Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näköaloja | Verojen korotus ei pelasta

Kuntien talous on kriisissä. Valtiolla ei mene yhtään paremmin. Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan vuoteen 2025 saakka budjettialijäämä tulee olemaan 5–7 miljardia euroa vuodessa.

Vain tasapainossa oleva talous mahdollistaa hyvinvointiyhteiskunnan ylläpidon. Nyt käsissämme on hyvinvointiyhteiskunta, johon meillä ei ole varaa.

Mikkelin verotulojen kehitys on ollut heikkoa. Kuntaveroa korotettiin 22 prosenttiyksikköön viime vuodeksi, ja samalla Mikkeli nousi maakuntakeskusten kireimmäksi verottajaksi. Työpaikkoja ei ole riittävästi ja väestö vähenee, mikä on syy verotulojen kasvun heikkouteen.

Mikkelin pitää kehittää elinvoimaa, parantaa yritysten toimintaedellytyksiä ja mahdollisuuksia työllistää. Palvelut on tuotettava kustannustehokkaasti. Kaupungin on sopeuduttava tilanteeseen, jossa väestö on vähenemässä ja ikäluokat pienenevät.

Valtion tulisi vähentää kuntien velvoitteita myös oman tulevaisuutensa vuoksi. Sote-kustannusten nousu on ratkaistava valtiotasolla. Valtakunnalliset tietotekniikkaratkaisut, kustannuksia nostavien päivystys- ja keskittämisasetusten purkaminen olisivat ensimmäisiä toimenpiteitä, jotka tulisi toteuttaa. Kustannuksia lisäävää sote-uudistusta hyvinvointialueineen ei tule toteuttaa suunnitellussa muodossa.

Pääministeri Sanna Marin ehdotti Ylen vaalitentissä kuntatalouden ongelman ratkaisuksi verojen korottamista ja kuntaveron muuttamista enemmän progressiiviseksi. Mitään muuta vakavasti otettavaa ratkaisua ei Sdp:llä ole tarjottavaksi tähän hyvinvointiyhteiskunnan kohtalokysymykseen kuntavaalien kynnyksellä.

Progressiivinen kuntavero ohjaisi hyvätuloisia asukkaita valitsemaan kotikunnakseen taloudellisesti hyvin menestyviä kuntia ja johtaisi todella voimakkaaseen kuntien eriarvoistumiseen. Verotus on keino jakaa työn luomaa hyvinvointia, se ei saa olla hyvinvointivaltion surma.

puheenjohtaja Mikkelin Kokoomus ry

kuntavaaliehdokas