Satuseinän äärellä rauhoitutaan

Satuseinä kiinnostaa Kaikenikäisiä. Teemu Laasasen ja Noora Nikan poika Rafael, 1, ja tytär Roosa,5, fiilistelivät yhdessä Risto Kopperin kanssa.

MusicFairyTalesin ja OiOin yhdessä kehittämän Satuseinän odotetaan auttavan lapsia rauhoittumaan, keskittymään, viihtymään ja oppimaan.

Satuseinällä tarinat pohjautuvat klassiseen musiikkiin, joka yhdessä visualisoidun ja rauhallisesti animoidun satumaailman kanssa luo uudenlaisen tilakokemuksen.

– Musiikkisatukonseptissa musiikin herättämät mielikuvat yhdistyvät tarinaksi,

tunteiksi ja kuviksi. Meidän missionamme on päästä lasten luovuuden lähteelle. Tarinamme ovat moniaistisia ja syvällisiä elämyksiä, mutta jättävät paljon tilaa lasten omalle mielikuvitukselle. Konsepti on ainutlaatuinen. Vastaavia musiikkisatuja ei tehdä missään muualla, korostaa MusicFairyTalesin toimitusjohtaja Teemu Laasanen.

OiOin yrittäjä, toimitusjohtaja Sami Kämppi luonnehtii Satuseinää vuorovaikutteiseksi tilaratkaisuksi, joka ruokkii kaikkia aisteja, aktivoi, opettaa ja viihdyttää musiikin avulla. Tilakokemus perustuu suureen kosketusseinään, jonka kautta lapset saavat sukeltaa musiikkisatujen maailmaan.

Ensimmäinen Satuseinän tarina on Maaria Taivaanlaulaja -musiikkisatu, joka on syntynyt Jean Sibeliuksen ja Leevi Madetojan musiikin ympärille.

Satu hengittää Lapin luonnon raikkautta ja muistuttaa sen suojelun tärkeydestä. Musiikkisadun tarinan on kirjoittanut Noora Nikka, kuvittanut Emiel Inkeri Nikula ja soittanut Teemu Laasanen. Äänirooleissa kuullaan Risto Kopperin, Tuuli Anikarin ja Janne Kyyhkysen virtuoosisia suorituksia.

Satuseinä sisältää myös pelimaailman ja kosketuksella soitettavan fantasiasoittimen.

Pelit eivät vaadi suorittamista, vaan lapset voivat ilmaista mielikuvitustaan esimerkiksi maalaillen revontulia taivaalle tai lennättäen syksyn lehtiä omilla kädenliikkeillään. Revontuliharppu on fantasiasoitin, jolla voi keksiä omaa musiikkia tai soittaa yhdessä toisten kanssa.

– Seinää voi käyttää yksi tai useampia lapsia yhtä aikaa, ja se on viihdyttävä myös aikuisille. Kehitämme seinän sisältöjä jatkuvasti, ja seuraavaksi sille tehdään tarina nimeltä Meren Salaisuus, joka julkistetaan 2021 syksyllä, kertovat MusicFairyTalesin kirjoittaja Noora Nikka ja ääniroolituksista vastaava Risto Kopperi.

Lukuisia luovia elementtejä

Laasanen uskoo, että Satuseiniä voidaan nähdä tulevaisuudessa alakoulujen ja päiväkotien, tai vaikkapa hotelliketjujen, laivojen ja lentokenttien lastenhuoneiden luovana elementtinä.

– Olemme saaneet jo useita tilauksia, ja asennustarjouksia on pyydetty ulkomaita myöten.

Keksinnön taustalla ovat musiikkisatujen luomiseen erikoistunut MusicFairyTales ja vuorovaikutteisiin digitaalisiin installaatioihin erikoistunut OiOi.

MusicFairyTalesin tiimissä työskentelee musiikin, teatterin, musiikkipedagogiikan, pelien, kuvakerronnan ja kirjoittamisen ammattilaisia, joiden mielestä lasten turvallisuus, mielikuvitus ja tunneilmaisun kehittyminen ovat maailman tärkeimpiä asioita.

Musiikki on kanava, joka avaa väylän ihmisen sisimpään olemukseen ja paitsi rentouttaa ja viihdyttää, myös parantaa oppimiskykyä ja keskittymistä.

OiOi luo merkityksellisiä, immersiivisiä, vuorovaikutteisia ja digitaalisia installaatioita fyysisiin tiloihin.

Käyttäjät pystyvät ohjaamaan tilassa näkyvää sisältöä esimerkiksi omilla liikkeillä, eleillä ja kosketuksella. Tila voi myös reagoida ääneen ja musiikkiin tai hyödyntää avointa dataa. Näillä eri elementeillä tilasta voidaan luoda visuaalisesti kiinnostava ja hyvin elämyksellinen.

Musiikkisatukirjat ovat olleet valtakunnallisessa levityksessä jo vuodesta 2017 alkaen. Tavoitteena on Teemu Laasasen mukaan rakentaa kansainvälinen musiikkisatukokoelma, jonka jakelu toimii paitsi kirjojen, myös Satuseinien ja kehitteillä olevan Feel & Play -mobiilisovelluksen kautta.

– Kirjoja on käännetty jo ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Tulossa ainakin saksan ja ranskankieliset versiot.

Aiemmin on julkaistu musiikkisadut: Nuken Tarina 2017, Eirikin matka maan ääriin 2019 ja Maaria Taivaanlaulaja 2020.

Antero Heikkinen

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka