Ravintola-ala on tiukilla

Etelä-Savon majoitus- ja ravintola-alan yrittäjien puheenjohtaja Jaana Kuivalainen on huolissaan ravintoloiden jaksamisesta. Katse on kuitenkin jo tulevassa kesässä. (Arkistokuva/Antero Heikkinen)

Etelä-Savon majoitus- ja ravintola-alan (MaRa) yrittäjien puheenjohtaja, Sahanlahti Resortin emäntä ja yrittäjä Jaana Kuivalainen on vakavasti huolissaan toimialansa tilasta, yrittäjien ja työntekijöiden taloudesta ja jaksamista.

Kuivalainen kokee harmillisena, että kaikki ravintolat on niputettu samojen rajoitustoimien alle.

–Ruokaravintoloissa ollaan omissa seurueissa ja reippailla turvaväleillä.

–Yrittäjät, varsinkin järjestäytyneet yrittäjät, jotka saavat toimialajärjestö MaRa:sta paljon ohjeistusta ja tietoa, ovat panostaneet paljon turvallisuuden takaamiseen yrityksissään.

–Alamme toki ymmärtää hyvin, että kaikki voitava on tehtävä epidemian taltuttamiseksi.

Kuivalainen muistuttaa, että monissa kunnissa tautitilanne on nollassa, mutta samat kieltorajoitukset ovat kaikilla.

–Voisiko olla vielä enemmän alueellisempaa ja paikallisempaa rajoittamista?

Ravintola- ja matkailualan tilanne on Kuivalaisen mukaan erittäin kriittinen monelle yrittäjälle.

–Rajoitusten kanssa on eletty jo yli vuosi, ja kassat sekä muut puskurirahat alkavat olla käytetty.

–Monessa yrityksessä ollaan jo velkojien hyvän tahdon varassa, jotta tästä sulusta selvitään.

Positiivisena yrittäjänä Kuivalainen tähyää kuitenkin myönteisenä tulevaan.

–Sahanlahdessa valmistaudutaan hyvillä mielin kaikkien aikojen matkailukesään. Haluamme tuoda turvallisia ja mieleenpainuvia matkailuelämyksiä Saimaalla.

–Luvassa on vielä ennen kesää ranta-alueemme uudistaminen; uusimme kokonaan vierasvenelaiturimme ja Rantamakasiinin keittiön sekä lisäksi tiedossa on toiminnallisia uudistuksia.

Ravintoloiden ahdinko jatkuu

Elinkeinoministeriön lupaamat kompensaatiot ovat Etelä-Savon matkailu- ja ravintola-alan yrittäjien puheenjohtaja, Sahanlahti Resortin yrittäjä Jaana Kuivalaisen laskelmissa vajaamittaiset, kun ravintolasulku jatkuu vielä ainakin kolme viikkoa.

Hyvillään hän on valtioneuvoston esityksestä, joilla luvataan kompensoida ravintolasulun aikaiset palkkakulut sataprosenttisesti.

–Kiinteiden kulujen korvaaminen 70 prosenttisesti tuntuu riittämättömälle, koska kiellon vuoksi meiltä on viety kokonaan mahdollisuus elinkeinomme harjoittamisen.

–Läheskään kaikilla ei ole ollut mahdollista tehdä take away -myyntiä, joka on muutoinkin vähempikatteista. Juomamyynti jää tekemättä.

Hän sanoo, että isot jakelijat, kuten Wolt, vievät lähes kaiken katteen. Kuivalainen kehottaakin noutoruuan ostajia hankkimaan ruuan suoraan yrittäjiltä.

Sahanlahti Resort aloittaa pääsiäisenä jälleen noutoruokamyynnin.

–Uskomme mökkiläisten aloittavan kesäkauden mökeillään. Vähitellen rajoitusten purkaannuttua edessämme on hyvä kesäkausi. Olemme tehneet paljon rekrytointeja ja meillä alkaa olla hieno sesonkihenkilökunta kasassa muutamaa osaajaa vaille.

Sahalahden kesäteatteriin valmisteltu Elsa Heporaudan elämäntyötä kunnioittavan Palava tahto -näytelmän kantaesitys odottaa ensi-iltaansa ainakin kesään 2022. Sahanlahti Resortin emäntä Jaana Kuivalainen (vas.), näytelmän tuottaja Ismo Kotro, näyttelijät Tiia Louste, Maija Siljander, käsikirjoittaja Juhani Joensuu ja valaistuksen ja äänimaailman suunnittelija Tomi Tirranen ovat ehtineet fiilistellä tulevaa näytelmää jo parin vuoden ajan. (Arkistokuva/Antero Heikkinen)

Sahanlahti Resortin toiminta on Kuivalaisen mukaan ollut viime keväästä alkaen yhtä vuoristorataa. –Äkkipysäyksestä päädyimme äkkisysäykseen. Meillä oli Puumalassa kaikkien aikojen matkailukesä, joka jatkui pitkälle syksyyn. Suomalaiset matkailivat viihtyivät kotimaassa, ja mökkiläiset viihtyivät etätöissä sekä lomaillen mökeillään ja käyttivät palveluitamme. –Rajoitusten kiristyttyä vuodenvaihteessa liiketoiminnan harjoittaminen alkoi vaikeutua, vaikka myös nyt talvikaudella on voinut lomailla turvallisesti. Vuosi on ollut sekä yrittäjille että työntekijöille raskas.

Sahanlahden kesäteatteri on jo muutaman vuoden ajan valmistellut kesäteatterin kantaesitystä Sahanlahdessa syntyneestä Kalevalaisten naisten ja Kalevala Korun perustaneesta Elsa Heporaudasta.

–Teatteriesitys on meille erityisen tärkeä, joten emme uskaltaneet lähteä tuomaan sitä kesällä ensi-iltaan, koska rokotettuja on edelleen niukahkosti.

–Teimme muutama viikko sitten vaikean päätöksen siirtää esityksen ensi-iltaa toisen kerran vuodella eteenpäin eli nyt vuoteen 2022, Kuivalainen kertoo.

Suomessa on tilastokeskuksen vuoden 2019 tiedon mukaan ravitsemistoiminnan yritysten toimipaikkoja 13 473 ja niistä 353 Etelä-Savossa.

Etelä-Savossa järjestäytyneiden työantajien osuus on Kuivalaisen mukaan alhainen, koska MaRa:n alueyhdistyksen toiminta ei ole moneen vuoteen ollut aktiivista. Jäsenyrityksiä on 80.

–Toimintaa aktivoidaan kevään aikana. Nyt jos koskaan, jotta tästä kriisistä selvitään, tarvitaan yhteistyön voimaa ja toistemme tukea.

Antero Heikkinen

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka