Peräpään valvoja: Äänestää, ei äänestä, äänestää…

Sami Järvinen (ylhäällä vasemmalla.), Jani Sensio, Jaana Strandman, Marita Orava (alhaalla vasemmalla), Noora Ruuth ja Laura Hämäläinen.

Persujen kannatus on korkealla, ja Mikkelissäkin imua näyttäisi olevan. Puolue on napsinut ehdokkaaksi verraten meheviä vonkaleita.

Listalla on muun muassa aiemmin kristillisdemokraatteja edustanut Sami Järvinen. Persuihin ovat päätyneet myös ex-kokoomuslainen Jani Sensio ja keskustalainen varavaltuutettu Jaana Strandman.

Myös demareissa on ovi käynyt, kun Marita Orava on asettunut sitoutumattomana perussuomalaisten listalle. Käännös oli nopea, sillä vielä viime vuonna hän oli Sdp:n kunnallisjärjestön sihteeri.

Keskustalla on Mikkelissä edessä koronagate, jonka keskushenkilö on merkittävän uran paikallispolitiikassa tehnyt Noora Ruuth, 40.

Metsätalousinsinööri, maaseutuyrittäjä Ruuthin tausta on vakuuttava. Hän on toiminut kunnallisjärjestön puheenjohtajana ja Etelä-Savon Vesaisten toiminnanjohtajana. Nyt hän on puolueensa ensimmäinen varavaltuutettu.

Ruuth, joka muuten toimii myös Mikkelin hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnassa varajäsenenä, on pahemman kerran hurahtanut rokotevastaiseen taisteluun.

Heti kättelyssä hän julistaa Facebook-sivullaan, että ”en halua rokotetta”. Mikään salaliittoteoria ei ole liian paksua jaettavaksi.

Viime perjantaina välitetty viesti kuului seuraavasti:

”Olen korona-ateisti, minä en usko koronaan.

Uskon ihmisen itsemääräämisoikeuteen, minä uskon omaan immuniteettiin.

Minä rukoilen, että ihmiset heräisivät näkemään tämän hulluuden ja saisivat oman voimansa takaisin itselleen.

Agendaan kuuluvat toimenpiteet, että ihmiset saadaan hysteriaan. Kun testaaminen lopetetaan, pandemia loppuu.”

Marraskuussa Kaupunkilehti kysyi Ruuthilta, miksi hän jakaa Facebookissa viestejä, joiden mukaan koronarokotteeseen liittyy valtava kansanterveydellinen riski.

– Olen jakanut paljon muutakin. Tämä on ihan omia henkilökohtaisia ulostulojani. Minulla on sananvapaus, vastasi Ruuth (Mikkelin Kaupunkilehti 18.11. 2020).

Miten korona saadaan mielestäsi kuriin?

– Jokaisella on vapaus päättää, ottaako rokotteen vai ei. Minä näen, että korona saadaan kuriin immuniteetin kautta, sanoi Ruuth tuolloin.

Keskustalle pulma lienee kinkkinen, Ruuth sai viime kuntavaaleissa merkittävän saaliin, ja hänellä on yhä kummasti nostetta.

Syksyllä Ruuth äänestettiin heittämällä metsähoitoyhdistyksen valtuustoon. Viikko sitten hänet valittiin Mikkelin kalevalaisten naisten puheenjohtajaksi.

Ruuthin ehdokkuuden puoleen tai toiseen ratkaisee lähipäivinä keskustan kunnallisjärjestö puheenjohtajansa Laura Hämäläisen johdolla.

Pohdittavaksi tulee, miten hyvin rokotevastainen taistelu vastaa keskustan arvoja?

Mitä tuumaavat muut ehdokkaat, jos Ruuthin tapainen rokotusänkyrä otetaan keskustan listalle? Entä äänestäjät?

Entä jos ovi keskustaan ei avaudu, saavatko persut vielä yhden tulokkaan?

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka