Veikan kartanon hevosbisnes kasvaa

Hevosyrittäjät Kaisa Tupamäki-Kukkamo ja Vesa Kukkamo ovat vuokranneet Veikan kartanon kantatilaa metsäsijoittaja Marcus Cramerilta (oik.) vuodesta 2015.
Vedenkuljetukset hoituvat nohevasti apukuskin avulla. Tämän pitää aina päästä kyytiin, nauraa Vesa Kukkamo.

Vanhan perinneratsutilan miljöö kartanoineen Mikkelin Rämälässä on komea näky.

Keltaisen 1500-luvulla rakennetun Veikan kartanon edustalta avautuu näkymä hevostalleille ja laitumille. Tarhoissa aamutohinoiden kulkua seuraa iso joukko silmäpareja.

Kun tilan omistaja Marcus Cramer raottaa kartanon ovea, ystävällinen jackrussellinterrierin pentu säntää salamana tervehtimään tulijaa.

–Sinun ei kyllä pitäisi olla tällä puolella, puhelee seuraan liittynyt Kaisa Tupamäki-Kukkamo koiralle.

Tupamäki-Kukkamo pyörittää yhdessä puolisonsa Vesa Kukkamon kanssa Stall Blombacke -nimistä hevosten valmennus- ja kuntoutuskeskusta kartanon tilalla.

Aviopari asuu kahden lapsensa ja koiriensa kanssa kartanon toisessa päädyssä. Toinen puoli rakennuksesta on valjastettu kokous- ja juhlakäyttöön.

–Täällä on tehty hyvää työtä paitsi hevostaloudessa, myös kartanon markkinoinnissa. Se on ollut Kaisan ja Vesan heiniä. Itse tein kaupat paikasta metsän takia, jota tilalla on liki 400 hehtaaria, sanoo tilan kuusi vuotta sitten ostanut Cramer.

Kun kantatilalle ei uudella omistajalla ollut käyttöä, päätyi hän vuokraamaan tilan sen nykyiselle isäntäparille.

Vuokrasopimus kirjoitettiin hyvässä yhteistyöhengessä vuonna 2015. Pian käynnistyi myös yritystoiminta.

–Kaikki loksahti paikoilleen. Meillä on tässä hyvin yksinkertainen diili. Me vastaamme omaan liiketoimintaamme kuuluvista investoinneista, Marcus vastaa kiinteistöistä ja niiden peruskorjauksista, sanoo Kukkamo.

Sittemmin yritys on kasvanut ja kehittynyt kohinalla. Takana on mittava remontti, jossa monta kymmentä vuotta tyhjillään ollut mullinavetta muuttui tamma- ja varsapihatoksi.

Remontoituun navettaan on tehty myös oriasema, jonka toiminta pyörähtää täysillä käyntiin näillä hetkillä.

–Saimme yhteistyökumppaniksi Kivisaaren Oriasema Oy:n Jaalasta. Yhteistyön kautta neljä Martti Ala-Seppälän oriita on muuttanut meille kevään astutuskaudeksi. Toiminta oli tarkoitus aloittaa kartanon suomenhevosilla, mutta tätä tilaisuutta ei voinut jättää käyttämättä.

Uudenkarheasta oriasemasta on tarkoitus kasvaa yksi Stall Blombacke Oy:n toiminnan kulmakivistä. Rahoituksessa auttoi Etelä-Savon ELY-keskus, joka myönsi Veikan kartanon Kasvua hevostaloudesta -hankkeelle merkittävän investointituen.

Kaikkiaan investointi on noin 300 000 euroa.

–Tuki kattaa 35 prosenttia kuluista. Sen avulla palkattiin muun muassa kirvesmies tekemään navettaremonttia.

Stall Blombacke Oy:n talouden kehityskäyrä on ollut nousujohteinen. Viimeiset kaksi vuotta talous on ollut plussalla.

–Tulevaisuuden näkymät ovat positiiviset. Toki tiedostamme alan haasteet, Kukkamo sanoo.

Kun yritystoiminta aloitettiin tilalla vajaa kuusi vuotta sitten, aviopari laati viisivuotissuunnitelman.

–Nyt tultiin siihen pisteeseen, että oli aika tehdä päätöksiä tulevaisuudesta. Vaihtoehtoja oli kolme: hevostalouden laajentaminen, kartanotoiminnan kehittäminen tai toiminnan lopettaminen.

Päätös laajentaa hevostoimintaa ei ole kaduttanut.

–Asiakkaat saivat meidät uskomaan omaan tekemiseen ja alan tulevaisuuteen. Lisäksi oriaseman toimintaa ajatellen Mikkeli on hyvien kulkuyhteyksien varrella. Täällä on myös paljon hevosväkeä ja hevoskantaa.

–Sitten on vielä vireä ravirata, jonka kanssa teemme hyvää yhteystyötä, yrittäjät sanovat.

Kuntoutus- ja valmennuspalvelut pyörivät uuden oriaseman rinnalla täydellä teholla.

Yksi osa palvelukokonaisuutta ovat nuorten varsojen ympärille koottavat kimppaomistukset, jotka ovat yrittäjien mukaan kasvattaneet suosiotaan.

–Nytkin toukokuun alussa alkavassa hevoskimpassa on jo reilusti yli puolet osuuksista varattu, vaikka varsa ei ole vielä edes syntynyt.

Lisäksi Veikan kartanoa vuokrataan kokous- ja juhlakäyttöön.

–Ajatus on, että paikka voisi olla ruotsalaistyylinen gård, eli kartanomiljöömäinen hevostila, jossa on monipuoliset palvelut, yrittäjät visioivat.

Anni Suomela

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka