Kotigalleristin elo on yhtä taidetta

Tarja Forsblom valmistautuu innolla neljänteen kesäänsä galleristina. Hänen kodissaan Haukivuoren Pitkäahonmutkassa on aina esillä Elena Gabbasovan taidetta, johon pääsee tutustumaan kesäisin tai sopimuksen mukaan. (Kuva: Tommi Lempinen)

Punainen vanha kyläkoulu Mikkelin Haukivuoren Pitkäahonmutkassa kylpee maaliskuun auringossa. Tarja Forsblomin ja hänen puolisonsa koti on viehättävä näky. Ulkoa katsottuna ei kuitenkaan arvaisi, mitä sisällä odottaa.

Eteisaulan pariovien takaa avautuu näkymä tyylikkäästi ja rakennuksen henkeen sopivasti sisustettuun olohuoneeseen joka on aikoinaan toiminut kyläkoulun toisena suurena luokkahuoneena. Tilan seinäpinnat on vuorattu kauttaaltaan taiteella.

On kysymättäkin selvää, että Forsblom pitää kotinsa sisustamisesta, antiikkihuonekaluista ja ennen kaikkea taiteesta – jopa niinkin paljon, että päätyi vuonna 2018 avaamaan kotinsa yhteyteen taidegallerian.

–Haaveilin kotigalleriasta kauan. Tehdessäni aiemmin matkatöitä, tutustuin Helsingin Wanhassa Satamassa taiteilija Elena Gabbasovaan. Seuraavan kerran tapasimme Habitare-messuilla, ja keskustelu kääntyi näyttelyihin, muistelee Forsblom.

Kun Gabbasova heitti idean näyttelyn pitämisestä kodissa, innostui Forsblom oitis. Ajatus jäi kypsymään mieleen.

–Eläkkeelle jäätyäni minulla oli vihdoinkin aikaa toteuttaa haaveeni pienimutoisesta taidegalleriasta.

Ensimmäinen näyttely pidettiin kokeiluluonteisesti. Kun kysyntää löytyi, päätti Forsblom jatkaa näyttelytoimintaa.

Taidegallerian kylkeen hän avasi kahvilan, jossa tarjolla on hänen itse leipomiaan herkkuja.

Tuleva kesä on Forsblomin neljäs kotigalleristina. Loppua ei näy.

–Yllättävän hyvin ovat ihmiset löytäneet paikalle. Erityisesti viime kesä yllätti kävijärunsaudellaan. Täällä on käynyt väkeä eri puolilta Suomea. Olen huomannut, että samat ihmiset tulevat käymään kesästä toiseen.

Olohuone Galleria -niminen taidegalleria on avoinna kesäkuusta elokuun loppuun joka viikonloppu. Muina aikoina galleria on avoinna sopimuksen mukaan.

–Jos joku haluaa tulla tutustumaan taiteeseen, niin soittoa vaan, täällä me olemme, Forsblom kannustaa.

Esillä on alusta alkaen ollut Elena Gabbasovan taidetta. Kesäisin nähtävillä on Gabbasovan taiteen lisäksi vaihtuvia näyttelyjä sekä paikallisilta että ulkopaikkakuntalaisilta taiteentekijöiltä.

Kotigalleristi itse pitäytyy taiteen esittelemisessä ja katselemisessa.

–Naamani maalaan joka päivä, mutta en muuta, hän sanoo ja heittää päälle hersyvän naurun.

Kaikkiaan taidekodissa on tilaa 270 neliötä, joista vajaa puolet on valjastettu kahvilan ja taidegallerian käyttöön.

Eteisestä on ikkunaoven kautta näkymä pariskunnan henkilökohtaisessa käytössä olevaan oleskelutilaan.

Miltä tuntuu pitää oman kotinsa ovet avoimena tuntemattomille? Rajoittaako se elämäänne?

–Ei suinkaan rajoita. Olen ihmisläheinen ja yrittäjähenkinen, ja miehenikin tykkää puhella. Minusta tämä on mukavaa. Talvisin ja arkipäivisin ehtii sitten rauhoittua, tiivistää Forsblom ajatuksiaan.

Hän sanoo, että moni tulee paikalle paitsi ihastelemaan taidetta, myös muistelemaan kyläkoulun tunnelmaa.

–Täällä on käynyt paljon sellaisia ihmisiä, jotka ovat käyneet koulua tässä talossa.

Kyläkoulu lakkautettiin vuonna 1974, jonka jälkeen rakennuksessa järjestettiin muun muassa kerhotoimintaa. Forsblom ja hänen miehensä ostivat paikan 1988.

Muuttopuuhiin Forsblomin perhe pääsi vasta kolmisen vuotta talokauppojen jälkeen, sillä rakennus remontoitiin perusteellisesti.

–Kun ostimme paikan, täällä ei tullut edes vettä. Oikeastaan kaikki on laitettu uusiksi.

Kotigalleristi katsoo jo innolla kesään. Olohuone Gallerian ovet avataan tuttuun tapaan kesäkuun alussa.

Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna talon pihapiirissä järjestetään kolmepäiväinen moottorisahataidetta esittelevä tapahtuma.

Tapahtuman toteuttamiseen on myönnetty Mikkelin kaupungin Kulttuurikannustin.

Veistostaidetta tapahtumassa työstää mikkeliläinen Jani Grönlund. Tapahtuman päätteeksi teoksia huutokaupataan, ja tuotoista puolet lahjoitetaan nuorisotyöhön liittyvään hyväntekeväisyyteen.

–Kulttuurikannustiminen saaminen oli yllätys, todella positiivinen sellainen. Oli ilo huomata, että työtäni ja paikallista taidetta arvostetaan.

Anni Suomela

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka