Kolumni: Etätyön mekka

Mökkikaupoissa lyödään ennätyksiä. Etätyön kasvu jatkuu. Muutos on todennäköisesti pysyvä.

Loma-asuntojen kauppojen kappalemäärässä Mikkeli piti viime vuonna valtakunnallista kärkisijaa. Merkit viittaavat, että sama tahti jatkuu.

Koronan ahdistama kansa kaipaa väljyyttä puhtaiden vesien äärellä. Kaikki mikä tulee Saimaalla tai Puulalla myyntiin, menee kaupaksi.

Ensimmäistä kertaa vuosikausiin muuttoliike on suuntautunut isoista kaupungeista pienemmille paikkakunnille.

Miten Mikkeli ja Etelä-Savo saisivat täyden hyödyn menossa olevasta muutoksesta? Miten rakentaa Mikkelistä valtakunnallinen ja vaikkapa eurooppalainen etätyön mekka?

Hienoa, että joukko keskustavaltuutettuja on paneutunut asiaan oikein kunnolla. Laura Hämäläisen, Petri Pekosen, Liisa Pulliaisen, Taina Harmoisen, Outi Kaurian, Markku Kakriaisen, Heikki Nykäsen, Jaakko Väänäsen, Kirsi Olkkosen ja Keijo Siitarin valtuustoaloite on kerrassaan erinomainen.

Aloitteessa esitetään, että Mikkeli laatii oman monipaikkaisuuden toimenpideohjelmansa. Tavoitteena on, että Mikkelistä luodaan paikkariippumattoman työn ja opiskelun sekä monipaikkaisen elämäntyylin kärkikaupunki.

Ohjelmaan kuuluu etätyön ja -opiskelun ja arjen sujuvuuden edistäminen ja palveluselvitys vapaa-ajanasukkaiden ja muiden monipaikkaisten asukkaiden kaipaamista palveluista.

Keskeistä on monipuolisen tonttitarjonnan lisääminen ja rantarakentamisen edistäminen. Vapaa-ajan asuntojen muuttaminen vakituiseen käyttöön tulee sujuvoittaa.

On myös tavoiteltava sitä, että yhä useampi haluaisi ja pystyisi perustamaan vapaa-ajan asunnon lisäksi varsinaisen kotinsa Mikkeliin.

Ohjelmaan sisältyy myös suunnitelma paikkariippumattoman yliopiston perustamisesta Mikkeliin.

Toivottavasti aloite saa laajan kannatuksen ja etenee virkatietä nopeasti toteuttamiskelpoiseksi ohjelmaksi. Tähän tilaisuuteen Mikkelin kannattaa aikailematta tarttua.

Tapio Honkamaa

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka