Pitkän matkan suutari

Viime viikolla suutariliikkeensä avannut Raimo Manninen ei vielä ole kiireiltään ehtinyt Kalevankankaan laduille niin paljon kuin olisi halunnut.

Raimo Manninen avasi torstaina suutariliikkeen Mikkelin keskustaan. Samalla kaupunki sai uuden asukkaan, joka viihtyy hiihtoladuilla ja juoksupoluilla.

Manninen teki pitkä rupeaman Pöllölaaksossa, missä toimi heti ammattikoulusta päästyään MTV3:n studioteknikkona ja levystöassistenttina.

–MTV oli hyvä työpaikka, mutta tekniikka muuttui ja työt vähenivät.

Vuonna 2005 Mannisella olikin sitten viisikymppisenä edessä uuden työn haku. Muutaman vuoden pätkätöitä tehtyään hän valmistui suutariksi 2014.

–En osaa sanoa yhtä syytä, miksi juuri suutariksi. Kengät ja jalat ovat kyllä aina kiinnostaneet, sanoo maratoneja ja muita kestävyyslajeja harrastava Manninen.

Uusi työura urkeni, kun Manninen työskenteli hetken aikaa toisen palveluksessa. Sitten edessä oli yrittäjyys, jota hän harjoittanut muun muassa Siilinjärvellä.

Suutarin hommissa Mannista viehättää nähdä nopeasti näkyvä kädentyön jälki.

–Jokainen tapaus on omanlaisensa. Tässä saa käyttää aivonystyröitä, kun ratkoo pulmia.

Jokaista tapausta ei suutarikaan ratkaise. Joskus on vaan viisaampaa neuvoa asiakasta menemään kenkäkaupoille.

–Joskus tunnearvoa on tosi paljon. Esimerkiksi nahkatakeista pidetään joskus kiinni yllättävän pitkään, Manninen hymyilee.

Suutareille riittää jatkossakin töitä, Manninen uskoo. Alan ammattilaisten määrä on kyllä viime vuosina laskenut, ja koko maassa heitä on jäljellä enää alle 300. Mikkelissä toimii nyt kolme suutaria.

–Emme ole kilpailijoita, vaan olemme kaikki samassa veneessä. Mikkelin ympäristössä on laaja alue, jossa suutareita ei ole lainkaan. Uskon, että meille on tarvetta.

Manninen oli itsekin jo viime vuonna panemassa pillejä pussiin, kun ajatus asettumisesta Mikkeliin syntyi. Mikkelin kehitysyhtiö Miksein ja kiinteistövälittäjän avulla järjestyi liiketilaa Raatihuoneenkadulta.

–Paikka on erinomainen, ja Mikkelin vuokrataso on järkevä verrattuna vaikkapa Järvenpään keskustan hintoihin.

Korona yrittäjää luonnollisesti askarruttaa. Manninen sanoo, että hänen liikkeeseensä on turvallista tulla, sillä asiaan on kiinnitetty huomiota.

–Kun ajat normalisoituvat, suutaripalveluja varmasti kaivataan yhä enemmän. Kestävyys ja kierrätettävyys ovat nousevia trendejä.

Suutari Ramissa on tarjolla perinteistä suutarityötä eli kenkien ja nahkatakkien korjausta. Kenkiin hoituvat myös ortopediset muutostyöt. Teräkalujen teroitus kirveistä viikatteisiin sujuu, samoin nastoitus ja kilpikaiverrus. Myynnissä ovat nauhat, pohjalliset, hoitotuotteet ja lompakot.

Pitkään pääkaupunkiseudulla asunut Manninen ei juuri tuntenut Mikkeliä ennestään. Tammikuusta saakka on koti ollut Launialassa.

Uudella mikkeliläisellä on pelkkää hyvää sanottavaa kotikaupungistaan.

–Pieni suuri kaupunki, jossa on kaikki tarvittava on lähellä. Ihmisten kanssa on helppo päästä puheisiin, ja apua myös laitehuoltoon on löytynyt vaivatta.

Tapio Honkamaa

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka