä iltamyöhään, enkä ole päätöksentekokykyinen kovin myöhään illalla. En tosin tiedä, onko kukaan. Joskus tuntuu, että päätöksenteko on tarkoitettu vain niille, jotka eivät ole työelämässä, sanoo Hölttä, joka ei ole ehdolla huhtikuun vaaleissa.

Hölttä sanoo, ettei Mikkelin kokouskulttuuri ole kestävällä pohjalla. Valtuustossa puhutaan paljon ja pitkään, mutta muutoksia päätösesityksiin tulee harvoin.

– Valtuustokaudella olemme epäonnistuneet johtamisessa sekä poliittisella että virkamiestasolla. Olen pettynyt siihen, kuinka vähän olemme pystyneet rakentamaan luottamusta suhteessa kuntalaisiin.

Päätöksenteko herättää Höltän mielestä oikeutetusti kysymyksiä. Hän sanoo katsovansa huolestuneena myös kuntatasolle levinnyttä populismia.

– Toivon Mikkelille tuoreita päättäjiä ja hyvää virtaa tulevaan valtuustoon. Hyvä valtuutettu osaa keskustella asiallisesti.

Hyviäkin asioita on tapahtunut valtavasti, Hölttä muistuttaa. Mikkelissä on palvelut todella hyvällä tasolla.

– Mikkeli on totisesti kokoaan suurempi esimerkiksi liikuntapaikkojen määrässä ja laadussa. Siitä kannattaisi olla enemmän ylpeä, sanoo Mikkelin Jäähalli Oy:n hallituksen puheenjohtajana toimiva Hölttä.

Toiseksi eniten poissaoloja valtuustosta on kertynyt vihreitten Veli Liikaselle, joka on työskennellyt vuodesta 2019 Helsingissä Vihreän liiton puoluesihteerinä.

Seuraavina listalla ovat vihreitten Kerttu Hakala, keskustan Harri Kivinen ja kokoomuksen Armi Salo-oksa.

Kaikkiaan 16 valtuutettua on ollut läsnä kaikissa kuluvan valtuustokauden kokouksissa.

Poissaolot 2017–21

Elina Hölttä (kok) 11

Veli Liikanen (vihr) 9

Kerttu Hakala (vihr) 8

Harri Kivinen (kesk) 8

Armi Salo-oksa (kok) 8

Markku Kakriainen (kesk) 6

Jenni Tissari (sd) 6

Raimo Heinänen (ps) 5

Tapani Korhonen (sd) 5

Lähde: Mikkelin kaupunginvaltuuston pöytäkirjat

Tapio Honkamaa

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka