Kommentti: Odotuksia ja muistoja

Menestysvalmentaja Toni Roponen (oik.) ja Suur-Savon hiihdon vaikuttaja ja M45-sarjan 2010 maailmanmestari Markku Kaipainen odottavat nuorilta panostusta nopeuteen, kestävyyttä, pitkäjänteisyyttä ja tahtoa.

Eteläsavolainen maastohiihdon valtakunnallinen menestys on viime vuosina ollut nuorten naisten harteilla.

Jasmin Kähärä on vuoroin Neuvosten ja vuoroin Tihisen sisarusten kanssa saavuttanut SM-viestikultaa U16–U20-sarjoissa. Kähärällä on takanaan erinomaiset juniorivuodet niin kotimaassa kuin kansainvälisissä ikäluokkakisoissa. Rantakylässä varttunut Jasmin on nyt Suomen naisten maajoukkueen kuopus.

Alkuperäiseksi rantakyläläiseksi tunnustautuva Toni Roponen ennakoi Kähärältä kansainvälistä läpimurtoa lähivuosina.

Maakunnan juvalainen hiihtovaikuttaja Markku Kaipainen, 57, saavutti M45-vuotiaiden maailmanmestaruuden 2010.

Etelä-Savon menestyneimmät hiihtäjät seitsemän vuosikymmen ajalta ovat olympiavoittaja ja maailmanmestari Kalevi Hämäläinen, olympiamitalistit Eero Kolehmainen ja Arto Tiainen ja tietenkin valovoimaisin nainen Virpi Kuitunen, joka saavutti kuusi maailmanmestaruutta ja lukuisia muita mitaleja.

Harri Kirvesniemi, 62, on toistaiseksi MH:n menestynein urheilija. Maailmanmestaruuden 1989 ja useita arvokisamitaleja saavuttanut Harri jatkaa elämänuraa Karhun suksitehtailijana.

Mikkelin Hiihtäjät dominoi 1980-luvulla SM-viestejä voittamalla lähes 10 peräkkäistä mestaruutta.

Veijo Hämäläinen, Pentti Vahvaselkä, Hannu Tiainen ja Tauno Kuva olivat viestijoukkueissa mukana.

Viivähdetään tälläkin palstalla MM-kisalähetysten tapaan edelleen historian havinassa.

Kysytään milloin ja missä Riitta-Liisa Roponen (os Lassila) saavutti ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Vastataan, että Mikkelin Tornimäellä joulukuisena pakkasiltapäivänä 2001. Hän oli voittamassa oululaisille SM-viestikultaa.

SM-hiihtojen tiedotuspäällikkö jouduin aloittamaan hämärässä sotilasteltassa pressitilaisuuden lauseella: Kun en tunne ja enkä hyvin näekään teitä. Ritu teki jo silloin lähtemättömän vaikutuksen. Hieno ja pitkä ura on tuonut ”Mikkelin miniälle”, Riitta-Liisalle arvokisojen viesteissä kolme kultaa ja neljä himmeämpää mitalia pääosin miehensä Tonin valmennuksessa.

Hyvät hiihtokelit jatkuvat, eikä lumi sula ensimmäisiin suojakeleihin. Nautitaan kevätauringosta suksilla.

Antero Heikkinen

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka