Päivääkään en vaihtaisi

Kari Kanto kaivoi laatikosta vanhan trumpettinsa. –Tästä soittimesta alkoi matkani musiikin parissa 55 vuotta sitten, sanoo tulevana perjantaina 70 vuotta täyttävä Kanto.

Mikkeliläistenori Kari Kanto läjäyttää pöydälle nipun vanhoja lehtiartikkeleita ja valokuvia.

– Onhan sitä jos jonkinmoista ehtinyt touhuilla. Tässä on jokunen minusta tehty kirjoitus muistin virkistämiseksi, sanoo perjantaina 70 vuotta täyttävä Kanto.

Kari Kantona tutuksi tullut laulaja on oikealta nimeltään Kari Hyyryläinen. Kanto on taiteilijanimi, jolla hän on esiintynyt 90-luvun alusta lähtien.

Taiteilijanimi syntyi, kun myös ulkomailla keikkaileva laulaja huomasi eteläeurooppalaisten vaikeuden selviytyä Hyyryläisen ääntämisestä ja kirjoittamisesta.

– Minulle aikoinaan paljon italialaisia lauluja kääntänyt kaverini Mario Hakulinen keksi nimen. Canto tarkoittaa italiaksi laulua, mies selittää.

Liimakuski laulaa korkealta” kuuluu yhden 90-luvulla Kannosta kirjoitetun jutun otsikko. Ristiinasta Koljolan kylältä kotoisin oleva mies ehti tehdä pitkän uran kuljetusalalla ennen jättäytymistään ammattitaiteilijaksi vuonna 1995.

– Taloudellisesti päätös jättäytyä ammattimuusikoksi oli raskas, mutta valinta oli tehtävä. Elämässä kuitenkin täytyy uskaltaa.

Musiikin keskellä Kanto on elänyt käytännössä koko elämänsä. Hän varttui perheessä, jossa musiikki oli läsnä.

– Isä veisasi paljon virsiä ja oli kirkonmies. Kirkosta tuli minullekin luonnollinen asia. Takana on satoja ja taas satoja kirkkokonsertteja.

Kari Hyyryläinen aloitti musiikkiharrastuksensa kuvan trumpetilla. Soitin jäi lopulta laatikkoon lepäämään, kun laulaminen vei miestä mennessään. (Kuva: Kari Hyyryläisen arkistokuva)

Mistä oma matkasi musiikin parissa alkoi? – Trumpetistahan se alkoi. Olin 15-vuotias kuullessani radiosta, kun Ossi Runne soitti trumpettia. Se kuulosti hienolta. Päädyin siitä innostuneena opiskelemaan soittamista musiikkiopistolle. En minä ole enää soittanut, mutta se oli sellainen alkusysäys tälle tielle.

Laulaminen tuli kuvioihin Kannon ollessa 23-vuotias.

– Liityin tuolloin Mikkelin mieslaulajiin. Huomattiin, että minun laulu soi hyvin. Ystäväni Kyösti Kostiainen haki minut musiikkiopiston laulukokeisiin, jotka läpäisin. Vuosi oli 1977, hän muistelee.

Musiikkiopistosta tie johti sattumien kautta Sibelius-Akatemian opettaja Jolanda di Maria Petriksen yksityistunneille.

– Aloin ottamaan laulamisen vakavasti. Sen jälkeen opettajinani ovat toimineet muun muassa Anssi Hirvonen ja Peter Lindroos.

Elämässä täytyy uskaltaa

Laulaminen on vienyt Kantoa keikoille ympäri maailmaa. Mies on konsertoinut esimerkiksi Espanjassa, Saksassa, Venäjällä ja Kiinassa.

Kanto on myös julkaissut kumppaneineen kolme täyspitkää levyä ja laulanut oopperaa Savonlinnan oopperakuorossa ja Mikkelin oopperassa.

– Olen tehnyt keikkaa monien huippumuusikoiden kanssa. Mikkeliläisistä muusikoista olen tehnyt yhteistyötä paljon muun muassa Arto Kivekkään ja Janne Palmiolan kanssa.

Mikä hetki uraltasi on jäänyt erityisesti mieleen?

– Sinä kyselet niin vaikeita, mies nauraa ja alkaa tutkailla artikkelipinoa.

– Reissut Kiinaan. Siellä esiinnyttiin aina viemäristä viiden tähden hotelliin. Vuonna 2000 saimme Palmiolan kanssa kutsun kiinalaiseen tv-lähetykseen vieraaksi. Siitä alkoi vierailut Kiinassa, jossa asuin yhteensä puoli vuotta.

Kannon 70-vuotiskemut jäävät juhlimatta. Tarkoituksena oli järjestää konserttimuotoiset juhlat ystäville ja tuttaville Mikaelissa, mutta korona perui suunnitelmat.

– Kun poikamiehenä ei tule kakkuakaan leivottua, mutta on minulla noita keksejä, Kanto sanoo naurahtaen.

– On se harmi, että juhlakonsertti jää pitämättä. Olen esiintynyt Mikaelissa vuosittain monen kymmenen vuoden ajan – siitä saakka, kun Martti Talvela ehdotti minulle esiintymistä hänen salissaan.

Tähänastiseen eloonsa ja uraansa mies sanoo olevansa tyytyväinen.

– Päivääkään en vaihtaisi pois, kuten lauluissa sanotaan. On elämässä muitakin merkityksellisiä asioita, mutta musiikki on aika keskeinen osa sitä. Musiikki on antanut paljon.

Anni Suomela

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka