Näköaloja: Mikkelin talous vaatii vastauksia

Mikkelin kaupungin vuoden 2021 talousarvio herättää paljon kysymyksiä. Kulukuri, investointien suunnittelu ja alueitten kehittäminen ovat asioita, joista haluaisin selvyyttä.

Vaikutelma siitä, että täällä tuhlataan, on aika voimakas. Hallintokulujen suuruus ihmetyttää.

Mielestäni investointien holtiton ylitys on myös kysymys, johon haluaisin selvyyden.

Kuntaliitosten jälkeen alueet ovat kuihtuneet aivan silmissä. Palveluverkkoa puretaan vauhdilla. Onko siihen olemassa tosisyyt ja mitkä ne ovat?

Tuloslaskelmassa iskee silmään myös palvelujen ostot 284 miljoonaa euroa. Essote on luonnollisesti suurin palvelujen myyjä 214 miljoonaa euroa, mutta loppu on edelleen suuri, 70 miljoonaa euroa.

Koulutus, johon on ilmeisesti panostettu vuosia, ei kuitenkaan ole tuottanut paljoakaan hyötyjä paikkakunnalle. Opiskelijamäärät ovat laskevia ja yritysten määrä on myös laskeva.

Muuttotappiokierre jatkuu ja sen lopettaminen on kiireellinen tehtävä. Tätä taustaa vasten tarkastellessa veroäyrin nosto ei ehkä ollut viisasta.

Mikkeli on näin heikentämässä omaa vetovoimaansa erityisesti pk-yritysten osalta. Kuitenkin juuri se osa yrityksistä on se, jota Mikkelin olisi erityisesti houkuteltava paikkakunnalle.

Onhan täällä lukematon määrä vetovoimatekijöitä. Luonto, sijainti, harrastusmahdollisuudet, turvallisuus, terveydenhuolto, koulutusmahdollisuudet jne. Nämä Mikkelin vahvuudet olisi saatava esille valtakunnallisesti.

Kesäasukkaiden motivointi Mikkeliin muuttamiseen on melkoinen mahdollisuus, jota pitäisi

analysoida tarkasti. Varsinkin näinä korona-aikoina etätyön lisääntyessä tässä saattaisi olla nopeasti toteutettavissa oleva piristysruiske paikkakunnalle.

Toivottavasti löytyy joku asioista perillä oleva, joka valistaisi minua ja meitä muita tiedonnälkäisiä kansalaisia.

Juhani Järvilehto (ps)

kuntavaaliehdokas

Mikkeli

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka