Näköaloja: Lasten etu edellä

Sanna-Mari Hokkanen

Hoitotyössäni olen hoitanut ihmisiä vauvasta vaariin. Tiedän myös, mitä on olla työtön.

Olen hyvin huolissani ihmisten jaksamisesta. Työnteko on nykyään haasteellista ja uuvuttavaa monelle varsinkin näin korona-aikana, jos töitä ei enään olekaan ja etätyöt hankaloittavat arkea.

Miten voisimme auttaa lähellä olevaa ihmistä huomatessamme, ettei kaikki ole hyvin? Löytyykö meillä silloin rohkeutta lähteä hakemaan apua lähimmäiselle tai itselle?

Matalan kynnyksen ennaltaehkäisevät palvelut tulee olla saatavilla kaikille. Palveluja ei ole tällä hetkellä tarpeeksi kaikille avuntarvitsijoille. Näin korona-aikaan voisi hyödyntää etäyhteyttä.

Varhainen puuttuminen lasten, nuorten sekä aikuisten ongelmiin on todettu myös kunnalle kannattavammaksi puhumattakaan inhimillisyydestä. Meillä ei ole varaa antaa kenenkään syrjäytyä, sillä kaikilla meillä on tarve olla mukana yhteiskunnan toiminnassa.

Kouluissa on ongelmana liian suuret luokkakoot, jossa on myös erityislapsia, joiden on hankala keskittyä opiskelemaan suurissa ryhmissä. Opettajien aika menee järjestyksen ylläpitoon, jolloin opetuksen taso kärsii. Erityislasten tulisi saada opiskella pienissä ryhmissä.

Mikkelissä on tyhjiä koulurakennuksia, joihin voisi perustaa erityislapsille oman koulun. Korona-ajan etäopiskelu on aiheuttanut lisää ongelmia itsenäiseen opiskeluun jo yleisestikin ja myös haasteita opettajille.

Perheitä koskevat päätökset on tehtävä lapsen etu edellä. Lapsiperheiden arkea tulee helpottaa kaikin tavoin. Pienten lasten hoitopaikat on oltava työmatkojen varrella, ja niiden on vastattava jokaisen perheen tarpeisiin.

Vanhuksille on turvattava arvokas vanhuus ja hoito elämän ehtoopuolella. Hoitajia on oltava tarpeeksi joka vuorossa vanhusten toimintakyky huomioiden. Koronarokotuksia on kuitenkin onnistuttu hyvin antamaan lähes kaikille riskiryhmäläisille.

Hyvää kevättä kaikille! Jaksetaan liikkua ja olla aktiivisia koronasta huolimatta!

Sanna-Mari Hokkanen (KD)

Kuntavaaliehdokas Mikkeli

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka