Kolumni: Elämäntapoja kannattaa uudistaa

Elämäntapojen ja omien tottumusten muuttaminen ei koskaan ole helppoa.

Olen aidosti hyvilläni, että satuin olemaan pari vuotta siiten otolliseen aikaan oikeassa paikalla. Tilauksesta olin kuvaamassa, kun ystäväni ja kolleegani Tapio Honkamaa oli haastattelemassa Essoten ensimmäistä päätoimista elintapaohjaaja Maija Laukniemeä.

Kuvaukset onnistuivat mainiosti. Niitäkin isommaksi asiaksi muodostui Maijan kysymys: Haluaisitko sinäkin mukaan? Totta kai halusin.

Lähtökohtatilanteessa olin 67-vuotias seniori, eikä minulla ei ollut erityisiä fyysisiä tai terveyteen liittyviä vaivoja. Kiloja ja vyötärönympärystä oli liikaa. Sain Tartu tilaisuuteen -oppaan ja otin neuvoista ja vinkeistä vaarin. Ravinnon nauttimisen rytmeistä ja unen niukkuudesta sain Maijalta ja oppaalta remontoinnin kohteita. Liikunnan lähtömäärällä olin kohtuullisessa kunnossa.

Sain tarjouksen ja mahdollisuuden pieneen ja tiiviseen uniryhmään. Pitkän harkinnan jälkeen kävin kerran viikossa kahden kuukauden ajan kolmen tunnin mittaisissa tapaamisissa. Elämänreppuun tarttui ajattelemisen aiheita, lempeyttä unensaamiseen ja uusia ystäviä.

Numerisia tavoitteitakin asetin kuuliaisesti. Painoa oli määrä pudottaa puolen vuoden aikana 10 kiloa.

Pääsin tavoitteisiin alle neljässä kuukaudessa. Nautin pieniä terveellisiä aterioita tunnollisesti ueamman kerran päivässä. Unen määrään panostin ja laatukin parani.

Puolen vuoden jälkeen pääsin ensimmäiseen Xamk:n laboratorion testiin. Tulokset olivat myönteisen mykistävät. Metabolinen ja kehoni ikä osoitti 53 vuotta.

Se kannusti, joten halusin pudottaa painosta vielä viisi kiloa. Sen olen melkein saavuttanut. Lähes ihannelukemissa ollaan. Puolen vuoden takaisessa Xamk:n testissä kehon ikä oli edelleen 53 vuotta.

Monipuolinen liikunta on jokapäiväistä. Nyt talvikaudella maastohiihtoa on jokseenkin joka päivä. Kesäkaudella golfia lähes päivittäin. Huru-Ukkojen kanssa pelaisin lentopalloa viikoittain Saimaa Stadiumilla, jos se olisi mahdollista. Hyötyliikuntaa kävellen ja pyöräillen.

Olen aidosti kiitollinen ja onnellinen, että pääsin elämäntaparemonttiin.

Antero Heikkinen

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka