Rakentamista on helpotettava

Olen jälleen kutsumusammatissani ja nyt on virtaa, sanoo oman yrityksen perustanut rakennusalan ammattilainen Juha Häyrinen.

Mikkelin on helpotettava rakentamista, sanoo rakennustarkastajan virkatöistä yrittäjäksi vuodenvaihteessa siirtynyt Juha Häyrinen.

Häyrinen ehti toimia rakennustarkastajana Ristiinan kunnassa ja kuntaliitoksen jälkeen Mikkelin kaupungin palveluksessa yhteensä 32 vuotta. Nyt hän tarjoaa yrityksensä kautta maankäytön ja rakentamisen asiantuntijapalveluita.

Häyrinen tohtii pitkän kokemuksen perusteella sanoa, että rakentamiseen liittyvä byrokratia on raskas. Hän tuntee tilanteen kummaltakin puolelta pöytää. Uusi, sähköinen lupaprosessi on hänen mukaansa varsin konstikas.

–Aiempi järjestelmä oli nykyistä helpompi. Tämä sähköinen systeemi on huomattavan hankala etenkin ensikertalaiselle.

Mikkelissä rakentamista hillitsee tonttipulan lisäksi muun muassa rakennusvalvontaan syntynyt pullonkaula. Rakennusvalvonnassa vt. johtavana rakennusvalvojana syksyn ajan toimineen Häyrisen mukaan tekijöitä on yksinkertaisesti liian vähän.

–Rakennusvalvontaan tarvittaisiin paljon nykyistä enemmän tekijöitä. Tarkastajat työskentelevät aivan kohtuuttoman työmäärän alla. Porukka kyllä osaa asiansa.

Mikkelin tulisi Häyrisen mielestä takoa, kun rauta on kuuma. Korona-aika on hän mukaansa vilkastanut rakentamista Mikkelissä huomattavasti, mikä tuo alueelle paljon työtä ja toimeliaisuutta.

–Ei kannata jarrutella ihmisiä, kun he haluavat rakentaa Mikkeliin 300 000 eurolla loma-asuntoja. Prosessia on sujuvoitettava, että he voivat toteuttaa unelmiaan.

Häyrinen on tyytyväinen yrittäjä

Vuodenvaihteessa rakennusvalvojan viran yrittäjyyteen vaihtanut Juha Häyrinen, 57, on valintaansa tyytyväinen mies.

–Homma on lähtenyt lentoon. Töitä on riittänyt jopa uskomattoman paljon.

Häyrinen sanoo, että harppaus yrittäjäksi 32 virkavuoden jälkeen on melkoinen.

–Ratkaisu oli oikea. Ei minulla ole ikäviä ajatuksia entisen työnantajan Mikkelin kaupungin suuntaan, mutta kyllä olen joka suhteessa nyt tyytyväinen.

Rakennuspalvelu J Häyrisen päätoimiala on maankäyttöön ja rakentamiseen liittyvät asiantuntijapalvelut. Rakentajille on tarjolla työnjohtajan ja valvontapalveluja.

Lisäksi yritys tarjoaa maankäyttö- ja rakennuslain juridista osaamista. Myös ympäristölupien lupahakemusten laadinta kuuluu toimialaan.

Asiakaskuntaa löytyy varsinkin siitä 4500 loma-asunnon joukosta, joka Häyrisellä oli virassa toimiessaan toiminta-alueellaan.

Häyrinen tunnetaan rakentajien parissa ammattilaisena, jolla myös virkamiehenä oli palveluasenne kunnossa. Hänen mielestään myös virassa toimivan rakennustarkastajan tulisi pitää nimenomaan rakentajaa työnantajanaan.

Häyrinen ei toisaalta halua ottaa hommaa liian vakavasti. Myös huumoria tarvitaan, silloin asiat sujuvat mukavasti, hän sanoo.

–Kun pidin toimistoa Ristiinassa minulla oli siellä mukana Selma-koira, jonka Ristiinan loma-asukkaat nimesivät apulaisrakennustarkastajaksi. Selma on nyt yritykseni apulaisvalvoja. jolla on omat Facebook-sivut.

Tuore yrittäjä sanoo usein pohtineensa, miksi rakentamisessa on nykyään niin paljon ongelmia. Yksi syy voi juontaa sotien jälkeiseen jällenrakennukseen, jolloin suomalasia innostettiin hartiapankkirakentajiksi.

Myytti elää Häyrisen mukaan yhä, vaikka ajat ovat toiset. Nykyiset talot ovat teknisesti monimutkaisia ja talon rakentaminen vaatii moniammatillista osaamista.

–Ennen talot olivat yksinkertaisia ja tekijät monitaitoisia. Nyt talot ovat monimutkaisia ja tekijät toistaitoisia.

Tapio Honkamaa

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka