Pave Maijasen kuvat pysäyttävät

Vihtori Maijanen ripusti isänsä elämänmittaisen harrastuksen kuvahelmiä näytille.
Pave Maijanen

Pekka ”Pave” Maijanen (1950–2021) tunnettiin mittavasta urastaan muusikkona. Hän toimi uransa aikana laulajana, lauluntekijänä, basistina, rumpalina, kosketinsoittajana, kitaristina ja tuottajana. Vähemmän tunnettu on hänen toimintansa valokuvaajana. Oman valokuvanäyttelyn järjestäminen kuului tämän vuoden tammikuussa menehtyneen Maijasen viimeisiin toiveisiin. – Pave Maijasen valokuvanäyttelyä täydentää Mikkelin valokuvakeskuksen ja Maijasen perikunnan kokoama muistonäyttely, jossa käydään läpi Paven elämänkaarta noin 20 valokuvaajan ja fanin ottamilla kuvilla sekä esitellään hänen uransa visuaalinen aikajana, analysoi Mikkelin valokuvakeskuksen taiteellinen johtaja Olli Jaatinen.

Näyttelyn otsikko Kuva ja Valo ilmentää tosiasiaa, ettei Maijanen koskaan käyttänyt salamavaloa, vaan luonnonvalo oli se, minkä kanssa oli mielenkiintoista pelata.

Pave Maijanen kirjoitti syksyllä 2020 saatesanat näyttelyynsä:

– Näyttelyni sisältää kuvia muun muassa Gran Canarian eteläkärjen dyyneiltä, missä tuuli pistää hiekan aaltoilemaan kuin veden. Kuvia on myös tuon saaren kirpputoreilta, muutama kuva on lastenlapsistani ja loput ovat ilman erityistä teemaa.

Maijanen järjesti kesällä 2020 Kesälahdella elämänsä ensimmäisen valokuvanäyttelyn, jonka kuratoi valokuvataiteilija Stefan Bremer, joka on tehnyt kaikki vedokset ja hän oli kanssaan valitsemassa esille pantavia kuvia, jotka ovat esillä myös Mikkelissä.

Pave Maijasen Kuva ja Valo ja Silhuetit 2018 sekä Leica-kamera ovat Mikkelin valokuvakeskuksen näyttelynä 17.2.–8.5.

Antero Heikkinen

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka