Jokapäiväinen leipä vaarassa

-Jokapäiväisestä yrittäjän leivästä on kyse, sanovat Vaiha Oy:n yrittäjät Anna-Kaisa Pasanen ja Teemu Kaijanen.

Valtioneuvoston aikomus sulkea ravintolat epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla alueilla on laittanut monet ravitsemisalan yritykset kovan paikan eteen.

Ravintolat aiotaan sulkea vähintään kolmeksi viikoksi ensi viikon maanantaista lähtien. Eduskunta päättää sulkutoimista vielä tällä viikolla.

Sulku aiotaan toteuttaa samaan tapaan kuin viime keväänä, eli ruoan ulosmyynti on edelleen mahdollista.

Mikkelin Kaupunkilehti kysyi paikallisten ravintolatoimijoiden ajatuksia uusista koronatoimista.

– Jokapäiväisestä leivästä tässä on kyse, sanovat Vaiha Oy:n yrittäjäpariskunta Teemu Kaijanen ja Anna-Kaisa Pasanen.

– Meillä ollut koko korona-ajan mahdollisuus noutoruokaan Vaiha Savossa ja Vaiha Asemalla. Laitamme nyt kaikki resurssit take away -myyntiin.

Vaihan ruokakuriiri palvelee heidän mukaansa monipuolisesti.

– Verkkokaupan kautta on helppo tilata ja maksaa etukäteen annokset.

Ruokakuriiri kuljettaa ympäri kaupunkia joka arkipäivä.

– Uutuutena olemme ottaneet kuljetukset Foodoran palveluna. Toimitamme ruokaa myös hoitolaitoksiin, työpaikoille ja vanhuksille kotiin.

Vaiha Oy:n palveluksessa on kahdeksan vakituista henkilöä ja yrittäjäpariskunta.

Lomautettuna on tällä hetkellä viisi työntekijää. Yrittäjät ja muutama työntekijä jäävät pyörittämään sulkuaikana kotiinkuljetuspalvelua.

Osuuskauppa Suur-Savon ravintola- ja matkailun toimialajohtaja Kai Nurmi sanoo, että he aikovat luonnollisesti sulkea kaikki ne ravintolat, jotka eivät palvele take away -toiminnan kautta.

Palvelemaan jäävät Mikkelissä Amarillo, Cafe Stella, Hesburger Graani ja PizzaBuffa Graani.

Koskeeko sulkeminen myös ABC-liikenneasemien ravintoloita?

– Tästä ei ole tällä hetkellä täysin varmaa tietoa, mutta aavistus on, että myös ABC-ravintoloissa sallitaan ainoastaan ruoan ulosmyynti.

Mikkelin Hotelli Vaakuna on majoituksen osalta auki, yöpymään pääsee normaalisti.

Osuuskauppa Suur-Savo on Nurmen mukaan joutunut antamaan lomautusilmoituksen yhteensä 74 henkilölle.

Heidän lisäkseen kahdeksan jo aiemmin lomautetun henkilön lomautus jatkuu edelleen.

Bistro Holvin yrittäjä Roope Rask sanoo, että he päättivät jo vuosi sitten yrittäjäkumppani Pia Montosen kanssa toimia koronan kanssa ketterästi.

– Rutinoiduimme noutoruoan myyntiin jo viime keväänä. Lounaita, juhlapyhien aterioita ja perhepaketteja on sittemmin myyty koko ajan.

– Ennakko- ja puhelintilaus pelaa jouhevasti.

Rask sanoo, että poikkeusolot kohdistuvat ikävän kielteisesti kymmenhenkiseen osaavaan henkilöstöön.

– Onhan tämä aika kaukana normaalista liiketoiminnasta.

Myös Dom Mikkelissä aiotaan keskittyä kevään tapaan ruoan ulosmyyntiin.

– Take away -myyntiin tulee pizzeria Papa´sin ruokatuotteita, shopin juomatuotteita sekä jotain uutta myytävää sulun ajaksi. Lisäksi yritämme saada kotiinkuljetuksen perjantaista sunnuntaihin, sanoo Juha Parkkinen, yksi Domin kolmesta yrittäjästä.

Parkkisen tunnelmat ovat apeat. Hän sanoo, että suurimmalla osalle Domin henkilökunnasta on jouduttu antamaan lomautuslaput.

Toimintaa pyöritetään nyt omistajavoimin. Keittiöhenkilökunta jatkaa supistetuin työvuoroin. Normaalioloissa Dom työllistää noin 20 henkilöä.

– Lomautusten antaminen on raskasta, mutta onneksi loistava henkilökuntamme ymmärtää tilanteen. Tällä toimenpiteellä pystymme hieman parantamaan mahdollisuutta siihen, että toimintamme jatkuu myös tämän kriisin jälkeen.

Antero Heikkinen

Anni Suomela

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka