Viisivuotiaassa Siriuksessa voimistellaan läpi pandemian

Kuusivuotias Enna Pullinen kiskaisi päälleen kisa-asun virtuaalikilpailun kuvauksia varten. Voimisteluseura Siriuksen Annika Hytönen, Emmi Silkala ja Reetta Häkkinen pitävät tärkeänä sitä, että pienet voimistelijat saavat pitää kisatuntumaa yllä myös poikkeusaikana. Turvaväleistä joustettiin vain kuvaa varten.

Sirius Areenalla Kalevankankaan Sport Forumilla on keskiviikkoiltapäivästä tekemisen meininkiä.

Käynnissä on voimisteluseura Siriuksen 7–9-vuotiaiden rytmisen voimistelun kilparyhmän harjoitukset. Pienet voimistelijat kuuntelevat tarkalla korvalla valmentajan neuvoja.

Lämmittelyt alkavat olla pulkassa, ja jokainen tyttö kirmaa vuorollaan hakemaan voimisteluvälineitä salin perukoilta. Vanteen kanssa temppuilut, spagaatit ja siltakävelyt hoituvat ryhmäläisiltä kuin luonnostaan.

Kun kello lähestyy puolta viittä, vaihtaa osa ryhmäläisistä ylleen tavan jumppakuteita prameampaa asua.

Ilmaan pöllähtää mukaan pientä jännityksen tuntua, kun valmentaja alkaa asentaa kameraa kuvausvalmiuteen. Kohta on vuorossa ohjelmanumeroiden kuvaaminen rytmisen voimistelun etäkilpailuihin.

–On tärkeää pitää kisarutiinia yllä, joten osallistumme kilpailuihin näin virtuaalisesti. Kohta kuvataan numeroita espoolaisen Olarin Voimistelijat -seuran järjestämään virtuaalikisaan, kertoo seuran tapahtuma- ja kilpailuvastaava Emmi Silkala.

Virtuaalikisoihin osallistuminen alkaa olla osalle voimistelijoista jo tuttua puhaa. Seura järjestää myös itse kilpailuja.

–Olemme järjestäneet keväisin kansainvälisen rytmisen voimistelun Lumme Cup -kilpailun, joka nyt olosuhteista johtuen pidetään videokilpailuna neljässä sarjassa, seuran tiedotusvastaava Annika Hytönen kertoo.

Silkala ja Hytönen sanovat, että virtuaalikilpailuihin osallistuminen on voimistelijoiden mielestä ainakin lähes yhtä jännittävää, mitä yleisön edessä kilpaileminenkin olisi.

–Ei tässäkään tapauksessa voi ottaa suoritusta uudelleen. On mentävä kerralla purkkiin.

Kilpavoimistelun polkuja akrobatiaan ja rytmiseen voimisteluun tarjoava sekä harrastevoimistelua järjestävä seura on pystynyt harjoittelemaan lähes normaaliin tapaan koronasta huolimatta.

–Olemme siitä onnellisessa asemassa, että vain aikuisten ryhmät on jouduttu laittamaan kokonaan tauolle. Muutamia poikkeusviikkoja on toki ollut, jolloin olemme järjestäneet opetuksen kilparyhmille videoyhteyksin, sanoo seuran puheenjohtaja Reetta Häkkinen.

Hän sanoo, että mahdollisuus korona-ajan harjoitteluun ryhmissä on pitkälti uusien tilojen ansiota. Sirius avasi nimeään kantavan voimisteluareenan Sport Forumin tiloihin kesäkuussa.

–Nämä tilat ovat mahdollistaneet harjoittelemisen turvavälejä noudattaen. Salilohkomme on jaettu kahteen osaan. Toisella puolella harjoittelevat rytmisen voimistelun ryhmät ja toisella akrobatia- ja harrastevoimistelun ryhmät.

Kaikkiaan Sirius Areenan salilohkossa on tilaa 450 neliön verran.

Aikaisemmin seura harjoitteli muun muassa Rantakeitaalla, Paukkulassa, Saimaa Stadiumilla ja Päämajakoululla. Uudet tilat tulivat ajankohtaiseksi, kun seura alkoi potea tilapulaa uusien ryhmien ja harjoitusmäärän kasvun myötä.

–Tarvitsimme pitkiä, koko illan kestäviä vuoroja. Niitä oli vaikeaa saada, Häkkinen sanoo.

Viisivuotissynttäreittään tässä kuussa viettävä Sirius on taipunut ja tasapainotellut koronan tahdissa. Helpolla ei olla Häkkisen mukaan päästy, mutta maahankaan ei sopinut jäädä makaamaan.

–Iso osa taloudestamme nojaa tapahtumiin, joita emme ole päässet nyt järjestämään. Myös voimisteluleirit ja livekisat ovat olleet jäähyllä. Ei tämä helppoa ole ollut, mutta nyt kuitenkin täytyy katsoa eteenpäin.

Häkkinen sanoo, että paukkuja on laitettu nyt entistäkin enemmän kehitystyöhön.

–Toimintaa on kehitetty määrätietoisesti. Pyrimme vahvaan kasvuun. Sirius on myös hyväksytty mukaan Voimisteluliiton Tähtiseura-sertifiointiin.

Uusia harrasteryhmiä seura on perustanut tasaiseen tahtiin sekä lapsille että aikuisille.

–Muun muassa pojille aloitettiin syksyllä oma ryhmä, johon löytyi oikein kivasti osallistujia.

Sirius on aloittanut tässä kuussa myös oman pitkäkestoisen valmentajakoulutuksen, jossa seura kouluttaa vanhemmista voimistelijoistaan ohjaajia Voimisteluliiton koulutuksen mukaisesti.

–Koulutuspolku on kaksivuotinen ja sisältää Voimisteluliiton perusopinnot sekä 1-tason tutkinnon valitusta lajista. Meillä on nyt 9 koulutettavaa.

Siriuksen kevätnäytös aiotaan toteuttaa videopohjaisesti toukokuussa.

–Esiintyminen on lapsille todella tärkeää. Sitä kautta saa kokemusta ja rohkeutta. Tänä keväänä esitämme Disneyn Vaianan, Häkkinen kertoo.

Seuran viisivuotisjuhlia vietetään matalalla profiililla, koska tapahtumia ei voida järjestää.

–Nyt synttäreitä vietetään pääsääntöisesti somessa. Meille on voinut lähettää maaliskuun ajan voimisteluaiheisia piirroksia. Kiinnitämme kaikki kuvat Sirius Areenan seinälle, Silkala sanoo.

–Lisäksi meneillään on tempaus, jossa osallistujat kuvaavat onnittelutempun ja julkaisevat sen someen, Häkkinen lisää.

Anni Suomela

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka